black rider Napisano 30 Marca 2008 Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 no nareszcie SD7 są juz w moim bajku, faktycznie hamują idealnie, ale okłądziny wole wymienić tylko mam dylemat na jakie. Chcialem kupic clark'sa ale zastanawiam się które bedę bardziej uniwersalne czarne czy czerwone, i jak z hamowaniem czarnych na mokrym wie ktoś może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mico102 Napisano 30 Marca 2008 Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 no nareszcie SD7 są juz w moim bajku, faktycznie hamują idealnie, ale okłądziny wole wymienić tylko mam dylemat na jakie. Chcialem kupic clark'sa ale zastanawiam się które bedę bardziej uniwersalne czarne czy czerwone, i jak z hamowaniem czarnych na mokrym wie ktoś może? Ja Ci mogę z czystym sumieniem polecić Clark'sy z wymiennymi okładzinami. Na przodzie mam czerwone, a z tyłu czarne. Hamują nie porównywalnie lepiej, niż seryjne klocki z SD 5. http://allegro.pl/item333655021_klocki_ham...kladek_mtb.html Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 30 Marca 2008 Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 a stosujesz to na każde warunki czy zmieniasz? i czy okladziny clark'sa można założyc do fabrycznych klocków z Sd7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mico102 Napisano 30 Marca 2008 Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Stosuje na każde warunki. A co do klocków z SD7 - najlepiej zapytaj kogoś, kto takowe hamulce posiada, ja mam sd5. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bary1996 Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 mam pytanie czym sie roznia Avid SD7 od SD5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Było tysiące razy. Wystarczy poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juzwa Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Przymierzam się tak do tych Avidów... Generalnie widzę tu Avidową propagandę, albo faktycznie ten sprzęt zły nie jest. Ale mam tylko jedną wątpliwość: ile teraz powinien kosztować komplet na oba koła, bez manetek? W różnych miejscach widzę różne ceny, zwłaszcza jeśli z dodatkami, ale chyba najrozsądniej to wygląda tu na alledrogo. Czy może gdzie trafię lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Wczoraj w moich SD7 wyrobił się gwint w tych śrubkach, polecam od razu wymienić te śrubki, bo potem tylko problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 13 Maja 2009 Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Mam je od miesiąca z klamkami FR5 i jestem pod ogromnym wrażeniem. Z czerwonymi Clrak'sami działają genialnie w porównaniu do starych Tektro (pomimo tych samych klocków). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 13 Maja 2009 Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Mam je od miesiąca z klamkami FR5 i jestem pod ogromnym wrażeniem. Z czerwonymi Clrak'sami działają genialnie w porównaniu do starych Tektro (pomimo tych samych klocków). Nie masz efektu miękkiej klamki na tych czerwonych klockach? Ja zamieniam wiosną na czarne, bo mam wrażenie, że tracą na skuteczności wraz ze wzrostem temperatury. Oczywiście na sucho, bo na mokro oczywiście lepsze są czerwone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Klamka jest miękka kiedy klocki nie dochodzą równo do obręczy tylko najpierw jeden a potem drugi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Chodzi mi o wrażenie podczas hamowania, kiedy już oba klocki łapią obręcz. Generalnie hamuje, ale mam wrażenie, że jakby klamka się zapadała. Ale to tylko powyżej +20C. Na czarnych efekt nie występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 14 Maja 2009 Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Nie wiem, nie zaobserwowałem. Może dlatego że przesiadłem się na znacznie sztywniejsze hamulce w porównaniu do poprzednich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desperados Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam. Jak myślicie jak będą chodzić te V-ki w połączeniu z klamkomanetkami Shimano Deore LX Dual Control?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 A czemu nie? Taki zestaw miałem w pierwszym rowerze i sprawował się znakomicie. Jak przesiadłem się na tarcze to SD7 sprzedałem ale do dzisiaj świetnie dają radę bo często się widzę z nowym właścicielem, który zresztą też ma DC LX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Witam. Jak myślicie jak będą chodzić te V-ki w połączeniu z klamkomanetkami Shimano Deore LX Dual Control?? Mam taki zestaw i chodzą bdb, brak jakichkolwiek problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam. Jak myślicie jak będą chodzić te V-ki w połączeniu z klamkomanetkami Shimano Deore LX Dual Control?? Generalnie na to jak beda dzialac poza samymi hamulacmi maja wplyw, klamki oraz obrecze. Uzywalem sd7 z dual control i dzialaly lepiej niz fabrycznymi hamulacmi tektro. Pozniej zmienilem rower wiec byly lepsze obrecze (stad pewnie caly zestaw lepiej hamowal) i klamki avida speed dial, hamulce nadal sd7 ale dzialaly duzo lepiej. Po czesci to zasluga obreczy a po czesci klamek. Mysle, ze bedzie dzialac lepiej, aczkolwiek, klamki dc nie sa najlepszymi klamkami hamulcowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cpu Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 (edytowane) Witam. Mam pytanie odnosnie zmiany moich Tektro MT-14 na AVIDy SD7 - ktos sie przesiadal z klasy fabrycznych Tektro MT-14 na AVIDy i moze napisac swoje odczucia? Z tego co czytalem na pewno duzo lepsza modulacja by byla. Sila rowniez? Chcialbym wymienic komplet tj. przod/tyl + klamki. Prosze o pomoc. Dziekuje. Edytowane 22 Marca 2010 przez cpu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Marca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Moc każdych markowych V-ek będzie podobna i zależna od klocków. Kultura pracy na pewno się u Ciebie poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Przerabiałem taką przesiadkę, avidy zdają się mieć nieco mocniejszą sprężynę, łatwo się je reguluje i ramiona są sztywniejsze. Różnica nie będzie kolosalna ale mimo wszystko na plus dla avidów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Ja też mama pytanie-przymierzam się do zakupu tych hamulców i czy kolor mica metallic jest taki jak tu http://allegro.pl/item954280370_komplet_avid_sd7_single_digit_7_komplet_pancerz.html czy taki jak tu http://allegro.pl/item959249460_zestaw_klamki_i_hamulce_avid_sd_7_sd7_avid_dial.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha09 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 mica metalic to raczej kolor z pierwszego linku ale jesli chcesz kupowac na allegro to nie u tego sprzedawcy ostatnio czytalem duzo o nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 23 Marca 2010 Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Chodziło mi tylko o kolor, a i tak będę kupować komplet z Centrum Rowerowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 26 Marca 2010 Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 No i kupiłem jak hamuję przednim to mi amortyzator dobija, a jeszcze nigdy go nie dobiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKSUSqq Napisano 20 Maja 2011 Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 (edytowane) troche odkopie ale... sczerze to po przesiadce z tektro 836AL (z klockiami meridy green control) na SD7 z rm2 jakos roznicy zadnej nie widze skromnie to 130zł mogłem na cos innego przeznaczyc, no ale trudno:) regulacja spoko, chodza fajnie, ale jakość/siła hamowania bez zmian jak dla mnie to moje odczucie po 20 km - moze poprostu sie nie znam Edytowane 20 Maja 2011 przez LUKSUSqq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi