jo_jacek Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 W komplecie do hampla dostaliscie czerwony plastikowy klocek ktory imituje tarcze gdy jest kolo wyjete i do tego byl taki gruby prostokątny żółty klocek. Może mi ktoś zmierzyc suwmiarka jego grubośc ? Pytanie o tyle wazne ze o ile sie orientuje jest on potrzebny do odpowietrzania a gdzies mi wsiak.. wiec musze sobie sam zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 10mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 nie jest potrzebny. rozpychasz tloki calkowicie przed odpowietrzaniem - i tak nie wyjda jesli nie wdusisz klamki przez przypadek. odpowietrzalem chyba dwa razy shimano i nie zauwazylem potrzeby uzycia tego zoltego klocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Moja suwmiarka pokazuje 1,8mm. Oczywiście nie doczytałem i podałem grubość czerwonego. Żółtego mi nie dali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Odpowietrzając metodą shimano (napełniamy system od góry, przez zbiorniczek wyrównawczy) klocek jak najbardziej jest potrzebny, natomiast można tak jak pisze Tobo napełnić hamulec od dołu tak jak Magurę np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Nie dostałem klocka bo miałem hample z rowerem i nie wiem jaka jest jego grubość, ale gdy zdejmuję koła na transport używam czegoś takiego jak stare klucze i pasują idealnie http://www.ze.tarnow.pl/~wozniak/rozne/Klucz.jpg dokładnie czegoś takiego. Może to się komuś przyda. Do odpowietrzania jak znalazł choć ja zrobiłem to bez. Po prostu nie sprawdzałem twardości klamki bo i tak chciałem ją na maksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoora Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Wcale nieprawda!! Zólty potrzebny jest tylko do tego by odpowietrzyc hamulce bez załozonych klockow hamulcowych i bez tarcz- tak na sucho nawet nie zkaladajac hamulców hamulców na rower. Jesli kupiles np używane hamulce to zaloz tarcze i klocki hamulcowe i zacznij całe odpowietrzanie na tak zamontowanym komplecie. Przeciez i tak hamulce będą pracować w takich położeniach tłoczka więc nie masz się co martwić. Przy okazji będziesz miał charakterystykę klamki bardziej "ostrą"- tzn hamulce łapać Ci będą znacznie szybciej. Ten plaskiowy żółty do niczego nie jest Ci potrzebny!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Nie zaleca sie odpowietrzania przy założonej tarczy i klockach choćby z tego powodu że istnieje ryzyko kontaktu klocków z płynem hamulcowym, co oznacza tylko jedno...totalny brak hamowania.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 I głośny pisk, bardzo głośny W dodatku nie tak łatwo pozbyć się oleju mineralnego z klocków. A te wkładki, klocki czy co to tam jest (bo ja mam klucze) jak już mówiłem są idealne do transportu, podczas pakowania roweru albo innych nienaturalnych jego ruchów można wcisnąć klamkę i myślę, że taki zonk po dojechaniu na zawody to dość niefajna sprawa by była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scoora Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Sorry ale heavy_puchatek nie trafiles z wypowiedzią. Tu mówi się o takim klocku który dawany jest w zestawie z nowymi hamulcami. A Ty mówisz o takich wkładkach które faktycznie imitują grubość tarczy. To też jest w zestawie ale nie otym tu mowa. Ten klocek to "imitacja" szerokości jaką jest tarcza + 2 klocki hamulcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Dobra czyli 10mm grubości. W kwesti juz wyjasnienia - jak zaleje go olejem od góry to mam naciskac klamke parenascie razy zeby babelki wyszly tak? i po to jest ten klocek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 nie mam shimano i nigdy ich nie odpowietrzalem, wiec zgaduje: po to zeby tloczki nie wyskoczyly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.