Robert Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 Lukashs do Speca to jeszcze się zgodzę są często innowacyjni. Ale Canon? Spójrz na ich fulle, do dzisiaj trzymają się bardzo nowego rozwiązania jakim jest jednozawias... Samo rozwiązanie ciekawe, ciekaw jestem jak się z tym dalej potoczy.
Biera Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 Robert nie mów że cannon nie jest innowacyjny. lefty, fatty korby (suporty) sterówki 1,5 cala piasty a ostatnio zaprezentowali ten sam system piast co lefty z tym że na tylne koło (czyli tylny widelec pozbawiony prawej części. są innowacyjni ale trzymają się swojej doktryny w pewnych kwestiach (np fulli:P)
Xanagaz Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 To jest innowacja, a nie jakiś tam Cannondale:
kopaczus Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 Właśnie. Ja myślę, że Cannondale to właśnie najbardziej innowacyjna marka spośród wszystkich. Dlaczego? Otóż, systemy zawieszenia to tylko jedno pole, w którym potrzebujemy nowości. Co z średnicami muf suportów, dla przykładu? Obecny standard wywodzi się z czasów, kiedy rowery robione były ze stali a główki ram miały średnicę 1" -- C'dale ma BB30 od 2000, ze świetnymi efektami. Która firma produkuje masowo lżejsze i sztywniejsze korby niż Hollowgram Si do MTB, ważące 645g? Co zatem z główkami ram? C'dale ma 1.5" od 2001 roku, inni dopiero teraz dostrzegają zalety tego rozwiązania - w DH to już prawie standard, inne firmy robią jakieś dziwne crossovery z połączeniem 1 1/8" i 1.5" jak ten Trek o którym dyskutowaliśmy ostatnio. Żadna inna firma nie ma tak rewelacyjnie sztywnego i efektywnego widelca jak Lefty czy Fatty, żadna inna firma (z tego co wiem) nie kombinuje z jednostronnym wahaczem z tyłu. Jak dla mnie - to są właśnie innowacje. No ale to tylko moje opinie, zapraszam do dyskusji :-) Xanagaz, obrazek świetny, ale może wesprzyj go jakimś merytorycznym komentarzem - co to jest, ile waży, jakie ma praktyczne zastosowanie.
Biera Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 to jest tzw Mały Czołg. Specjalna konstrukcja ma za zadanie ułatwienie zjazdów. Wszelkie przeszkody nie muszą być omijane gdyż waga całego sprzętu sprawia że konfrontacja ze zwykłym drzewem nie robi na nim żadnego wrażenia:P właśnie z takim systemem, ale w dużo bardziej filigranowej wersji wyszedł w tym roku cannondale
Xanagaz Napisano 26 Stycznia 2008 Napisano 26 Stycznia 2008 Waży jakieś 18 kilo, czy ja wiem czy dużo, raczej przeciętnie. Lepiej pomyśleć co dostajemy w zamian.
Złomek Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 mysle ze powinnismy odroznic innowacyjnosc od checi zbudowania roweru niepowtarzalnego i jedynego w swoim rodzaju (lub w niektorych przypadkach ominiecia patentow ). Zastanowcie sie czy naprawde ta nowa mufa suportowa bedzie w ktoryms miejscu lepsza od np HII - lefty, fatty od porzadnego amorka - 1.5"? kto narzeka na brak sztywnosci w 1,1/8"(oprocz dh )? nigdy nie jezdzilem na zadnym canonie z tymi rozwiazaniami i pewnie dlugo nie bede :/ wiec moze sie myle, ale taka jest moja opinia, mysle ze bardzo obiektywna......
Robert Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 1 1/8" jest niewiele sztywniejsza od stalowych 1" z tego co wiem. Lepszym rozwiązaniem było 1 1/4", ale patent ma Gary Fisher, a nikt płacić w końcu nie chce. Fatty i Lefty może i są innowacyjne ale tylko dla Cannona... Z resztą czy przypadkiem lefty nie wykorzystuje tłumika fox'a (jeden na pewno, nie wiem jak reszta)? Zauważmy też że Lefty i Fatty nie wniosły praktycznie nic, żadne z rozwiązań nie jest stosowane OGÓLNIE w MTB, ale tylko i wyłącznie dla Cannona. BB30 to też jakaś innowacja, ale przyjmowała się dobre 8 lat, skoro dopiero teraz to rusza do innych producentów. Z główkę 1,5" chwały im nie odbiorę. Nie uznaję Cannona za innowacyjną firmę, bo jedyne robi to sam wyróżnia się z tłumu, a nie sprawia że rowery w ogólnym dobrze dla nas stają się lepsze. Dużo bardziej innowacyjną osobą (teraz już właścicielem firmy) jest Paul Turner, który wniósł do amortyzacji w rowerach baaaaaardzooooo wiele.
