sirspider Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 Witam, Przewertowałem to forum dość konkretnie i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem Otóż, na początku tego sezonu zakupiłem kasetę, którą posiada dosyć dużo osób na forum a mianowicie - Sram 5.0. Kaseta ta posiada 8 przełożeń i bardzo dobry stosunek ceny do wagi (i jakości ) Na dzień dzisiejszy posiadam klamkomanetki alivio. Chciałbym to zmienić. Niestety w systemi 3x8 Shimano ma dla mnie jedynie Alivio i Deore XT do zaproponowania. Manetki XT kosztują 235zł. Cena jak dla mnie zaporowa. Zauważyłem, że SRAM posiada model X-7 z triggerami (obrotowych manetek nie chce). Tutaj jest link -> http://www.allegro.pl/item205721419_manetk...ncja_f_vat.html Jak komuś się nie chce klikać linka to tu jest krótki (zapewne skoloryzowany ) opis: Przemiotem sa nowe manetki firmy Sram - model X-7 2006r Manerka prawa indexowanie 8 stopniowe Manerka lewa indexowanie 3 stopniowe Materiał: obudowa manetki wykonana z aluminium, dolna pokrywa z kompozytu, dźwignia manetki z kompozytu, zintegrowany wyświetlacz zmiany biegów, technologia Impulse i system ESP 1:1 (precyzyjniejsze przerzucanie i pełna kontrola) - kompatybilne: pracuje na 8/9 biegów, ESP 1:1 przerzutki tylne SRAM, przerzutki przednie Shimano i SRAM - waga: 260 g - para Produkty firmy Sram, wydanie 2006 - nowy lepszy wyglad i funkcjonalność I teraz mam takie pytanie. Z racji tego, że jest system ESP 1:1 (cokolwiek to znaczy) oznaczało by to zapewne zmianę mojej przerzutki Deore LX którą posiadam na tył (tak w sumie to by mi było szkoda, bo mam ją ze 2 lata a wygląda i działa jak nówka). Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru. Czy kupić manetki XT za 235zł czy manetki sram X-7(119zł) + przerzutkę tył sram x.7 (144zł) ? Chyba że macie jakieś inne rozwiązanie ? Klamkomanetki raczej nie wchodzą w grę, bo okazyjnie kupiłem klamki hamulcowe Deore LX.
Gość Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 cześć, niestety na twój problem jest mnóstwo odpowiedzi czy masz kupić czy nie chyba nikt ci nie odpowie, bo co ci sie bardziej podoba. ja ci powiem co ja mam. od zawsze używałem napędu w takiej konfiguracji wszystko sram a z tyłu lx. manetki attack 3x8 trigery. w drugim rowerze mam 3x9 lx. przełozyłem manetki na sram x7 tył na x9 i działa lepiej w moim odczuciu niż cały lx. szybciej, ciszej (przerzutka nie wali o ramę), więc w jednym rowerze mam całe lx a drugim 3x8 mieszanka x7 i x9. sram lepiej działa, to nie znaczy oczywiście, że lx źle!!!!!!!!!!!!!!!! dla mnie sram.
Adik Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 Ja bym był, za zmiana na Srama. Lx-sa możesz sobie zostawić do drugiego roweru, czy też znajomemu opchnąc, bo to dobra przerzutka. Sram w każdym wypadku napedu na 8 jest lepszy od shimano, dlatego radziłbym go kupić. Przydatne w manetkach Srama są mikroindeksacje {manetka przednia}, dzięki temu, zawsze możesz ustawić przerzutkę, tak aby nie obcierał o nią łańcuch, {nawet na skrajnych przełożeniach}. Docenisz pracę X.7.
uchmanek Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 wyjscia masz 2: 1. szukac tanszych manetek shimano (troche to potrwa) 2. kupic zestaw srama, co Ci osobiscie polecam Sam bym przeszedl na x9, gdyby nie moje organiczne przywiazanie do RF. p.s.: Adik, moze byc tak wrzucil fotke cube w lepszej jakosci, co?
