Farur89 Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Na pewno każdy doświadczył kiedyś tego niemiłego uczucia... Jak wiadomo można się ich nabawić nawet kiedy trenuje się regularnie - każdego czasami ponosi... Pewnie ten temat był już poruszany 200 razy ale można spróbować jeszcze raz Słyszałem różne rady, tj. masaże, ciepłe kąpiele z dodatkami jakichś olejków i tym podobnych specyfików, sauna, duże ilości magnezu... itd. itp. etc. Ale zapewne prawie każdy z Was ma swój domowy sposób - tutaj można się nim podzielić ! Zapraszam do dyskusji ! ! ! PS. tylko nie zjedzcie mnie od razu jak ten temat był 2 dni temu poruszany (jestem leniwy i ograniczam się do przeglądania tematów na pierwszych 2-3 stronach max) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 sok pomidorowy i witamina "C" pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 :035: Ponoć jak się kota odwróci ogonem głaszcze lewą dłonia to pomaga. Bo poprawia sie krążenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Magnez, woda[dobre nawodnienie ogolnie], izotonik[tez ma w sobie magnez itp]. Tyle moich sposobow na zapobieganie ...kurczom. A na zakwasy... trzeba jezdzic mniej intensywnie, zeby nie doprowadzic do zakwaszenia miesni...jakichs sposobow na walke z juz istniejacymi nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 DOMS a nie zakwasy. Zakwaszenie miesni mija w ciagu max. paru h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 jak mozna trenujac regularnie miec zakwasy? jak juz to efekt ciezkich nog a radzic sobie tak - po wysilku pol szklanki piwka, nawet nie musi byc 0%, chociaz najlepiej by bylo dluga rozgrzewka, delikatnie podzialac fizycznie, jezeli chodzi o rower to np z 5km delikatnie pedalujac, pozniej chlodnawa kompiel i pusci choc o odrobine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Ja wlasnie slyszalem o cieplej kapieli a nie o zimnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Współczuję Wam tych zakwasów. Ja nigdy czegoś takiego nie miałem. W sumie nawet nie wiem jakie to uczucie. Poważnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Niech żałują Ci co nie wiedzą co to kwas, niech zyje kwas. Bo kwas to chwała, bo to jest lans ! Przez 8 lat trenowałem karate po ok 2 latach trenigów też już nie miałem tego problemu, teraz czasami po maratonie mi to dokucza. Dobrze jest wybrać sie po ciezkim wysiłku na 15-30 minutowe "lekkie pedałowanie", porościągać sie po treningu. Uzupełnic straty wody i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Kamixc jak możesz to podaj mi jakąś receptę na zakwasa . Tylko żebym się nie zamęczył na śmierć :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Dla tych co nie martwia sie ze troszke straca efektow treningu..a chca sie zakwasow pozbyc/zmniejszyc. Walnac prosze sobie 2 tablety magnezu...moze byc pluszzz czy co tam. Z wieczorka isc z kumplami na 2 browary..taaak 2 nie mniej nie wiecej. Wystarczy by naczynka sie milo rozszerzyly. Nastepnego dnia..trening powinien lzej pojsc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Zakwaszenie miesni mija najpozniej po 1-3h w zaleznosci od tego ile kto posiada tkanki miesniowej ktora rozlozy kwas. Zmecznie miesni mija po jednym dniu odpoczynku. DOMS to jest jazda, wystepuje srednio po 24-48h, bol jest tak silny ze trudno sie chodzi, wstac z lozka czy usiasc na kibelku to jest wyczyn Uszkodzenia wlokien miesniowych potrafia byc tak rozlegle ze dojscie do siebie zajmuje czasami caly tydzien. Pomaga dieta pogada w bialko, weglowodany i uzupelnianie witamin oraz czas. Doswiadczylem tego dwa razy i polecam kazdemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mr0wa_1991nie no właśnie podobno do zimnej, mam kolegów co biegają ..dobrze biegają i oni po mocniejszym treningu nogi pod zimną wodę<chować jajka> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 jest i to na pierwszej stronie: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...20&start=20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woody Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 hehe ja wybrałem się kiedyś na siłownie (poćwiczyć ogólnie) i