marcin1212 Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 Witam!! Mam takie pytanie: Czy gdy wyśle paczke pobraniowa z towarem sprzedanym na allegro, a kupujący odmówi jej przyjecia to musze pokryć koszty przesyłki z własnej kieszeni??? Z góry dzieki za odpowiedzi.
Adik Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 A ja mam takie samo pytanie, tyle że ja miałbym być "nieprzyjmującym" przesyłki. Jak się ta sprawa ma?
TomekW Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 Nie wiem jak Ty ale ja przy nadaniu paczki p?ace za jej wyslanie i doliczam to do kwoty pobrania. Innego sposobu nie znam , moze istnieje choc watpie . Chc?c nie chc?c nadawca ponosi koszty w momencie nie odebrania paczki przez adresata. Wtedy tylko negatyw:)
siwyex Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 A więc tak : Jeżeli wysyłamy paczkę i odbiorca nie odbierze (przypuśćmy płaciliśmy 12zł za wysyłkę pobraniową) dostajemy 3zł z powrotem tak jakby to była zwykła paczka... JEżeli odbiorca nie ma zamiaru odebrac paczki nie odbiera i nikt go za to nie ściga, ale jeżeli zawarł na allegro umowę kupna-sprzedaży to jest zoobowiązany odebrac ją inaczej grozi to komentarzem negatywnym i sprawą zgłoszoną do allegro !
marcin1212 Napisano 17 Czerwca 2007 Autor Napisano 17 Czerwca 2007 No i co allegro w takim wypdaku może mu zrobic???
roswell Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 Dostanie ostrzeżenie, trzy ostrzeżenia powodują że konto zostaje zawieszone.
bikerman Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 zawsze sie pokrywa koszty przesyłki....przed jej wysłaniem....i właśnie dlatego ja preferuje tylko przelewy:)
sebekfireman Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 Co do paczek pobraniowych to jeżeli jesteś wysyłający (towar za ponad 100 zł) najlepiej wołać zawsze o wysyłkę za pobraniem ale z ubezpieczeniem. Bo jak coś się stanie z paczką to nie masz prawie nic. Ja tam bardzo nie lubię paczek pobraniowych bo to może tylko kusić. Taka paczka to tylko mówi jakiej wartości towar jest w środku i niektórzy mogą się pokusić na wyciągnięcie zawartości.
evo Napisano 17 Czerwca 2007 Napisano 17 Czerwca 2007 Witam!!Mam takie pytanie: Czy gdy wyśle paczke pobraniowa z towarem sprzedanym na allegro, a kupuj?cy odmówi jej przyjecia to musze pokry? koszty przesy?ki z w?asnej kieszeni??? Z góry dzieki za odpowiedzi. Robiłem kiedyś na poczcie (a wlasciwie to roznosilem wlasnie PACZKI ), teraz jest nieco inaczej, niestety na niekorzyść .... Po pierwsze, jak tutaj napisano - paczka nie może iść za freeeeee Zawsze musisz zapłacić - tak jest chyba na całym świecie Natomiast jest jeszcze jedna sprawa. Kiedy na paczce jest blakiet wpłaty na konto, to kiedyś było tak, że nie trzeba było dopłacać za ZWROT - bo doliczali za ten przekaz. Ale mniej wiecej od roku CHAMY J...E każe sobie płacić za zwrot, mimo że zapłaciłeś za przelew, który nie został wykonany. Totalny nonsens. Tym prostym sposobem, poczta zrobiła sobie cichu podwyzki o 4 z? okolo .... że nu a Jezeli wysylamy paczke i odbiorca nie odbierze (przypuscmy placilismy 12zl za wysylke pobraniowa) dostajemy 3z? z powrotem tak jakby to byla zwykla paczka... - Siwex, kiedy wysylales tak paczki? Bo tak bylo z rok temu. Niby powinenies dosta? 3-4 zl z powrotem, ale ze przelwe oplacony a nie zrealizowany, to wychodzi?o prawie na 0. Tymczasem teraz jest inaczej. Przez kilka msc. przy okazji róznych zwrotów stara?em na na róznych pocztach o ten zwrot, w róznych miastach, ale niestety ko?czy?o si? tym, ze musialem doplacal z 4 zl. Tak?e jak kto? nie odebra?, to placilem 10-12 zl przy wysylce, i jeszcze 4 zl za mo?liwo?? odebrania zwrotu .... Czy gdy wy?le paczke pobraniowa z towarem sprzedanym na allegro, a kupuj?cy odmówi jej przyjecia to musze pokry? koszty przesy?ki z w?asnej kieszeni??? - by j? odebra?, musisz zap?aci?. A to czy kole? z Allegro musi ci teraz za to oddac, to juz nie broszka Poczty. Na pewno mo?esz da? negatywa, ale czy co? wi?cej .... regulamin allegro najlepiej wo?a? zawsze o wysy?k? za pobraniem ale z ubezpieczeniem. Bo jak co? si? stanie z paczk? to nie masz prawie nic. - z ka?dej paczki mo?na stara? si? uzyskac 50 z?, nawet jak nie by?o ubez. / podania warto?ci. Tylko jak chce si? wi?cej ni? 50 z?, trzeba ju? podac te warto??.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.