Skocz do zawartości

[motywacja] Czyli brak chęci...

Kamixc

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie mam ochoty to nie idę[czasem mnie ogarnia taka niechec i nawet jak pojade to jestem srednio zadowolony] :). Zazwyczaj jezdze sam, dobrze mi sie wtedy kreci nikt mnie nie wybija z rytmu ;], chociaz czasami nudno i z lekka niebezpiecznie tak samemu[mowa o jezdzie po Beskidach] :/.

Własnie w zależnośći gdzie się jeździ. Ja tylko po laskach, polnych drogach itp. I jeszcze nie na cały regulator głośności, cos słyszec trzeba i kontaktować ;D A motywacje mieć trzeba w sobie, jakiegoś sposobu na niego nie dostaniesz. Jak nie chce ci sie jeździć to nikt siłą cie nie wyciągnie. Musisz mieć silą wole powiedzieć sobie jade, rower w krocze i sru!!

Ja z motywacją nie mam problemów. W końcu muszę jakoś dotrzeć do szkoły, pracy, gdziekolwiek. Poza tym staram się być jak najbardziej proekologiczny, wsiadać jak najżadziej do autobusu, takie tam, nawet foliówek w sklepie odmawiam ; P

Najlepszą motywacją są z pewnością lachony lub ziomki, którzy chcą się ścigać ;] kolejną z pewnością jest też zapadający zmrok na horyzoncie. Jeżeli nie mogę skorzystać z powyższych dopalaczy podczas jazdy, a jestem bardzo zmęczony to sobie śpiewam B) Wierzcie mi to działa ;) wystarczy z 10 min i już jest OK piosenka najlepiej jak jest długa np. jeszcze zostało mi jeszcze 100 litrów denaturatu nie mam z kim pić więc wypije sam, jeszcze zostało mi 99 litrów denaturatu itd. Ja tu mówię o motywacji podczas jazdy, gdy jesteście zmęczeni daleką drogą i brak wam siły w nogach. Natomiast jeżeli mówimy o motywacji w domu no to wystarczy być wkurzonym i zamiast wyładowywać emocje na innych wsiąść na rower :) jak to osiągnąć ?? Sprowokować kogoś :twisted: Pozatym można sobie znaleźć jakąś mulastą robotę na dwie godzinki typu plewienie i od razu po jej wykonaniu masz ochotę się rozerwać :]

• 1 rok później...

Ja też jestem ciekawy co doradzicie, bo również mam takie problemy. Najlepszym sposobem dla mnie na to jest zamienienie choćby jednego treningu z szosy na teren - jak jest ładna pogoda to nigdy nie mam braku motywacji, żeby w teren się wybrać na trening :)

Ja mam podobnie z tym, że jak już się ruszę i zrobię te 10 km to się rozkręcam i wtedy już spokojnie się jeździ. Ja jak już strasznie nie mam ochoty wychodzić to wskakuje na trenażer, zawsze to urozmaicenie, zapodaje jakiś trening ukierunkowany pod konkretną cechę i jakoś leci. I tak na zmianę :)

Na mnie cholernie mobilizująco działa zamontowanie nowej części, mam wtedy ogromną chęć testowania :) A jak nie mam takiej możliwości to robię sobie przerwę, nawet 2 dni a nawet czasami 1 dzień to dla mnie już za długo na niejeżdżenie. Albo chociaż coś podreguluję, umyję rower, usunę jakieś minimalne usterki... A najbardziej motywację demoluje mi oczekiwanie na przesyłkę z jakąś nową częścią czy ciuchem rowerowym, najchętniej przespał bym ten czas aż do przybycia paczki :)

Fakt nowa zabawka to nowa zabawa. Ja w tym roku w ogóle nie miałem motywacji do jazdy rowerem, powodów było kilka, przeważnie błahych jak deszcze czy nauka( :D ) lub odpoczynek przed robotą, ale głównie wpływa na to to, że noszę się ze sprzedażą roweru i nie chcę go po prostu dodatkowo zniszczyć :) Poza tym jak człowiek się tak napatrzy co realnie może sobie kupić zimą to uwierzcie mi, nie chce się wsiadać :)

Dlatego w tym sezonie tylko 2500 km, a tak to zbieranie kasy przez co dosłownie nic do roweru nie kupiłem oprócz systemu spd :) Za kilka dni sprzedaję rower i kończę sezon i byle do zimy, choć już sie zastanawiam jak ja to przetrzymam :) Dobrze że mam rower stacjonarny przed TV :)

Pozdrawiam

taki temat już był... :) a skoro co jakiś czas się pod koniec sezonu pojawia to oznacza że rodacy nie macie pomysłu na ciekawą trasę... albo WPG:) ale nie mnie tu o tym pisać...

ja ostatnio bawię się w odszukiwanie bunkrów i fortów w okolicach Wawy... takie połączenie rowerowania w terenie, bawienia się z mapą i wcześniejszego szukania info w necie... potem dojazd rowerem, długie łażenie po pokrzywach aż w końcu udaje się znaleźć cel wycieczki...

dodatkowymi urozmaiceniami dla mnie są samotne(ciężko do tego kogokolwiek namówić) nocne wypady do kampinosu -im gorzej świeci lampka tym ciekawiej(a przynajmniej tak było dopóki nie wpakowałem się w krzaki i nie zgubiłem uchwytu do drugiej lampki). można też to wszystko połączyć i pojechać do KPN w nocy, poszukać bunkrów, mieć dużo radochy i podwyższony poziom adrenaliny jak się schodzi do takiego opuszczonego fortu po ciemku z jedną latarką w pojedynkę(kiedyś poszedłem z kumplem i to już nie było to samo...)

