Skocz do zawartości

[trening] czestotliwosc "treningow"

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

JAK LEPIEJ ROZWINE WYDOLNOSC I OGOLNE MOZLIWOSCI KOLARSKIE?

jezdzac codziennie po 30km - szybkie, rowne tempo ok 30-35km/h, zeby sie wypompowac

czy tez co 2 dzien 60-80km delikatniej, powiedzmy ok 25km/h

oczywiscie w przypadku wybranie opcji codziennych wypadow, co 4-5 dni dzien przerwy na regeneracje, moze i 2

ewentualnie czy proponujecie jakies inne kombinacje np piramidalne, czy cos ...

Ani jeden ani drugi sposob nie gwarantuje naprawde dobrej formy. Jak juz musisz jezdzic wg jeden z tych strategii to lepiej jak wybierzesz 2 metode...

Lektura obowiazkowa: "Biblia treningu kolarza gorskiego" Friela. W 2 slowach trudno strescic jak nalezy trenowac.

Lektura obowiazkowa: "Biblia treningu kolarza gorskiego" Friela. W 2 slowach trudno strescic jak nalezy trenowac.

dostepne sa audiobooki, czy po prostu trzeba kupic i rady nie ma?

a nie moglbys strescic ogolnych zasad treningu, albo np napisac gotowy - predkosci i dystanse kwestia mozliwosci, ale zeby chociaz proporcje i system zrozumiec?

Jesli chodzi o plan treningowy to nigdy nie uwzglednia on predkosci. Wazna jest intenstywnosc a nie predkosc. Jednego dnia moze byc np. duzy wiatr i jazda 25 km/h bedzie powyzej Twoich mozliwosci, kiedy indziej 25 km/h z wiatrem jedzie sie leciutko... Aby mierzyc intensywnosc mozna na poczatku sie opierac na wlasnych odczuciach... ale najlepiej kupic pulsometr.

Podstawowa kwestia to rozpisywanie treningu na caly rok :P Inaczej sie trenuje na poczatku sezonu, inaczej w srodku sezonu.

Plan treningowy zalezy tez od Twoich celow - chcesz brac udzial w maratonach, zawodach XC czy moze zalezy Ci ogolnie na poprawie formy?

Zbyt czesta jazda zwlaszcza u poczatkujacych moze spowodowac przetrenowanie.

Dopoki nie napiszesz wiecej informacji o sobie: wiek/forma/doswiadczenie w jezdzie na rowerze to trudno, zeby ktos sie podjal rozpiski nawet jakiegos nieskomplikowanego planu treningu.

Na poczatku wg Twoich pomyslow mozna stworzyc taki plan: naprzemienne stosowanie pierwszej rodzaju treningu (krocej ale intensywniej) i drugiego (dluzsza wyprawa ale na spokojnie). Widac, ze masz czas ale i tak na poczatek mysle, ze 5 przejazdzek w tygodniu wystarczy (2 razy pierwsza metoda, dwa razy druga, w weekend np. jaka dluzsza wycieczka/jezdzenie ze znajomymi bez zadnego rygoru treningowego - radosc z jezdzenia to podstawa).

-lat 18, no prawie:)

-wzrost 186

-waga 88

ogolnie tak rownomiernie rozlozone miesko :P

(po lewej foto, male bo male ale jest)

w tym roku zrobilem 2tys km, moze troszki wiecej - nie mam licznika, a liczyc wg mapy nie zawsze prawdziwie wychodzi, z tym ze duzo po szosie

najwiekszy trip 2 dniowy wyniosl delikatnie ponad 300km i mial miejsce w weekend majowy, bez kryzysow itp, no poza bolacym kuperkiem:)

teraz staram sie jezdzic czesto, bo szkola sie konczy, z materialem nie cisna itp, wiec wychodzi 5x na tydzien, teraz chce troszeczke powaznie podejsc do tematu, pod koniec wakacji jechac na 12-16 dni dystans okolo 1000-1200km, mysle ze wiecej nie da rady bo co innego jechac w 1 dzien 200km, a co innego przejechac 80km 10 dnia z rzedu z 10-15kg tobolkow w przyczepce/sakwach.

co do wydolnosci, to powiem tak - sile mam, wydolnosc slabawa, ale mocna psychika i silna wola nadrabiaja :)

w miare intensywnie to moj 2 sezon, z tym ze teraz stopniowo ulepszam rower i z roweru za 1300zl robi sie znosna maszyna, a co za tym idzie, wysilek ten sam, ale km wiecej

jezeli jeszcze cusik potrzebne to piszcie

no przede wszystkim z gadzetow to kup sobie licznik. jesli zwracasz uwage na parametry treningowe to dobrze zeby mial kadencje.

do tego pulsometr.

jesli chcesz poprawic swoje mozliwosci to niezbedna jest ogolnorozwojowka. i na pewno basen.

zaden goral ktory chce cos osiągnąc nie jezdzi tylko w terenie.

trening szosowy jest tak samo wazny.

co do innych rzeczy to niech dokladniej wypowiedza sie ci ktorzy trenują.

