Skocz do zawartości

[Amortyzator] Jaki amor do max 300zł ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja jeżdze na Dart 3...nic przynim nie robiłem tylko jeżdze:) amor chodzi pieknie, tylko przy nizszych temperaturach tak jak by troche sztywniał.... no i ten amor bardzo lubi rozmawiać... (wydaje jakies dzwieki przy odbijaniu) nie wiem czym to jest spowodowane, ale ponoć tak musi byc:)

XCR'a mam przy dualowym rowerze tylko mam wersje z goleniami 32mm i 120mm skoku (allMountain) i chodzi naprawde pieknie, a ostro w kość mu daje. zero loozów.

nie wiem co to jest ten Raidon, ale tak patrząć to bierz Raidona, albo Dart3:)

Napisano

jesli myslisz o raidon to poczekaj miesiac lub dwa, powinny zaczac pojawiac sie recenzje. ja jestem nastawiony sceptycznie (ze wzgledu na zamkniete tlumiki, ktore sr stosuje od lat z uporem wartym lepszej sprawy), ale to jeszcze nic nie znaczy B).

co do dartow 2 i 3:

- roznica w masie to ok. 300g

- kazdy 3 ma regulacje tlumienia powrotu, w 2 jest to opcja

- blokada j.w.

- w obu manetka jest opcja do blokady.

Napisano

Z takim budżetem: dart2/3 ew. judy2/3 jeśli trafisz. To poprzednik w końcu :). Chyba, że znajdziesz zadbanego marzocha z serii mx (comp/coil) w tej cenie<- to byłoby najlepsze rozwiązanie. ;)

Napisano

dzięki za odpowiedzi.

nastawiam się na któregoś Darta (myślicie że trójka zacznie tanieć niedługo? w końcu była na poprzedni sezon...)

ew. Raidon

aaa nikt nie odpowiedział dlaczego nie Axel...? :)

pzdr

• Mod Team
Napisano

Ja w zeszłym roku kupiłem nowego z grawancją Judy XC z 2005 roku.

Praca jak na tą klasę i cenę jest super, luzów brak.

Polecam.

P.S. Warto poszukać po sklepach starych roczników. :P

Napisano

ok, drodzy forumowicze, na dniach chce wymienic mojego leciwego i w zasadzie juz zupelnie statycznego RST T6,

budzet max 250zl, po szybkim przegladzie - wychodza Suntour XCR LO i ROCK SHOX DART 2, cena ich praktycznie taka sama, rock shox ciut drozszy ale lapie sie w widelkach cenowych

znajomy ma xcr'a, choc w sumie 120mm - mi wystarczy w zupelnosci 100mm - po ponad pol roku bardzo fajnie mu wciaz chodzi, kolorystycznie bardziej suntour mi podchodzi

jest jakas roznica techniczna pomiedzy nimi przechylajaca szale na ktorakolwiek strone ?

Napisano

strona techniczna? przejzyj manuale/schematy, to bedziesz wiedzial. powinna interesowac cie roznica w uzytkowaniu. dart amortyzuje w znacznie bardziej efektywny sposob.

Napisano

mysle, iz ta oferta z allegro aktualnie Dart 2 za 259zl ciekawa jest, szkoda ze takie kolory, ale w sumie obecnie mam bialy wiec nie ma co narzekac, grunt zeby byl bezawaryjny, chyba sie na niego zdecyduje (choc to 2007r, suntoury w podobnej cenie sa na 2008 - pytanie jaka roznica...)

choc z 2 strony - duzo ludzi bierze suntoury - pusto na aukcji rock shox'a

• Mod Team
Napisano

Nawet jeśli są jakieś zmiany w Dartach to tylko kosmetyczne.

A to dlatego, że tam nie ma czego i na co zmieniać. ;)

System tłumienia na 100% jest ten sam. :)

Napisano

no niezla szansa byla z tym dartem 2 z blokada, a powiedzcie mi czym sie rozni popularny na allegro suntour xcr EVO od LO ?

skok ten sam, 100mm, olej, sprezyna, waga roznica 50gr, wizualnie, cena, blokada skoku - ktos tu mowil o LO i wadze 80kg, ja waze ok 70kg - zalezy mi na umiarkowej wrazeliwosci skoku, bardziej na nieawaryjnosci i kulturze pracy

wszedlbym w darta 2 ale w rozsadnej cenie jest tylko srebrny, a do czarnej ramy nie bardzo to sie razem komponuje, do tego jezdzilem na XCR'ze kumpla i wrazenia sa bardzo pozytywne

cena jaka chce przeznaczyc to chyba 250zl max, nie wiecej stad taki a nie inny wybor

Napisano

XCR 120mm bez LO, a 100mm z LO to jest roznica.... ten drugi łapie loozy, nie działa tak płynnie i w ogóle nie udany według mnie, XCR 120mm bez LO jest nawet tanszy od tamtego, chodzi ładniej i jest trwalszy...:) wiec jak sie zdecydowałeś na XCR'a to pomyśl nad tym 120mm:)

pozdrawiam:)

Napisano

zdecydowalem sie jednak na rock shoxa dart 2 z blokada skoku i mozliwoscia podpiecia manetki - na allegro...zobaczymy

co do xcr'a 120mm jezdzilem na nim na rowerze kumpla, nie wiem czy byl LO czy nie, ale bardzo pozytywne wrazenia, choc duzo wiecej dal niz obecnie kosztuje, moze ciut inny model jednak, nie wiem, ale prezentowal sie OK naprawde

Napisano

dobry wybor. jedna uwaga: nie ma czegos takiego jak mozliwosc podpiecia manetki. tlumik odpowiadajacy za blokade albo dziala z pokretlem, albo z manetka. koszt przejscia z pokretla na manetka jest taki sam, jak zamontowania blokady z manetka w darcie, ktory orginalnie nie mial blokady (pomijam tu rozwiazania z samodzielnym zamontowaniem w tlumiku powrotnej sprezyny).

Napisano

witam wszystkich :)

przede mna tez zmiana amortyzatora. Jezdze podobnie jak ardianz (70% szosy 30% las) waze ok 50 kg. czy bedzie dla mnie dobry XCR ?? czy polecacie cos innego do ok 250 zl

PS. co sie bardziej oplaca regulacja tlumienia czy blokada skoku ??

pozdrawiam :o

Napisano

Blokada skoku jeśli jeździsz więcej po szosie. Można go zablokować ale nie radze na polskich drogach są pełne dziur heh. Ale na podjazdach się bardzo przydaje blokada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.