Skocz do zawartości

[koło] problem

Szajbz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z kołem, ciągle sie centruje, ostatnio nawet dwie szprychy były wygięte, nawet jak oddam do centrowania to i po 2 tygodniach znowu lata na boki i pytanie czy kupic nowe koło czy wymienić szprychy? np. DT Comp

Koło o jakim mówie to obręcz - Mavic X138/ szprychy - china / piasta XT 32 Disc koło ma 4sezony, waże 60kg, rower to hardtail XC i jezdze po miare równym terenie

uuu....4 sezony..... pewnie zarówno obrecz, nyple jak i szrychy dostały juz niezle w d... podejzewam ze calosc do wymiany bedzie. Jednak jesli sam bawiłes sie przy szprychach to moze byc problem tego typu ze sa nieodpowiednio ponaciagane i wyginaja sie czy pękają. Dobrze byłoby skonsultowac ta sprawe z jakims wprawionym mechanikiem z dobrego serwisu.

moze być tak, że źle Ci poskrecali coś, moze nyple sa skorodowane, albo stare i puszczaja - co zmienia naprezenie szprych, moze szprychy sa stare i zwykle/nierdzewki wyciagneły sie już. Jakbys zaniósł rower do dobrego serwisu i pogadał to by Ci powiedzieli co jest zgrane. Zapytac pokazac zawsze mozna, pozatym mozesz isc do tego serwisu gdzie Ci centrowali koło (o ile to bylo niedawno) z reklamacja.

Te szprychy moze to za bardzo "Made in China" jest :)

jezeli tak sie dzieje od niedawna, to albo w/w opcje, albo z 1 strony szprychy sa mocno naciagniete i kolo jest przesuniete w bok, przez co odbiera uderzenia nieprostopadle i latwiej sie centruje

do serwisu, poluzowac szprychy i dociagnac od nowa, tylko problem moze byc taki ze po 1 kola maja 4 lata, a na dodatek szprychy noname...warto sprobowac

chłopie zainwestuj w klucz :D

http://www.sfd.pl/Centrowanie_ko%C5%82a-t187580.html

Złożyłem już jedno koło, co prawda zajeło mi to cały zimowy dzien, ale jest na glanc. Nacentrowałem też sporo. :)

Z własnego doświadczenia powiem Ci (bo nie ma tego w artykule), że szprychy obok siebie muszą mieć podobny naciąg, sprawa niby prosta, ale wielu ludzi o tym zapomina, szczególnie tych naprawde poczatkujacych z centrowaniem kół. Nie moze być tak ze jedna szprycha naciągnieta na maxa, a te na prawo i lewo od niej sa luźniejsze.

Czyli chłopie :D

* Kup klucz !

* Posprawdzaj naciąg szprych - recznie, sciskajac je palcami!

* I do dzieła !

Jeśli byłyby jakies problemy to pisz, dasz rade :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...