Mentos Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 Robert, Złomek święta racja. Chęć elitarności i wyróżnienia się za wszelką cenę przez Cannona to jedyne co ta firma wnosi do MTB. Może taka ich strategia marketingowa, taka firma szpaner, za wszelką cenę droga i nie dla wszystkich dostępna. To, że ktoś potrafi zrobić coś nietypowego, świetnej jakości i to nawet rewelacyjnie działającego nie świadczy wg nie o innowacyjności. Jedynym dobrym kierunkiem Cannona wydaję się parcie na BB30 czy większe stery (namyśleć jednak się z tym wiele nie trzebabyło). A wiecie dlaczego ? Bo o innowacyjności świadczą takie pomysły, które powszechnie wchodzą do użycia (z obejściem patentu czy bez) i wszyscy je doceniają jak wolnobieg w piaście, kaseta, HG, HII, rapidfire, szybkozamykacze, stery A-HeadSet, HorstLink itp itd. a BB30 czy stery 1,5 mają taką szansę i jest taka potrzeba. Dlatego Cannon jest mistrzem jedynie robienia czegoś niepowtarzalnego i na siłę udziwnionego co jest tylko ich a więc nie jest powszechne, jest drogie, ma bardzo utrudniony dostęp do servisu i niekoniecznie nawet każdemu się podoba. A w tak ważnym aspekcie MTB jak zawieszenie tylne faktycznie tkwią w zeszłym wieku i jak już próbują coś z tym zrobić to znowu i niestety coś nietypowego - jednostronny wahacz, tylko po co ? (zresztą już w latach 90'ych coś takiego prezentowali). Dlatego podobnie jak wielu gdy słyszę o innowacyjności Cannona to mi się śmiać chce
kopaczus Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 Zastanowcie sie czy naprawde ta nowa mufa suportowa bedzie w ktoryms miejscu lepsza od np HII Nie zastanawiajmy się, tylko spójrzmy na fakty. Mniejszy Q-Factor, większe kulki w łożyskach, oś o średnicy 30mm a nie 24mm jak w HII, czyli może być zrobiona z alu a nie ze stali, a co za tym idzie - niższa waga. No i jeszcze brak gwintu w mufie (zerwaliście kiedyś taki gwint?) - lefty, fatty od porzadnego amorka - 1.5"? kto narzeka na brak sztywnosci w 1,1/8"(oprocz dh )? Tu też możemy sobie dywagować, ale takie są fakty - Lefty i Fatty to najlżejsze amortyzatory w swoich kategoriach na rynku. Ktoś tam pisał o rozwiązaniach z Foxa, i uznał że to wada. Niby dlaczego? Jeżeli kiedyś dostanę Lefty'ego z tłumikiem Foxa, to raczej nie będę narzekać. Która inna firma oferuje ten sam amortyzator z różnymi tłumikami? A sztywności w główce ramy nigdy za wiele. Kto wygrywa w kryteriach sztywności ram? Cannondale. nigdy nie jezdzilem na zadnym canonie z tymi rozwiazaniami i pewnie dlugo nie bede :/ wiec moze sie myle, ale taka jest moja opinia, mysle ze bardzo obiektywna...... Nigdy nie jeździłeś i nie masz żadnej wiedzy w temacie, tylko domysły. Twoja opinia jest nie tylko subiektywna, ale i błędna. Robert, Złomek święta racja. Chęć elitarności i wyróżnienia się za wszelką cenę przez Cannona to jedyne co ta firma wnosi do MTB. Może taka ich strategia marketingowa, taka firma szpaner, za wszelką cenę droga i nie dla wszystkich dostępna. To, że ktoś potrafi zrobić coś nietypowego, świetnej jakości i to nawet rewelacyjnie działającego nie świadczy wg nie o innowacyjności. 1.5" i BB30 to otwarte standardy, każdy je może zastosować. To że Cannondale potrafi zrobić coś nietypowego i świetnej jakości i rewelacyjnie działającego, to chyba jest postęp, czyż nie? Innowacyjność? Dlatego Cannon jest mistrzem jedynie robienia czegoś niepowtarzalnego i na siłę udziwnionego co jest tylko ich a więc nie jest powszechne, jest drogie, ma bardzo utrudniony dostęp do servisu i niekoniecznie nawet każdemu się podoba. Co masz na myśli mówiąc "niepowtarzalnego i na siłę udziwnionego"? Nikt Cię nie zmusza żebyś jeździł na Leftym, możesz sobie kupić Cannondale'a z Rock Shoxem jeśli wolisz. Bo nie masz teraz na