Skocz do zawartości

[szprychy] Jak ocenić prawidłową długość szprych PO zapleceniu

Jacek_FH

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem się doliczyć długości szprych zgodnie z kalkulatorem DT, w końcu bazując na tym co mam zaplotłem z jednej strony na 3 z drugiej na 4 krzyże, i mimo że to konfiguracja najbliższa sukcesu to pierwsze są trochę za długie, a drugie trochę za krótkie.

Oglądając nypel od strony zewnętrznej widzę w nim szprychy albo trochę wystające albo trochę schowane.

No i teraz pytanie - ile mogą maksymalnie wystawać i ile mogą maksymalnie się chować by móc przyjąć że szprych nie muszę wymieniać ?

Rysunek poglądowy:

b60638b202d17005.jpg

chodzi mi o maksymalną odległość w obie strony od tej linii

Nie powinny wychodzić ponad tę linię (chodzi o możliwość przytrzymania nypla zwykłym śrubokrętem), ani zbyt pod nią, bo mniejsza liczba zwojów w gwincie będzie trzymała szprychę. Wiadomo, że jakieś różnice są dopuszczalne, w końcu nie produkują szprych w długościach co 0,5mm

Jak się nie da obsłużyć śrubokrętem to ma przecież klucz do nypli - od tej strony bym się nie przejmował.

Bardziej interesują mnie kwestie wytrzymałości.

Piszesz że jakieś granice są dopuszczalne - i właśnie o to mi chodzi - jakie są te granice ?

Już wyedytować nie mogę więc kolejny post

Po przemyśleniu stwierdzam że moje wcześniejsze pytanie jest dość nieprecyzyjne, a sprowadza się właściwie do tego:

Ile mm gwintu szprychy i nypla się musi łapać ?

Jedno i drugie ma go ok 9mm

Przy okazji w innym miejscu dostałem taką odpowiedź:

Gwint ma 10mm. Jak złapało na 7mm to jest bardzo dobrze.

(Byle nie dziurawiły dętki w przypadku za długich.)

Jak załapie 5mm to też będzie jeździć. :)

Czy ktoś może to potwierdzić/obalić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...