Skocz do zawartości

[nowinki] informacje, newsy i plotki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A widzieliście nowe kółka Mavica? Karbonowe szprychy, pełny lans, komplet ma ważyć 1355 gram - z tym że to szosa. Ale pewnie za sezon czy dwa zrobią do MTB. Tak czy owak, ciekawie się to prezentuje, a koncept polega na tym, że szprychy są sporo szersze i puste w środku, są w związku z tym bardzo sztywne. Macałem już taką szprychę - dostaliśmy materiały promocyjne - i mogę to potwierdzić. Koło zbudowane na tych szprychach jest znacznie sztywniejsze, bo szprychy z jednej strony się naciągają, a z drugiej kompresują.

Więcej można poczytać w linkach:

http://www.rouesartisanales.com/article-6833227.html

http://www.roadcyclinguk.com/news/article/...AN/2405/v/1/sp/

Napisano

Co do karbonowych szprych to nie był bym pewien czy tak szybko pojawią się w MTB, mam wrażenie że zbyt kruchy materiał na szprychy. W szosie się może sprawdzić, bo te koła pewnie są bardzo sztywne.

Napisano
Ten "widelec ;)" to wytrzyma?

Wytrzymuje bezproblemowo na trasach wyścigów od początku produkcji czyli 2001 roku :P A jak złamiesz to dostajesz nowy, "no questions asked" :) Luzów raczej nie łapie, nie znam takich przypadków. Ostatnio tylko była akcja naprawcza bo kartridż z olejem się gdzieś tam komuś poluzował, musiałem loctitem przesmarować gwint w paru egzemplarzach, teraz jest git ;) Tu jest ciekawa propagandowa stronka: http://www.golefty.com/flash.html

Napisano

To taki jakby Lefty, ale bez technologii Lefty'ego. Ma ten element na dole który trzyma lagi w odpowiednim do siebie kierunku, no i jest upside-down, no i nie ma łożysk igiełkowych ale zwykłe lagi wchodzące jedna w drugą, jak w normalnych amortyzatorach. Ten system o którym piszą

Tradycyjne amortyzatory podczas hamowania „nurkując” tracą cenny skok. Amortyzator S.U.B. (Stability Under Braking)– w 100% zaprojektowany w Wielkiej Brytanii, posiada system Anti Dive.
to nic przełomowego, już FOX 100X coś takiego potrafi, bo ugina się tylko pod wpływem "ukształtowania terenu"...

No ale prezentuje się ciekawie, i współczynnik lansu wysoki. Jeździł ktoś na tym? :)

Napisano

Odnosnie 100X ciekawi mnie...jak to dziala w sytuacji..kiedy jedziemy po nierownym terenie...i ostro hamujemy. Amor dziala...i nie wiem czy zaskoczy usztywnienie... bo z tego co widze w 100X chodzi o aktywacje amora..poprzez nacisk od ziemi. W skrocie..czy na dolach 100X nie zanurkuje przy hamowaniu :)

Napisano

Tu nie chodzi o nurkowanie tego czy innego widelca, tylko o rozwiązanie techniczne, które zapobiega temu nurkowaniu.

Nie sądzę żeby ten amor był dla lansu, tak samo jak i Lefty Cannondale-a, nie wydaje mi się, żeby tak prestiżowe firmy budowały sprzęt do lansowania, to są widelce przeznaczone dla perfekcyjnej współpracy z rowerem, jak i właścicielem tego roweru. Poza tym nie mam nic przeciwko nietypowym aczkolwiek sprawdzonym w boju konstrukcjom.

To taki jakby Lefty, ale bez technologii Lefty'ego. Ma ten element na dole który trzyma lagi w odpowiednim do siebie kierunku, no i jest upside-down, no i nie ma łożysk igiełkowych ale zwykłe lagi wchodzące jedna w drugą, jak w normalnych amortyzatorach. Ten system o którym piszą

Przeznaczeniem tego wahacza jest nie tylko utrzymanie lag w odpowiedniej pozycji, ale zapobiega nurkowaniu, nie wiadomo czy nie posiada w środku łożysk igiełkowych czy dodatkowych rozwiązań utrzymujących lagi we właściwy kierunku, to sie zresztą okażę jak ktoś rozbierze ten widelec na części, Pożyjemy, zobaczymy.

Napisano

A mnie się właśnie podoba - nareszcie ;) .

Ciekawi mnie tylko, jak będzie z wysokością tych nowych R7. Jeśli wrócą do wymiarów Skareba - już wiem, na co będę wymieniać mój obecny amor, kiedy przyjdzie na niego czas emerytury ;) . Bardzo mnie zniesmaczył fakt, że po wprowadzeniu na rynek R7 okazało się, że są one wyższe od poprzednika bodajże o całe 2 cm przy analogicznym skoku :o

Pozdrówko w oczekiwaniu ;) ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...