Skocz do zawartości

[naped] Mala sonda o przerzutce i manetach

wookie

Naped  

32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory zestaw wybrac ?

• manety LX 2007 + Tiagra 2007 krotki wozek
      2
    • manety Sram Trigery X-7 + X-7 2006 dlugi wozek
      21
    • ewentualnie - manety LX 2007 + XT 2007 dlugi wozek
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam x-7 i x-9 w srednim stanie , wobec czego mysle nad zmiana i ewentualnym powrotem do shimano , jesli zostane przy sramie to przerzutke zmienie na x-7 nowa tylko. Wiec glosujcie ewentualnie za zestawem ktory wybierali byscie ewentualne spostrzezenia. Kasea 11-26 wiec krotki wozek moglby myc i mniejsza szansa rozwalenia wozka stad Tiagra , poza tym w dobrej cenie jest do kupienia jeszcze ;].

Łatwiej by było coś powiedzieć gdybyś chociaż przybliżone koszty podał :) Ja też wymieniłem shimano na srama i raczej już do shimano nie wróce. No chyba ze ktoś mi zafunduje XTR-a :) Może sram trochę głośniejszy jest ale za to precyzją nadrabia wszystko. Ja stawiam na Srama :)

uzywam/uzywalem przerzutki shimano (xt) z gripami i kombinacji x-7/gripy teraz.

u mnie zamiana wynikala ze specyficznej konstrukcji ramy i dlugiego odcinka srodkowego pancerza- wskutek czego shimano mialo tendencje do pomylek. stad zakup zestawu x-7.

x-7 na samym początku pracowalo wyraznie lepiej niz xt. po 2 miesiącach nie odczuwam juz tak bardzo tej roznicy albo juz stracilem "pamieć" w rekach i stad brak odczucia ze jest lepiej.

ja pomyslalbym na twoim miejscu nad kombinacja z roku 2008 jesli twoja skrzynia biegow jeszcze dziala. czyli przerzutka shimano w technologii shadow (info na forum). dlaczego tak mysle?

bo moje x-7 myli sie w sytuacjach gdy xt tego nie robilo. mimo niby gorszego przelozenia 1:2 roznicy w precyzji dzialania nie wyczuwam tak wiec ten aspekt przewagi srama nad shimano dla mnie odpada.

przerzutka shimano ma miec mocowanie do ramy takie jak sram (wykluczenie uderzania o rame) plus proste prowadzenie linki (precyzja zmiany). do tego chwalą sie ze ma byc to nowe shimano sporo wezsze. tak wiec jesli bedzie mozliwosc to najprawdopodobniej nabede nowe shimano w przyszlym roku.

Le ale to ceny beda chore ;] zreszta moja x-9 tak sobie chodzi i do wymiany na bank wiec czekac nie moge.

Jest jeszcze opcja manety x-9 czy tam x-7 pod shimano i tiagra taki mix.

A budzet to jak widac po cenach tych czesci czyli ok 200-250 zl.

Le ale to ceny beda chore ;] zreszta moja x-9 tak sobie chodzi i do wymiany na bank wiec czekac nie moge.

Jest jeszcze opcja manety x-9 czy tam x-7 pod shimano i tiagra taki mix.

A budzet to jak widac po cenach tych czesci czyli ok 200-250 zl.

jesli przerzutka shadow bedzie w grupie xt to cena wyniesie ok 150 zł. mysle ze nie więcej. do tego manetki. no tak ja chce gripy to pewnie bym się zamknął w 250 ale ty.... heh chiba nie bardzo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...