Pulse Napisano 10 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 moje sd7 ostatnio niezle dostaly z powodu pieknej pogody jaka mamy i w zwiazku z tym rozgladam sie za okladzinami najlepiej oryginalnymi. Niestety nigdzie nie moge ich znalezc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 11 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Tutaj są Rim Wrangler, ale czy to RW2, tego nie wiem: http://www.koral.bielsko.pl/pl/cz%C4%99%C5...ny/id_3758.html http://www.koral.bielsko.pl/pl/cz%C4%99%C5...ny/id_3756.html http://www.rowersi.pl/component/page,shop....emart/Itemid,1/ http://www.rowersi.pl/component/page,shop....emart/Itemid,1/ http://mkbikeonline.com/sklep/product_info...1485c279da440d3 http://mkbikeonline.com/sklep/product_info...1485c279da440d3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leo Napisano 21 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Cześć Wszystkim. Mam problem. Dziś regulując sobie hamulce w biku (Avid SD7) zerwałem gwint w otworze gdzie jest śrubka którą reguluje się naciąg sprężyny i tu pierwsze pytanie czy sprzedawca w sklepie jest zobowiązany zamontować mi nową sprężynę w ramach gwarancji, bo chyba hamulce mają gwarancję na 2 lata ? A drugie pytanie dotyczy zdjęcia na którym są 3 otwory na które nasadza się szczękę hamulca, jaka jest różnica gdy wsadzę w pierwszy środkowy lub dolny otwór, bo chyba jak w ten zaznaczony strzałką to sprężyna będzie najmocniej naciągnięta ? Jaka jest różnica gdy zamocuję w którejś z dziur . (na zdjęciu widać że ta środkowa dziurka do której były dotychczas zamocowane hamulce jest trochę "rozwalona" więc może lepiej kiedy zamontuję w tą oznaczoną strzałką). Proszę o poradę ! . Z góry dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 21 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 A można wiedzieć jak zerwałeś ten gwint? bo już Wilkowi też to się stało i dlatego chce się przed tym ustrzec po prostu nie wkręcać mocno śrubki regulacyjnej czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leo Napisano 21 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 po prostu nie wkręcać mocno śrubki regulacyjnej czy jak? Dokładnie tak. Ale mi się wydaję że jest to jedyna większa wada tych hamulców nie tylko u mnie, ponieważ gwint na śrubce jest zbyt mały (płytki) żeby przenosić tak duże obciążenia ze sprężyny i po jakimś czasie gwint się wyrabia zarówno w otworze jak i w śrubce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Mam te hamulce od 4 dni - komplet wraz z klamkami. Wymienilem od razu linki (teflonowe Clark'sa) i pancerze (z teflonowa wysciolka Clark'sa). Serwis gdzie zakladali mi je spie**il sprawe, bo podkladki pod klocki zalozyli tak, ze cale szczeki tworzyly litere V (a instrukcja mowi, ze po zacisnieciu powinny byc ulozone rownolegle). Wracajac od nich do domu tylne hamulce hamowaly tak sobie, a przednie piszczaly... nie, nie piszczaly - RYCZALY! Po regulacji w domu wyszlo to na co liczylem - jakosc dzialania jest extra! Co ciekawe, najpierw przednie i tylne hamulce wyregulowalem "na grosz". Efekt byl taki, ze przednie szczeki nie piszczaly i jakosc hamowania jest celujaca, a tylne nie piszczaly, ale jakosc hamowania byla zenujaca... Dopiero wyregulowanie klockow w tylnych szczekach tak, aby cala powierzchnia klocka dotykala obreczy dalo celujacy efekt. Niestety mam zastrzezenia co do jakosci samych hamulcow: szczeki maja luz przod-tyl, sruba w jednym klocku byla zupelnie luzna (musialem zdjac okladzine i pokombinowac nieco zeby bylo ok), element trzymajacy glowke (?) linki w klamce stuka o obudowe klamki przy jezdzie po nierownym terenie... Tak czy siak ostatecznie udalo mi sie tak je wyregulowac ze hamowanie jest bardzo skuteczne po nacisnieciu klamki jednym palcem. Jestem zadowolony. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malandato Napisano 10 Września 2007 Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Mam od tygodnia wraz z klamkami SD7 i linkami Clarks, przebieg jakieś 250km. Powiem krótko, dla mnie rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucek Napisano 24 Września 2007 Udostępnij Napisano 24 Września 2007 dzisiaj zamontowałem sd7, przejechałem na nich jakieś pare metrów, bo nie za bardzo moge sie ruszać, ale różnica sile hamowania w porównaniu do alfonsong jest dość duża. no i bardzo fajnie wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rendzik Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Super Hample jedne z lepszych a moze nawet najlepszych v-ałek na jakich jeździłem, w połączeniu z klamkami Avida oraz sztyną ramą i amorkiem dają Świetną siłe hamowania w każdych warunkach(pomijąc minusowe temp) Polecam tą starszą wersje Avidów z powodu takiego