Pulse Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Koło miało małe bicie więc dałem je do centrowania, zapłaciłem 15zł i mówiąc szczerze nie widze duzej roznicy, jaka jest tolerancja bicia dla kola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
COOLoo Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Zalezy jakiej masz klasy obrecze. Dociagalem szprychy Revo (od nowosci sie troche rozciagnely) u siebie w obreczach DT 4.1 to na centrownicy po dobrym ustwieniu w ogole bicia nie bylo. Nie wiem jak w innych obreczach. Ale moim zdaniem wszystko da sie wycentrowac do co najmniej przyzowitego poziomu zeby nie bilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 prosta zasada - im lepsza obrecz, im lepsze szprychy, tym trudniej scentrowac kolo kolejna z zasad - im dluzej jezdzisz na biciu, tym kolo bardziej sie odksztalca i trudniej powrocic do stanu nowosci, oczywiscie na dluzszy czas, bo na 50km wszystko sie da, tylko pozniej znowu gdzies pusci szprycha itp... ale mysle mlotek i kluczyk do centrowania potrafia zdzialac cuda:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 w swojej poprzedniej pracy przyjmowalem nastepujace tolerancje: - do 1mm w plaszczyznie bocznej i 1mm w pionowej dla kol w stylu "makro", gdzie nie bylo szans na lepsza jakosc centrowania - do 0.5mm i mniej w plaszczyznie bocznej, 0.5mm i mniej w pionowej dla kol sredniej jakosci - dla egzemplarzy z wyzszej polki nie bylo taryfy ulgowej. wszystko bylo zrobione idealnie...chocbym mial nad tym siedziec pol dnia:-) kazde kolo po centrowaniu nalezy rozprezyc i wycentrowac ponownie. jesli to nie zostanie zrobione to przy malym "biciu" mozna sie spodziewac niezadawalajacych rezultatow. jesli nie jestes zadowolony to idz do serwisu ponownie i dochodz swoich racji. pietnascie zlotych piechota nie chodzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Nie ma chyba na to żadnych norm, ale jak się płaci to i można wymagać i zastrzec czego się oczekuje. Jak dla mnie bo sam centruję koła roweru wyprawowego na własnej centrownicy milimetrowe boczne bicie nie ma żadnego wpływu na jazdę nawet szybką rowerkiem używanym w terenie - jeden warunek - trzeba mieć tarcze. Na hamulcach szczękowych każde nawet minimalne bicie jest faktycznie nieprzyjemne i dlatego koła gorszego roweru bo używanego po bułki, do pracy czy wożenia dzieciaka a mający hamulce szczękowe centruje w serwisie by było to zrobione idealnie bo nie jestem specem od tego, a rower z kołami kilkukrotnie droższymi robię sam bo toleruję większe niedokładności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.