Na początek proponwałbym pozbyć się zbednego tłuszczyku, sama zmiana wagi da poprawę formy, potem można zająć się resztą. Dlatego lepiej jeździć długie i mało intensywne jazdy do ~65 % HRmax żeby się pozbyć zbędnej masy :P Z kalkulatora BMI wynika że masz nadwagę .

hyhy wg bmi to mam z 7-10kg nadwagi, tylko problem jest taki ze mam gruba budowe kosci i bmi ma sie nijak do mnie, jakbym mial 75kg to podejrzewam, ze znalazlbym sie w szpitalu, no chyba ze spalilbym miesnie na rzecz cyferek na wadze :D

zejsc moge do 85kg, wiecej nie da rady, zima wazylem 95:) tylko ze ja tak mam, ze waga mi sie strasznie waha, niby nie dobrze, ale inaczej nie potrafie;p latwo nabieram, latwo trace

nie trenuj 5 razy w tygodniu bo mozesz sie zajechać, proponuje 3, no max 4 razy w tygodniu. Do tego na samym poczatku kup sobie pulsometr, dowiesz sie na czym stoisz - tzn jak tam twoja kondycha i bedziesz mógł dopiero wtedy planować czestotliwość i intensywnosc treningow.

A ja powiem tak: Na poczatek i tak musisz zbudowac ogolne podstawy - wytrzymalosc tlenowa, rozwinac serce i uklad krazenia. Na to najlepsze sa dlugie jazdy z niska intensywnoscia, na oko taka, zebys mogl w czasie jazdy rozmawiac bez zadyszki. Jazdy po 2-3 godziny, czyli 40-80km, zalezy od stopnia wytrenowania. Mozesz jezdzic co drugi dzien, mozesz jazde dluzsza przeplatac krotsza. W tym czasie uzupelnij na necie wiedze na temat treningow. Sposob ma dwie zalety: Bedziesz mial w ciagu dwoch miesiecy zbudowana podstawe pod bardziej specjalistyczny trening i bedziesz wiedzial wiecej na temat metod treningowych. Pulsometru nie kupuj na razie moim zdaniem, najpierw musisz sie przekonac czy ten sport ci pasuje i chcesz trenowac regularnie, Jezeli wybierzesz sie na "trening" od swieta, to czy z pulsometrem, czy bez efekt bedzie identyczny :).

Ja bym mu jednak radził kupić pulsometr, nawet tego donnaya na początek http://www.allegro.pl/item204673887_pulsom...ar_faktura.html

Drogi kolego, przedewszystkim dużo czytaj. Internet - niezbyt zaufane źródło, każdy pisze tu co chce :blush: no chyba, ze to jakiś zaufany portal, polecam np http://www.virtualtrener.com/

Polecam kopsnąć się również do miejskiej biblioteki i poszukać jakiejś wartosciowej książki.

dzieki za wszelkie uwagi i porady, zaczne sie do nich stosowac, poczytam, zobaczymy co bedzie za rok;d

teraz ostro sie do tego nie zabiore, bo za tydzien wakacje poza domem, a co za tym idzie, rowniez bez roweru

tylko ze kolejny problem jest taki, ze 10-15 sierpnia szykuje sie wyprawa, jak juz pisalem 12-16 dni 1000-1200km, i w zwiazku z tym jak przygotowac sie kondycyjnie, na szczescie bede mial 10dni wczesniej na jazde po gorach, wiec chociaz oswoje sie z siodelkiem itp:)

Jakbym mógł się podpiąć pod ten temat...

W sumie sezon zacząłem od kwietnia - ustaliłem sobie taki plan aby - od rozpoczęcia sezonu - przez pierwsze dwa miesiące zrobić po 400km w trzeci (czyli czerwiec) coś koło 600 natomiast lipiec i sierpień w okolicach tysiąca. Dalej nie wiem jak będzie - bo znowu zaczynie się szkółka...

Mam 18 lat; 182cm wzrostu; wagę w okolicach 70kg...

Z systematycznością jest różnie - ale zazwyczaj staram się nie robić przerw dłuższych niż 2-3dni. Jeśli się wybieram to tak na 50km (ostatnio powoli zacząłem zwiększać ten dystans - na początek spokojnie o 10km) średnią utrzymuję w przedziale od 25-29km\h. Zdarzają mnie się takie - powiedzmy maratony - tzn., że jeżdżę przez 5 dni pod rząd (oczywiście nie nontoper) - wtedy odległości wahają się od 40km-60km z podobną średnią (dodam, iż czasami kupuję sobie Powerade na taką przejażdżę dla utrzymania odpowiedniego stanu mojego organizmu - chociaż niewiele mam o tym pojęcia).

Jeśli ktoś mógłbym coś na ten temat powiedzieć - tzn. czy popełniam jakieś rażące błędy (wiadomo, iż każdy musi większość parametrów dostosować do siebie ale na pewno są jakieś główne wyznaczniki, które ustalają ogólne normy)?!? Co mógłbym ewentualnie zmienić ? I jak się objawia przetrenowanie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...