kathon Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Witam! Pytanie niektórym z was wydaje się pewnie prymitywne, ale niestety mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić :/ Mam hamulce Tektro 845AL i tak jak napisałem w tytule zacierają o obręcz. Po zdemontowaniu i ponownym montażu tylnego koła (i wiążącym się z tym "rozpięciem" i "zapięciem" tylnego hamulca) okazało się, że lewy hampelek nie odbija. Próbowałem regulować linką w klamce, próbowałem regulować miejscem mocowania linki, przeczyściłem, nasmarowałem, zamontowałem ponownie i wszystko na nic. Hampelek po jednym hamowaniu pozostaje na obręczy :/ Sprężyna niby jest cała, nie zauważyłem na niej jakichś uszkodzeń. Czy może być to wina hampelka czy to po prostu ja jestem taka sierota i o czymś nie wiem? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 A wkręcałeś śrubkę odpowiadającą za naprężenie lewego ramienia V-ek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 1. sprawdź linki i pancerze 2. sprężynkę zdejmij z hamulca... yyy... tzn to wygląda tak: jak patrzysz na hamulec na rowerze to wzdłuż idzie ten pręt taki od sprężyny. Zdejmij go z bolca na górze, odciągnij na maxa (tak nawet troszkę wygnij, tylko nie złam) i załóż z powrotem za bolec. powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathon Napisano 20 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 A wkręcałeś śrubkę odpowiadającą za naprężenie lewego ramienia V-ek? Tego też próbowałem i nic. 1. sprawdź linki i pancerze Linka chodzi luźno i odbija. 2. sprężynkę zdejmij z hamulca... yyy... tzn to wygląda tak: jak patrzysz na hamulec na rowerze to wzdłuż idzie ten pręt taki od sprężyny. Zdejmij go z bolca na górze, odciągnij na maxa (tak nawet troszkę wygnij, tylko nie złam) i załóż z powrotem za bolec. powinno pomóc. Próbowłem ruszać sprężynką bez zdejmowania ale jutro spróbuje tak jak radzisz. Mam nadzieję, że pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 20 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Najpierw wkręć śrubę z strony nie odbijającej potem naciśnij kilka razy klamkę czy przypadkiem już to nie pomogło klamka powinna tak jakby odskakiwać sama :? jak to nie pomoże wyciągnij ten drut odegnij go lekko do siebie załóż i spróbuj powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Wkręć śrubkę z tej strony nie odbijającej jak kolega wyżej powiedział i wykręć z tej co odbija, powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Nie przeginaj z tym wyginaniem za bardzo, miałem taki hamulec i po kilku dogięcach pękła ta sprężyna Sprawdź czy obręcz jest prosta i równomiernie wytarta. Spróbuj tez poluzować przeciwną sprężyne. Został mi jeden Tektro i w nim trzeba zazwyczaj naprzemiennie luzować którąś ze sprężyn bo samo dociąganie nic nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kathon Napisano 21 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc. Wygninanie sprężynki pomogło Hampelek odbija Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.