przemek_sj Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 Witam. Szukam takich rozwiązań, które pomogły by w ochronie roweru (ramy; przerzutek; etc). Czy pomocne są np. ochrony na przerzutki? Albo "kawałki materiału" na tylną część ramy (ochrona przed łańcuchem)? Takich informacji właśnie szukam, i byłbym wdzięczny za nie, pewnie wielu rowerzystom forumowym też się przydadzą. Pozdrawiam.
M45 Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 Dla mnie stosowanie tony ochraniaczy na rower jest po prostu śmieszne. wszyscy walcza z gramami kupuja coraz lzejsze, wytrzymalsze czesci a potem obkladaja to milionami ochraniaczy (jestem wstanie zrozumiec delikatne oklejenie glówki ramy przed pancerzami). Ostatni widzialem bikerboy'a z ramą owinietą oponą :D. Czy wasze rowery są tak delikatne, że nie wytrzymują upadków? robione są z cukru? Jak w rowerze pojawi sie pare rysek to wyjdzie mu to tylko na plus (przynajmniej widac ze jezdzisz na rowerze), a pozatym za pare miesiecy powspominasz jaka kraksa spowodowala ta czy tamtą ryske (aż sie łezka w oku kręci) Według mnie najlepszym sposobem na uchronienie roweru przed jakimkolwiek uszkodzeniem jest: 1 owinięcie calego roweru folią bąbelkową 2 zbudowanie skrzyni i wlozenie do niej roweru, następnie wypelnienie kulkami styropianowymi 3 wlozenie tej skrzyni do dolka o głebokości 100 m i zakopanie jej.
Micz Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 Ja do tej listy dorzuiłbym jeszcze: - naklejki ochronne na ramę przy łańcuchu (zamist tego "kawałka materiału") - lepsze to niż nic ale myślę że w tym miejscu lepsza jest jakaś grubsza osłonka - pewnie lepiej chroni a przy tym tłumi ten straszny dźwięk przy zjazdach z większych krawężników . - Pożytecznym gadżetem są też takie gumowe osłonki (ok 5 cm) na linki hamulcowe i od przerzutek. Umieszcza się je w miejscach gdzie linki stykają się z ramą - i chronią skutecznie lakier przed wycieraniem (a lakier potrafi wycierać się bardzo szybko - chyba że z droższymi ramami jest inaczej?) - jeśli jesteś ortodoksyjny możesz też zakupić komplet gąbczastych osłonek obleczonych skajem. W komplecie osłona na ramę i dwie osłonki na kierownicę - stosowane były w BMX z Rometu - założę się że co jakiś czas wypływają na Allegro. Pozdrawiam Micz
zendel Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 Witam. Osłony na przerzutki nie zdają egzaminu, są one mątowane w makrokeszach. Podczas upadku osłona ,,poddaje sie'', chroni ona tylko przed otarciami, ale nie przed uszkodzieniami. Miałem dużo wywrotek na przerzutkę, praca jest nadal taka sama, tylko uszczerbku doznała farba. Ramę warto zabezpieczyć przed otarciami od pancerzy (jak wspomniał poprzednik), Jednak przed rysami, od upadków nie warto się zabezpieczać. Pozdrawiam. mącić - pisac jak wyżej montować - osprzęt
Kathar Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 Idąc Twoim tropem M45 można jeszcze zaminować teren, żeby nikt nie podszedł i niczego nie uszkodził/zabrudził :lol:. A tak serio to ja osłaniam tylko kawałek ramy przed uderzeniami łańcucha. Całkiem dobrym rozwiązaniem będą jeszcze osłony na golenie amortyzatora. W ogóle to trochę to dziwny pomysł. Każda ochrona to dodatkowy ciężar, a osobiście nie wyobrażam sobie kogoś jadącego na rowerze z ramą owiniętą jakimś kocem :lol:. Chociaż wśród starszej grupie bikerów bardzo popularne jest zakładanie na siodło folii (bo zamoczone może zafarbować odzież) i nakładanie pod nią jakiś materiałów (beretów?) co by się wygodnie siedziało. Polak potrafi
karolyfer Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 Kathar, chodzi o takie coś?, niezły ubaw miałem jak to zobaczyłem, że aż musiałem fotę zrobić
Kathar Napisano 19 Czerwca 2007 Napisano 19 Czerwca 2007 tak, ale to chyba wersja na słoneczne dni, bo folia zdjęta
Adik Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 A ja się zastanawiam czy nie okleic mojej nowej ramki taśmą klejącą od dołu i przy miejsach styku pancerzy. Po tym, jak mi imbuss spadł na ramę, z niedużej wysokosci pozostały odpryski lakieru. Taśma klejąca w najbardziej narażone miejsca {spód ramy, widełki} na pewno by nie aszkodziła, ani nie dociążyła roweru. Oczywiście neopren w nowej ramce tez musi być. {w poprzednich rowerach nie było, ale to były stalówki}
jurasek Napisano 20 Czerwca 2007 Napisano 20 Czerwca 2007 wolne żarty RMF FM przemek SJ skorzystaj z wyszukiwarki - opcje zaawansowane - hasło osłona poogladaj foty rowerów poczytaj tematy forum a unikniesz docinków btw wasze sprzety to jakieś buble lakiernicze, mi jak dolna rura ramy przerdzewiała od środka, to klika dni na samym lakierze jeździłem na rurę pod łańcuch dętka albo to, taśma izolacyjna pod pancerze. przerzutke mozesz osłonic tym elementem montowanym na osi koła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.