Skocz do zawartości

[korba]jak zlikwidować luz?

Pitusg

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że nawet przy spokojnym pedałowaniu korba chybocze mi się na boki (gdy naciskam prawą nogą, przekrzywia się na prawo, a gdy lewą, to na lewo). W jaki sposób mogę temu zaradzić? Czy wystarczy dokręcić jakąś śrubę, czy może muszę wymienić jakiś element? Proszę, powiedzcie mi, co mam zrobić.

Dzięki za odpowiedź. Tak sobie pomyślałem, że może to jest dobra okazja do zmiany korby na porządną, myślę o jakiejś wykonanej w technologii hollowtech II. Nie mam niestety odpowiednich narzędzi, by sprawdzić jaki mam gwint w ramie. Czy ktoś wie jaki gwint jest w ramie Merida Matts Sport 100 z roku 2003?

Gwint to gwint...spirala zaglebien w rurce i tyle ^_^ Pewnie chodzi ci o rozmiar rury suportowej. Spoko w hollowtechu 2 zalatwia sie problem szerokosci podkladkami. Innymy slowy kupuje sie jedna korbe z lozyskami....niezalenie od ramy. Pozniej dopiero zaleznie od swojej ramy ukladasz w odpowiedniej ilosci na kazda ze stron podkladki ..i po zabawie.

Sa dwa rodzaje gwintu w ramie, wloski i angielski. Angielski ma oznaczenie 1,37x24. Oznacza to, ze gwint ma srednice 1,37 cala a na jeden cal wypada 24 zwoje skoku. Gwint włoski to 36x24, w tym przypadku pierwsza wartosc podana jest w milimetrach. O ile sie nie myle to w Meridzie jest bardziej popularny - angielski - ze splotem 1,37X24.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...