ze chyba mają dużo trwalszą sprezyne, lepiej odbijają i nie trzeba ich poprawiać co miało miejsce w moich Poprzednich(tych nowszych) Avidach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gucio112 Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Czy ktoś posiada, bądź słyszał czy widział Avidy SD7 z 2008r? Szykuję się na nie i powiem szczerze, że bardziej wizualnie podobają mi się te z 2008, ale nie wiem, jak jest od strony technicznej. Czy różnią się czymś, np wagą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radeck Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Są chyba tylko odchudzone o pare gram. 07 ważyły 185g, 08 169g (taką na Xtrabike wagę znalazłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 rendzik:jaki brać rocznik żeby uniknąć właśnie problemu rozregulowywania ?? ja mam chyba 2006/2007 szczerze mówiąc nie wiem, same vki sa bardzo ok ale lubia sie rozregulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rendzik Napisano 5 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ciezko mi tak powiedziec jaki dokładnie model ale jesli mowie o starszych to o tych powiększ i są dośc widoczne Wcześniej jeździłem na tych nowszych i ładniejszych Avidach niby nic do nich nie mam ale jednak czasem musiałem troche pokrecic srubkami oraz chyba chodziły az za "lekko" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 24 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Jako przyszły posiadacz, mam 2 pytania : 1. czy dobrze będą one wspólpracować z manetkami Shimano Stef-35 ? 2. wkłady do klocków drogie są? jeśli tak to czy można stosować wkłady innch firm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radeck Napisano 24 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 mi z STEF'ami chodziły dobrze, oprócz tego że klamki miały niewyobrażalne luzy . oryginalne wkłady są drogie, harfa życzy sobie za nie 39zł... możesz zastosować wkłady innych firm np. BBB mają fajne za 20 parę złoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 24 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Jak dożyje, to orginalne klocki chyba schowam i założe te co mam (Author) Zużyje do końca i dopiero Avidowskie założę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Ja dziś w swoich SD-7 wymienilem okładziny na te Authora http://www.allegro.pl/item280905098_okladz...zja_od_ss_.html No i pierwsza jazda zaliczona co prawda w miescie i na szosie ale czuć różnice w hamowaniu - jedym słowem małe brzytewki Zobaczymy jak się spiszą w terenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A jaka jest ich twardość? Strasznie zdzierają obręcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 U mnie już leżą czerwone wkładki Clark'sa. Zastąpia Rim Wranglery które są strasznie twarde i mi obręcz (XR 4.1) niszczą O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A jaka jest ich twardość?Strasznie zdzierają obręcze? Na razie trudno powiedzieć , gdyż jeździłem tylko na szosie i prawie w ogóle nie hamowałem , ale wygląda na to że obręczy nie niszczą (póki co ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A jaka jest ich twardość?Strasznie zdzierają obręcze? Posiadam klocki tego samego typu i jestem z nich zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 16 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Ja te okładziny Authora stosowałem do Crossmaxa ceramic i mavica 517...stan obręczy bez zauważalnych zmian, klocki wolno się ścierały i dobrze hamowały...tylko zgubiłem;)... Teraz mam jakieś promaxy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Witam - czy ktoś ma porównanie działania avidów w stosunku do shimano? Głownie chodzi mi o porównanie avid SD7 lub SL do Shimano XT. W tej chwili jeżdżę na XT i zastanawiam się nad zmianą i tu mam dylemat; a. czy zmienić na avidy, b. zaczekać na nowe XTR i wymienić na komplet XTR'a??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 23 Marca 2008 Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Moim zdaniem sens zmiany jest jeśli masz XT z równoległym prowadzeniem jest, bo spadnie waga, ale jeśli chodzi o jakość hamowania to różnica nie będzie raczej zbyt wielka Osobiście nie jeździłem na XT ani na Avidach (jeszcze, czekam na paczkę), moja opinia opiera się na doświadczeniach znajomych z tymi hamulcami i na forum Sam wybierałem pomiędzy XT2008 i Avidami SD7 2008 i wybrałem jednak Avidy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Wczoraj po przeczytaniu opinii na temat avidów wyszedłem na rowerek i sprawdzałem moje XT - i muszę przyznać, że kontrola nad rowerem nie sprawiała problemu. Chyba jednak zaczekam na nowy model hampli xtr'a i dopiero wtedy podejmę decyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi