Skocz do zawartości

[rower] Merida K-4 '07

Takashi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Po zrobieniu kilku(dziesiąt) kilometrów swoją Meridą postanowiłem przedstawić tu swoje wrażenia z jazd. Rower ten służy mi zazwyczaj do krótkich podróży po różnym terenie i tylko dla przyjemności. Na początku przy wyborze brałem pod uwagę jeszcze Krossa Hexagona V3/V4 i Kelly’sa Vipera. Wybrałem Meride bo wydawała mi się najlepsza, a w dodatku wytargowałem niezła cene :rolleyes: .

Specyfikacja:

Rama - Kalahari Oval Alloy

Amortyzator przód - Merida 50mm

Przerzutka przód - LY 42 (Shimano)

Przerzutka tył - Sram SMR 10

Manetki - Sram MRX204 - 3S – 7S

Hamulce - V-BRAKE Linear Alloy (promax)

Korba - AL 42-34-24 (bardzo przyjemny Suntour)

Wolnobieg - Shimano, TZ07 14-28

Piasty – Aluminiowe (JoyTech)

Opona przód/tył - 26" x 2.10 (CST)

Ilość biegów: 21

Rozmiar ramy 20’’

Kolor Xtr (łał!) gray

Wrażenia:

Jestem bardzo zadowolony z roweru, jednak w niedalekiej przyszłości dojdą opony o mniejszych oporach toczenia i aluminiowe pedały. Polecam rowerek głównie ze względu na pewna markę i świetną rame.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jaki masz mostek - klasyczny czy ahead?

Bo na stronie Meridy jest ahead a kumpel kupił K-4 z klasycznym. Nie mierzyłem ale wygląda na 1 i 1/8 cala. Reszta osprzętu zgodna z tym co podałeś.

Napisano

ja mam mostek klasyczny ale w przyszlosci moge wymienic na ahead bo na pewno pasuje (podobno czesc k-4rek miala ahead fabrycznie)

Napisano

Ale coś mi tu nie pasuje - jeżeli masz mostek klasyczny to albo masz 1" gwint albo 1 i 1/8" gwint. Innej opcji nie ma ..... A jeżeli wtedy chciałbyś mostek A-head ( taki, jaki normalnie montuje się w rowerach z 1 i 1/8" ) to musiałbyś kupić adapter pod mostek A-head. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...