Jacek_FH Napisano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Próbowałem się doliczyć długości szprych zgodnie z kalkulatorem DT, w końcu bazując na tym co mam zaplotłem z jednej strony na 3 z drugiej na 4 krzyże, i mimo że to konfiguracja najbliższa sukcesu to pierwsze są trochę za długie, a drugie trochę za krótkie. Oglądając nypel od strony zewnętrznej widzę w nim szprychy albo trochę wystające albo trochę schowane. No i teraz pytanie - ile mogą maksymalnie wystawać i ile mogą maksymalnie się chować by móc przyjąć że szprych nie muszę wymieniać ? Rysunek poglądowy: chodzi mi o maksymalną odległość w obie strony od tej linii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Nie powinny wychodzić ponad tę linię (chodzi o możliwość przytrzymania nypla zwykłym śrubokrętem), ani zbyt pod nią, bo mniejsza liczba zwojów w gwincie będzie trzymała szprychę. Wiadomo, że jakieś różnice są dopuszczalne, w końcu nie produkują szprych w długościach co 0,5mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek_FH Napisano 17 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Jak się nie da obsłużyć śrubokrętem to ma przecież klucz do nypli - od tej strony bym się nie przejmował. Bardziej interesują mnie kwestie wytrzymałości. Piszesz że jakieś granice są dopuszczalne - i właśnie o to mi chodzi - jakie są te granice ? Już wyedytować nie mogę więc kolejny post Po przemyśleniu stwierdzam że moje wcześniejsze pytanie jest dość nieprecyzyjne, a sprowadza się właściwie do tego: Ile mm gwintu szprychy i nypla się musi łapać ? Jedno i drugie ma go ok 9mm Przy okazji w innym miejscu dostałem taką odpowiedź: Gwint ma 10mm. Jak złapało na 7mm to jest bardzo dobrze.(Byle nie dziurawiły dętki w przypadku za długich.) Jak załapie 5mm to też będzie jeździć. Czy ktoś może to potwierdzić/obalić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.