nie zdawalem sobie sprawy co mnie czeka potem... ćwiczyłem ostro, lekko szło, nawet fajnie było wychodząc z siłowni miałem jakby cieżkie ręce, myślałem, ze to po prostu zmęczenie następnego dnia nie mogłem się ruszyć, ręce to mnie nie bolały tylko napierdzielały na maxa, cała klatka piersiowa wszystko... nie żartuje, ale nie mogłem się podnieść z łóżka, to byl taki ból... nie będe opisywał jak sobie pordziłem, ale rąk nie używałem. mój pierwszy raz na siłowni skończył się właśnie tak.. ojj ciężko było.. naprawdę to musiało być to DOMS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Mr0wa_1991nie no właśnie podobno do zimnej, mam kolegów co biegają ..dobrze biegają i oni po mocniejszym treningu nogi pod zimną wodę<chować jajka> Zimnej ale chyba po to zeby powstrzymac bol? Bo slyszalem ze ciepla woda rozklada kwas mlekowy. Wlasnie cieple (nie gorace) prysznice po treningu pomagaja pozbyc sie zakwasow na dzien nastepny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woody Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Wlasnie cieple (nie gorace) prysznice po treningu pomagaja pozbyc sie zakwasow na dzien nastepny Zawsze tak robię i rzadko mam zakwasy w nogach nawet po cięższym treningu. Ciepła kąpiel pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 no to ja już nie wiem ..jest lekarz na forum?? ja też zawsze biorę ciepłą kąpiel i nigdy nie miałem zakwasów, ale chciałbym się dowiedzieć co z tą zimną wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 polewanie naprzemiennie zimna i ciepla woda odrazu po treningu pomaga miesniom rozluznic sie szybciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr0wa_1991 Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ale to juz hartowanie miesni i jak mniemam masz na mysli efekt taki jak w saunie? Wydaje mi sie ze nawet w podreczniku z biologii z 2 klasy bylo cos o zakwasach... Tylko musze odkopac ksiazki ^^. A zimna woda pewnie sluzyla zmiejszeniu bolu. Bo innego zastosowania to raczej nie widze o_O Niestety... Mialem te wiadomosci w starym zeszycie ktory poszedl sie kochac Wiec nie przytocze tutaj slow mojej nauczycielki BIO ;/ Ale jestem swiecie przekonany ze mam racje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Polewanie nog naprzemian zimna i ciepla woda ma na celu rozszerzenie i kurczenie naczyn krwionosnych przez co z miesni nog usuwane sa metabolity kwasu mlekowego itp. Konczac sesje polewa sie nogi ciepla woda! To taka domowa wersja biczy wodnych Ciepla czy tez goraco kapiel bo intensywnym treningu nie jest wskazana! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raffi Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ten kto nie miał nigdy zakwasów, to znaczy że za słabo trenował Ja teraz łykam Aspargin, czy jaskoś tak, podobno skuteczne, oczywiście na kurcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massud Napisano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Może nie będzie to odpowiedź - jak zmniejszyć zakwasy PO a jak starać im się zapobiec PRZED. Teoria już niemłoda ,nie mam pewności czy aktualna ale..... Łyżka sody oczyszczonej na 0,5 litra wody na ok 1-2 godz. przed jazdą. Powiększa to nieco pojemność buforową krwi (rezerwę alkaliczną) - czyli powstający podczas wysiłku kwas mlekowy nie zakwasza tak organizmu (jest neutralizowany przez w/w bufor krwi). W smaku mało przyjemne. pozdrawiam. massud Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strider Napisano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 "Zakwasy" to nic innego jak kwas mlekowy wydzielający się podczas każdego treningu. Najlepiej stosować suplement np jakiś. jabłeczan, kreatyna, glutamina + tauryna. Naturalnie można jeść banany które redukują poziom kwasu mlekowego, wychodzi taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mortimer Napisano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Ja rzadko mam zakwasy. Wystarczy i przed i po wysiłku dobrze sie porozciągac, a w trakcie nie jeździć na maxa i bedzie gitez Jak już mamy zakwasy to jest gorzej Ja odpoczywam na fotelu i oglądam tv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.