Szajbz Napisano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Witam Mam problem z kołem, ciągle sie centruje, ostatnio nawet dwie szprychy były wygięte, nawet jak oddam do centrowania to i po 2 tygodniach znowu lata na boki i pytanie czy kupic nowe koło czy wymienić szprychy? np. DT Comp Koło o jakim mówie to obręcz - Mavic X138/ szprychy - china / piasta XT 32 Disc koło ma 4sezony, waże 60kg, rower to hardtail XC i jezdze po miare równym terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 uuu....4 sezony..... pewnie zarówno obrecz, nyple jak i szrychy dostały juz niezle w d... podejzewam ze calosc do wymiany bedzie. Jednak jesli sam bawiłes sie przy szprychach to moze byc problem tego typu ze sa nieodpowiednio ponaciagane i wyginaja sie czy pękają. Dobrze byłoby skonsultowac ta sprawe z jakims wprawionym mechanikiem z dobrego serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Do tej pory były w serwisie prostowane, a teraz juz niemam kasy zeby co 2tygodnie im płacić 15zł za koło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 moze być tak, że źle Ci poskrecali coś, moze nyple sa skorodowane, albo stare i puszczaja - co zmienia naprezenie szprych, moze szprychy sa stare i zwykle/nierdzewki wyciagneły sie już. Jakbys zaniósł rower do dobrego serwisu i pogadał to by Ci powiedzieli co jest zgrane. Zapytac pokazac zawsze mozna, pozatym mozesz isc do tego serwisu gdzie Ci centrowali koło (o ile to bylo niedawno) z reklamacja. Te szprychy moze to za bardzo "Made in China" jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 jezeli tak sie dzieje od niedawna, to albo w/w opcje, albo z 1 strony szprychy sa mocno naciagniete i kolo jest przesuniete w bok, przez co odbiera uderzenia nieprostopadle i latwiej sie centruje do serwisu, poluzowac szprychy i dociagnac od nowa, tylko problem moze byc taki ze po 1 kola maja 4 lata, a na dodatek szprychy noname...warto sprobowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 chłopie zainwestuj w klucz http://www.sfd.pl/Centrowanie_ko%C5%82a-t187580.html Złożyłem już jedno koło, co prawda zajeło mi to cały zimowy dzien, ale jest na glanc. Nacentrowałem też sporo. Z własnego doświadczenia powiem Ci (bo nie ma tego w artykule), że szprychy obok siebie muszą mieć podobny naciąg, sprawa niby prosta, ale wielu ludzi o tym zapomina, szczególnie tych naprawde poczatkujacych z centrowaniem kół. Nie moze być tak ze jedna szprycha naciągnieta na maxa, a te na prawo i lewo od niej sa luźniejsze. Czyli chłopie * Kup klucz ! * Posprawdzaj naciąg szprych - recznie, sciskajac je palcami! * I do dzieła ! Jeśli byłyby jakies problemy to pisz, dasz rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szajbz Napisano 15 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Kluczyk już mam dzięki za rady, dziś moze spróbuje sie uporać z nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.