Skocz do zawartości

[v-ki] Tarcie o obręcz

kathon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pytanie niektórym z was wydaje się pewnie prymitywne, ale niestety mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić :/

Mam hamulce Tektro 845AL i tak jak napisałem w tytule zacierają o obręcz.

Po zdemontowaniu i ponownym montażu tylnego koła (i wiążącym się z tym "rozpięciem" i "zapięciem" tylnego hamulca) okazało się, że lewy hampelek nie odbija. Próbowałem regulować linką w klamce, próbowałem regulować miejscem mocowania linki, przeczyściłem, nasmarowałem, zamontowałem ponownie i wszystko na nic. Hampelek po jednym hamowaniu pozostaje na obręczy :/

Sprężyna niby jest cała, nie zauważyłem na niej jakichś uszkodzeń.

Czy może być to wina hampelka czy to po prostu ja jestem taka sierota i o czymś nie wiem? :/

1. sprawdź linki i pancerze

2. sprężynkę zdejmij z hamulca... yyy... tzn to wygląda tak: jak patrzysz na hamulec na rowerze to wzdłuż idzie ten pręt taki od sprężyny. Zdejmij go z bolca na górze, odciągnij na maxa (tak nawet troszkę wygnij, tylko nie złam) i załóż z powrotem za bolec. powinno pomóc.

A wkręcałeś śrubkę odpowiadającą za naprężenie lewego ramienia V-ek?

Tego też próbowałem i nic.

1. sprawdź linki i pancerze

Linka chodzi luźno i odbija.

2. sprężynkę zdejmij z hamulca... yyy... tzn to wygląda tak: jak patrzysz na hamulec na rowerze to wzdłuż idzie ten pręt taki od sprężyny. Zdejmij go z bolca na górze, odciągnij na maxa (tak nawet troszkę wygnij, tylko nie złam) i załóż z powrotem za bolec. powinno pomóc.

Próbowłem ruszać sprężynką bez zdejmowania ale jutro spróbuje tak jak radzisz. Mam nadzieję, że pomoże.

Najpierw wkręć śrubę z strony nie odbijającej potem naciśnij kilka razy klamkę czy przypadkiem już to nie pomogło klamka powinna tak jakby odskakiwać sama :? jak to nie pomoże wyciągnij ten drut odegnij go lekko do siebie załóż i spróbuj powinno działać :)

Nie przeginaj z tym wyginaniem za bardzo, miałem taki hamulec i po kilku dogięcach pękła ta sprężyna :) Sprawdź czy obręcz jest prosta i równomiernie wytarta. Spróbuj tez poluzować przeciwną sprężyne. Został mi jeden Tektro i w nim trzeba zazwyczaj naprzemiennie luzować którąś ze sprężyn bo samo dociąganie nic nie daje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...