myśli BB30 czy też 1.5"? Argument o wysokich cenach jest również nietrafiony. Takie mamy realia w Polsce, mało zarabiamy w stosunku do krajów zachodu, trudno. Jeździmy na tańszych rowerach. Ale podawanie tego jako kontrargument dla innowacyjności tej firmy jest, no cóż, głupie. Wyobaź sobie, że w zachodnich krajach Cannondale jest całkiem popularną marką. A w tak ważnym aspekcie MTB jak zawieszenie tylne faktycznie tkwią w zeszłym wieku i jak już próbują coś z tym zrobić to znowu i niestety coś nietypowego - jednostronny wahacz, tylko po co ? (zresztą już w latach 90'ych coś takiego prezentowali). W zeszłym wieku? Ale jeździłeś na jednozawiasach tej marki że tak po nich teraz jedziesz? Zresztą, niedługo mają wyjść dwa nowe rowery, chyba będą miały jakieś inne systemy. Choć ja bym wolał jeden zawias. Mniej skomplikowane, lżejsze, łatwiejsze w serwisie... Dobrze, to już nie marudzę
Nawrotek Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 Wiecie co. Nie rozpiszę się za bardzo, ale jeździłem na Leftym i powiem Wam że praca jego jest genialna. Fatty syf. Lefty -cudo Mięciutko i wszystkie nierówności pochłania jak masło
Biera Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 to że coś się nie rozprzestrzenia jak komary latem wcale nie oznacza że nie jest innowacyjne. kto wie czy za pare lat wszystkie amory nie będą robione w tym samym systemie co genialny bądź co bądź lefty. A że cannon ma patent i trzyma się go jak może...
Szkrabek Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 Rowery z Cannondale mi się bardzo podobają z wyglądu ale nie dam nigdy 6000zł z rower co mi najbardziej podoba a z tańszych to są tylko szpetne rowery (to jest moje zdanie)
katmen Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 Takie rowery podobaja mi się, lecz wole tańsze rozwiazania lekka rama i super przełożenia.
harry-peek Napisano 27 Stycznia 2008 Napisano 27 Stycznia 2008 ale jeździłem na Leftym i powiem Wam że praca jego jest genialna.Fatty syf. Lefty -cudo Ciekawe na jakim leftym jezdziles? Bo te powietrzne to praktycznie ten sam system co w fattym. Moze fatty, ktorego testowales byl zle wyregulowany albo niesprawny? Bo ten widelec w swojej prostocie tez jest genialny, 1.3kg, sztywnosc jak zaden inny na swiecie i 80mm bardzo efektywnego skoku - pozwala na calkiem agresywna jazde po gorach.
Mathieo Napisano 30 Stycznia 2008 Napisano 30 Stycznia 2008 :blink: http://www.allegro.pl/item301049795_pedaly...sprzedwacy.html :D :D
Fifi Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 http://centrumrowerowe.pl/index.php?s=7120...p;did=&l=pl Nowe rogi WCS ważące tyle co Boplight, Smica...
Adik Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Ale Fifi mi nowina.. Phi. waga 68g to nawet więcej niż konkurencja a konkurencji jest conamniej 6 produktów. Nowości w Mtb, a nie nowa firma tych samych rogów jest zagadnieniem tego tematu.
Greg_PL Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Ciekawe kiedy SID 08 wejdzie do sprzedaży. Nie miał być przypadkiem w lutym ?
grzegorz1974paszek Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Pojawiły sie rogi anatomiczne Pro http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...p;did=&l=pl
grzegorz1974paszek Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Ten typ tak ma. Konkurencja jest jeszcze cięższa http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=306739018
Fifi Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 Takich rogów nie kupują ludzie którzy lubią wylajtowywać rower więc waga nie będzie im przeszkadzać.
Złomek Napisano 5 Lutego 2008 Napisano 5 Lutego 2008 ludzie! gdzie wy macie oczy! te rogi pro jeszcze odchudzaja rower -142g........
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.