roge Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 http://www.cyklotur.com/x_C_Dz__PDNAZ2_cze...tek__LL_10.html Tutaj masz ośmiorzędowe XT troche taniej - 184 zł komplet.
sirspider Napisano 20 Czerwca 2007 Autor Napisano 20 Czerwca 2007 Dziękuję wszystkim za te propozycje roge czytałem już o Manetka SL-M748 i że niby to nie jest "prawdziwe" XT. A ja płacąc 184zł chciałbym mieć pewność że to na pewno śmiga tak jak renoma XT tego wymaga. Wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Mógłbym wymienić kasete na coś na 9 przełożeń (np LX na allegro już od 85zł!) i kupić manetki deore LX na 9 przełożeń. Ale tak szczerze Wam powiem, że mi dobrze jest z 8-ką. Waga naprawdę nie jest zła (310 gr.) a cena bardzo niska. Pozatym ja jakoś nie czuję potrzeby, aby mieć kolejny bieg. 34 - 11 te muszą być w takich wymiarach. A pośrodku czy mam 6 czy 7 do wyboru to już nie jest to dla mnie takie istotne. Pozatym w SRAM-ie podoba mi się to, że jest pokazane jaką się ma przerzutkę. Ja należe do osób, które patrzą na właśnie ten wskaźnik, a nie na kasete. Tak sie nauczyłem i ciężko by mi sie było przestawić Zwłaszcza jak gdzieś jade już wycieńczony i czas reakcji spada, jest ostre dohamowanie i trza rzucić okiem A zanim bym się połapał bez podpisów to bym mógł już być na drzewie ;) Ech.. jeszcze przemyśle ten zakup kasety na 9, bo ze względów ekonomicznych wychodzi najlepiej nowa kaseta + manetki LX. Za tę moją niewiele uzywaną kasete dużo kasy raczej nie dostanę, bo ona ogólnie jest tania jak jest nowa Chyba że udało by mi się nie najgorzej sprzedać LX-a ? Ktoś chętny? Stan bdb Ludzie doradźcie, bo jestem w kropce
Schwefel Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 Wyjścia widzę dwa: 1) kup manetki Sram Attack lub Rocket które będą działały z twoim LXem http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=369&pos=6 http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=370&pos=7 2) kup cały zestaw X-7 lub SX-5
snuffi Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 Miałem ten sam problem W koncu rozwiazaniem okazalo sie kupienie uzywanych manetek na allegro STX-RC na 8rz. Chodza super, za 40zl to byla genialna inwestycja! Jesli nie chcesz uzywanych to czasami pojawiaja sie nowki na allegro
Rx400h Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Witam po dłuższej przerwie w temacie. Zakupiłem triggery SRAM ATTACK kompatybilne z Shimano 8/9 biegów. jeszcze do mnie nie doszły i mam pytanko. W jaki sposób ustawia się je do działania w systemie 8-mio biegowym? Jest tam jakaś blokada?
sowix1 Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Ja na Twoim miejscu przesiadałbym się na SRAMA. Też to niedawno zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.
karnaś Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 te attacki sa na 8sp. nie ma czegoś takiego jak attack na 8 i 9 w jednym
Kathar Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 a to? http://www.dobrerowery.com/product_info.php?products_id=652 kompatybilne: z Shimano 8/9 biegów,
pudeleQ Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Mylący opis sprzedawcy. W tytule jest że 9-tka, a potem, że kompatybilne 8/9 biegów. Jak sobie wyobrażasz obsługe 9 biegów na 8biegowej manetce, albo odwrotnie? Co prawda są na to sposoby, ale to półśrodki.
Schwefel Napisano 25 Grudnia 2008 Napisano 25 Grudnia 2008 Opis jest skopiowany ze strony Harfy. Manetki są albo na 8 albo na 9 biegów, nie ma czegoś takiego jak ustawianie ilości biegów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.