Więcej szczegółów na bikestats... w 'maju' lub w 'czerwcu' powinny być fotki z takiej eskapady

• Mod Team

piootrj części jak części, ale skąd brać pieniądze na te wszystkie czynniki motywujące.

Mnie przeważnie ciagnie na rower po 2 dniach nie jeżdżenia. Oczywiście wspomniane wyżej nowe części są bardzo dobrą motywacją, jednak nie oszukujmy się jakbym miał tylko na nich polegać to nie zrobił bym nawet 1/4 tego dystansu który mam w tej chwili.

Równie dobrą zachętą jest jazda w towarzystwie kolegów, a jeszcze lepiej zachęcić jakąs koleżankę, wiem wiem ciężko z tym. :). Warto również zerknąć na mapę turystyczną o ile się taką posiada, a jak nie to kupić czym predzej i szukać na mapie interesujacych miejsc gdzie mozna by było pojechać i zobaczyć co nieco.

Z tą wiedzą nie powinno ci zabraknąc motywacji :)

Od pewnego czasu mam problem z motywacją do jazdy. Albo jest dzień i mam ochote zrobić 10000 km, lecz po 10 km chce do domu wracać. Albo z kolei w słoneczny dzień musze się zmuszać do jazdy :) Co zrobić? Odstawić na miesiąc rower?

czy ten problem jest ciągły? tzn. czy za każdym razem i przy każdym kolejnym wyjeździe nie masz owej motywacji, czy może jednak są takie dni, kiedy możesz jeździć ile chcesz?

ja znowu zezdze z kumplami jest nas zawsze przynajmniej 2 no i zawsze zmieniamy troche te trasy kombinujac i odkrywajac jakies nowe male rozwidlenia, ale najbardziej niechce mi sie dalej jechac jak wyjezdzam nowa trasa w gore, jest stroma i wysoka a jak juz dotre na szczyt i widze ze jest kolejna jeszcze wyzsza to mam dosc.... ale sie niepoddaje.

Równie dobrą zachętą jest jazda w towarzystwie kolegów, a jeszcze lepiej zachęcić jakąs koleżankę, wiem wiem ciężko z tym. :)

Tak, z tym, że nie wszystkie treningi warto robić w towarzystwie innych, więc z tym już jest problem.

Najgorsze jest to, że nawet jak z 2 dni nie jeżdżę, to czasami i tak nie mam motywacji... Nie wspominam już o deszczu - bardzo rzadko wtedy wychodzę na trening (może gdybym miał jakieś skuteczne ubranie na deszcz to byłoby inaczej).

Pewnie tak jak ja macie często, że jak pogoda jest niepewna, a w sumie nie chce Wam się iść na trening, to próbujecie się usprawiedliwić, że nie pójdziecie na trening, bo może padać?

Próbowałem znaleźć coś pomocnego w internecie, ale nic nie znalazłem. Może trzeba byłoby się wybrać do psychologa sportowego? xD

kup sobie jakieś witaminy, magnez, itp (no chyba, że jakieś łykasz i to nie pomaga), najedz się porządnie czym tylko chcesz i odpocznij trochę od jazdy - nie aż miesiąc, kilka dni, tydzień

zresztą, wszystko zależy też od tego jak jeździsz - nie da się zawsze jechać "co fabryka dała" - może wystarczy co któryś wyjazd jechać wolno, dużo wolniej niż zwykle, skręcać w nieznane drogi, zawracać, przystawać - może przestawić coś w rowerze, może siodełko wyżej albo niżej, sprawdzic jak się z takim ustawieniem jeździ, itp.

nie wiem czy na rower bierzesz jedzenie i picie - do jedzenia polecam batoniki corny, orzechowe lub moje ulubione żurawinowe - do picia woda mineralna i koniecznie coś z witaminami, np. wrzucić do bidonu za dwie pastylki jakiegoś witaminowego specyfiku krugera

jeśli to nie pomoże, to zrób dłuższą przerwę

Temat faktycznie już był - połączyłam oba.

Na mnie cholernie mobilizująco działa zamontowanie nowej części, mam wtedy ogromną chęć testowania :D (...) A najbardziej motywację demoluje mi oczekiwanie na przesyłkę z jakąś nową częścią czy ciuchem rowerowym, najchętniej przespał bym ten czas aż do przybycia paczki :D

- mam to samo :P ! A ponieważ właśnie zdecydowałam się na kompletne przemodelowanie mojego pojazdu i jestem w trakcie mozolnego gromadzenia na to wszystko środków - to i jeździć na tym, co mam, odechciało mi się na amen :D . No, chyba, że po górach :D ... toteż niebawem zamierzam się wybrać na dłuższy urlop w Beskidy.

A na taki chwilowy brak motywacji mogą pomóc rady Ktosia B) - testowałam, się sprawdza. Jeśli nie masz pod ręką nowych terenów do eksplorowania - zmień chociaż tempo, zjedź ze znanego sobie szlaku choćby na kompletne manowce, pobaw się, poeksploruj ;) ... Jeśli to nie pomoże - faktycznie, daj sobie na jakiś czas spokój i poczekaj, aż... zatęsknisz ;)

Pozdrówko wspierające :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...