mthom Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Witam ! Ostatnio kupiłem jeden z najtańszych widelców SR Suntour XCC. Dopiero potem zwróciłem uwagę na to, że nie ma uchwytu do hamulca tarczowego... Wiem, że są adaptery (mam hamulec Ballistica) chociażby na Allegro, ale nie za bardzo wiem jak takie coś mogę zamontować skoro brakuje mi dziur w widelcu... Czy to w ogóle jest do zrobienia czy będę musiał pożegnać się z tarczówką ? Proszę o radę, a tutaj daje link ze zdjęciem widelca, czerwonymi kółkami zaznaczyłem jedyne wolne otwory w widelcu... Pozdrawiam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25f09329b4592cec.html P.S. - sorry, że temat wkleiłem trochę nieeestetycznie, ale potem dopiero się zorientowałem, że nie mam nawiasów [ ] w temacie, a teraz nie wiem już jak to zmienić :/ dzięki za poprawkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 sprzedaj go jak najszybciej i kup inny z mocowaniami. nie baw sie w adaptery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Jak coś zmodyfikujesz przy widelcu to stracisz gware, więc tak jak kolega wyżej pisał, sprzedaj go i kup coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 mozna dorobic obejmy na golen tak by moc zamocowac tarczowke - kiedys robily tak osoby ktore chcialy miec tarcze w epoce przedtarczowej. sens mialo to w przypadku drogich widelcow. w przypadku suntoura koszt takiego mocowania moze przekroczyc koszt calego widelca, jako ze prawdopodobnie trzeba byloby robic modele i dopasowywac. jesli zrobilbys to sam to ok ale tokarz wzialby sporo pieniedzy za taka nietypową prace. chcesz miec tarcze - sprzedaj widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Nie wiem jak w przypadku przedniego adaptera...ale jesli chodzi o tylni adapter do tarcz...to takowy istnieje. Coz z tego skoro sztywnosc takiego rozwiazania...predzej czy pozniej wymusi na tobie kupno ramy. Innymy slowy adapterom mowimy stanowcze nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mthom Napisano 22 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 A jeśli jednak zdecydowałbym się na adapter, to czy takie coś: http://www.allegro.pl/item205514426_adapte...160_r_140_.html dałoby się zamontować w moim widelcu ? bo niby piszą że do SR Suntour, ale jakoś nie widzę jak to można założyć... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 heh no to jeszcze raz: to jest adapter ale tylko i wylacznie umozliwiający zamontowanie zacisku hamulca z gniazdami w standardzie manitou do widelca posiadającego mocowanie w standardzie miedzynarodowym. oprocz tego twoj widelec musi miec odpowiednie gniazda ktore są częscia goleni dolnych. do takiego gniazda mocujesz np ten adapter z aukcji a do tego adaptera dopiero zacisk hamulca. tak jak pisalem: musialbys dorobic specjalne obejmy na golen. taki element produkuje/produkowal do swoich widelcow niemiecki votec (widelce gs4). oczywiscie obejmy tej firmy są przystosowane go gabarytow goleni ich widelcow. jedyne co moglbys zrobic to dorobic takie uchwyty. jednak prawdopodobnie koszt zabiegu bylby wyzszy niz koszt twojego widelca jako ze obecnie nawet najnizsze modele widelcow maja takie gniazda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Uproszcze to co tobo napisal Ten adapterek to jest przejsciowka miedzy standardami. Innymy slowy tak czy siak przy widelcu musi byc cos...bys mogl przejsciowke przykrecic Wiec zle celujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mthom Napisano 22 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Ok, dzięki za porady W takiej sytuacji myślę że daruje sobie z tarczowym, a kupię zwykły V-Brake. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 No, ale czy obrecz kola jest przystosowana do hamulcow v-brake? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mthom Napisano 22 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Już mam V-brake'a i wszystko gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.