Skocz do zawartości

[Lakier] Jak konkretnie odświeżyć matowy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ! Moja nowa ramka ma lakier matowy. Jest kilka odprysków, itd. ale tym sie nie przejmuje. Nie przeszkadzają mi. Ale chciałbym bardzo ogólnie odświeżyć lakier na ramce, żeby wyglądał jak nowy. I tu zaczynają się schodki - jak wiadomo jak ktoś ma błyszczącą ramkę to jest pełen luzik. Odtłuszcza ramę, bierze lekko ścierną pastę, przeciera dokładnie, daje wosk i jest już bdb efekt. Ale co mam zrobić z matową ramką ? Jak odświeżyć jej lakier ?

Jeżeli ktoś zna jakiś sposób na odświeżenie lakieru matowej ramki -

-niech poda dokładne środki jakich użyć

-niech poda co dokładnie z czym zrobić

-niech poda może jakieś sztuczki jeżeli zna

Czekam na Wasze propozycje, ponieważ jutro około 15 musze jechać do marketu motoryzacyjnego i zakupić odpowiednie rzeczy.

Z góry DZIĘKI i POZDRAWIAM !

Napisano

Nie nie nie .... Nałożenie lakieru bezbarwnego nie wchodzi w grę.

1. Zmieni mi się faktura lakieru

2. Matowy mi się podoba

3. Trudny i czasochłonny proces nałożenia

Mi chodzi bardziej o to, że może mam pastą K2 Tempo przejechać i póżniej nawoskować, czy może najpierw jakimś innym środkiem to zrobić. Boje się Tempo przejechać, że mi sie plamy porobią na ramie :) I dlatego nie wiem co mam użyć, jak i czym ...... Kompletnie nie wiem, a w żaden sposób nie chcę popsuć lakieru w mojej ramce.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam !

Napisano

Jeżeli nikt nie poda Ci gotowego przepisu to możesz sam sobie spróbować. Bierzesz jakąś pastę polerską i w niewidocznym miejscu (np. gdzieś od spodu przy suporcie) testujesz jej działanie na jakiejś malutkiej powierzchni. Jeżeli zda egzamin to wio, z całym bikiem, jeżli nie to można wypróbować coś innego w ten sam sposób.

Napisano

Gdzieś czytałem, że matowy lakier można przejechać ..... pastą przezroczystą do butów :) Ale jak mówie - matowy jest bardzo podatny na wszelakie plamy i dlatego po prostu mam obawe, że plamki zostaną.

A napiszcie mi - co zazwyczaj robi się z lakierem po umyciu, nałożeniu pasty polerskiej, po wytarciu pasty ? Ogółem co robi się na koniec - oczywiście z lakierem matowym.

Pozdrawiam !

Napisano

ja kiedyś plam z ramy(szary mat) pozbyłem się czyszcząc ją szmatką z benzynką ekstrakcyjną... może i to nie jest najlepszy sposób bo nie wiadomo czy lakierowi taki zabieg służy ale raz na jakiś czas można przetrzeć(zniknęły różne tłuste plamy i syf z chlapiącego łańcucha)

PS Ryski na ramce są wporzo(sam mam 2-3 od walnięcia ramą w metalowy słup)

Napisano

OkiK. Ramkę już przed chwilą porządnie przejechałem pastą polerską K2 Tempo ( tą śmierdzącą ). Ramka nabrała głębi i takiej elegancji - kiedyś ten lakier był naprawdę matowy, teraz bym piowiedział, że to takie 1/2 półmatowego. Ciężko było, ale się udało ....

Zauważyłem bardzo ciekawą i przydatną sprawę - jak zapewnie wiecie istnieje taka technologia jak nanotechnologia. Po porządnym polerowaniu ramy włożyłem ją do wanny celem umycia pozostałości. I co widze - elegancko woda zbiera się w kropelki i spływa ! ! ! Nigdzie nie było jakiś zacieków, itd. Powstawały kropelki i spływało to sobie elegancko. Moja ramka jest teraz nanotechnologiczna ;)

Tylko teraz mam kłopot - bo nie wiem jak i czym zabezpieczyć ramę .... Ponieważ wiem, że zazwyczaj po polerce ramkę trzeba nawoskować.

-Czy teraz też mam ją nawoskować woskiem samochodowym ?

-Jak to dokładnie zrobić ?

-Czy może zrobić coś jeszcze jakimś preparatem ? ? ?

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam !

P.S. Mam także inny kłopot - mam chromowany mostek i wczoraj zdrapałem z niego napisy. Tj. wzięłem wodny papier 400 i zdarłem napisy. Jednakże pojawiły się rysy :) Tzn. rysy widoczne, ale nie wyczuwalne w dotyku. Tarłem porządnie Tempo, ale jedynie materiał się wyrównał w dotyku jak szkiełko, ale widoczne rysy zostały. Nie wiem, co mam robić, żeby był naprawdę wypolerowany, żeby pozbyć sie tych rysek ..... Boje się użyć papierów typu 1000-2000 bo nie wiem, czy przypadkiem wogóle nie zedre wszystkiego. Proszę o radę. Piszę tutaj, żeby nie zakładać nowego wątku. Szukałem rad, ale nic na ten temat nie znalazłem ....

Napisano

Jest taka pasta polerska do samochodów - nazywa się G3. Ciężko to dostać, bo to pasta używana w profesjonalnych zakłądach lakierniczych, ale w dobrych sklepach z akcesoriami samochodowymi się da. Trzeba nakładać równomiernie i dość mocno ścierać. Dobrze jst to robić np. filcem nałożonym na wiertarkę czy czymś podobnym, ale ręką też spokojnie się da(brat odświeżał tak lakier na samochodzie). Efekt jest naprawdę super.

Napisano

No już z lakierem sobie poradziłem. Jedynie takie małe pytanko :

Co zrobić z lakierem teraz już po polerce ? Tzn. jak go zabezpieczyć i po prostu dokończyć "dzieła" ? ? ?

Pozdrawiam !

P.S. Co do rys na mostku : wygląda to tak

http://img502.imageshack.us/img502/674/obraz009ea4.jpg

Jeżeli ktoś nie wie, o co chodzi - to tutaj jest zaznaczone :

http://img502.imageshack.us/img502/7290/obraz00911eb0.jpg

W rzeczywistości wygląda to gorzej. Co mam zrobić z tym ? Może jakaś lepsza pasta polerska jak K2 Tempo i filc na wiertarke ? ? ? Proszę o pomoc .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...