kr1s1983 Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 heja Trzaski pojawiaja sie przy stawaniu na pedalach obojenie na jakim biegu,wykluczylem pedaly.Trzaski wydobywaja sie jakby z okolic korby,osprzet moj to sora.Przebieg 1800km.Macie moze jakeis pomysly co to jest?denerwuje niemilosiernie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Odkręć pedały, zdejmij korbę, wykręć suport, obficie przesmaruj gwinty,złoż z powrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Pierwsze sprobuj dokrecic ramiona korby- w wielu przypadkach pomaga . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Bardzo trudna sprawa do zlokalizowania i naprawienia. najlepszym sposobem na nie jest przyzwyczajenie się do takich stuków, trzasków. Spróbuj to co napisali poprzednicy. Z mojego doświadczenia może to być jeszcze : suport (łożyska-miski), rama czasem też wydaje takie trzaski np. Author Traction, sztyca raczej nie jeżeli twierdzisz, że strzela jak nie siedzisz na siodełku, może jeszcze łańcuch, coś z okolic piasty (jak w moim przypadku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 mam ten sam problem z deore lx h2, tylko ze moja strzela nawet jak mocniej depne z gorki ;/ , w pn jade do serwisu ;d ale co sie dziwic ... podrecznikowo waga bikera to do ok 80kg moze i 75, a ja oscyluje w granicach 88-92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Ja też miałem taki problem po ostatniej błotnistej jeździe... Jak pedałowałem choćby troszkę mocniej to coś zgrzytało, strzelało tak jakby suport, pedały albo korba. Wpierw jeszcze myślałem, że to łańcuch, więc wyczyściłem, oliwka i dalej to samo. Już myślałem, że rower pojedzie do serwisu. Wziąłem odkręciłem pedały, wyczyściłem gwinty w korbie i pedałach (był nieziemski syf), nawaliłem obficie zielonego smaru i problem zniknął... Pixon Rama Author Traction wydaje trzaski ?! Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Chociażby na takiej, że jeździłem rowerem kolegi parę razy. Rower zmontowany na tej właśnie ramie i przy mocnym depnięciu dźwięk wydobywa się z okolic mufy suportowej lub przy zaciśnięciu hamulca przedniego i poruszaniu rowerem przód-tył słychać trzaski z okolic misek sterowych. Tylko proszę nie tłumaczcie mi że to jest co innego, bo nie macie racji ! Sprawdzane było wiele różnych konfiguracji w tym smarowane i nic. Na innych forach potwierdziło się też to strzelanie. Nie tylko w ramie Traction ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Pixon No to muszę Cię rozczarować, posiadam Traction'a z roku 2005, czyli już z hydroformowaniem i jedyna co mi trzeszczy, trzaska lub strzela to gdy nie posmaruję odpowiednio kokpitu (motek, rura sterowa, podkładki) i ewentualnie sztyca jak naleci tam syfu albo nie jest posmarowana... A co do trzasków, to ciężko je czasami zlokalizować, mi też się wydawało, że to okolice mufy suportowej przy mocniejszym depnięciu, ale okazało się, że kokpit, wystarczyło siedząc na siodełku rozciągać się pchając kierownicę do przodu żeby to zaobserwować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 10 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 koncertownik dobrze, że tobie pomogło. U kolegi jak było tak jest. A takie rady jak ty mówisz zastosowałem jako jedne z pierwszych A jeżeli miałbyś rację to to by nie było rozczarowanie, a wręcz przeciwnie wspaniała nowina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 No to skoro nic nie skutkuje to w takim razie wysłać ramię na gwarancję, muszą coś z tym zrobić ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NorieL Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Ja mam dokadnie te same objawy o ktorych pisal @Pixon. Strzelanie z okolicy suportu oraz glowki ramy. Rama to merida matts 500. suport skrecalem i rozkrecalem kilka razy (korba ht2 LX). Najbardziej denerwuje mnie strzelanie z okolic glowki. Jak niekiedy pierdyknie to wstyd mi normalnie, stare ukrainy ciszej jezdza;p. Jedyny plus tego calego strzelania to to ze nie musze korzystac z dzwonka:D. Co do strzelania z przodu, czy mozliwe zeby powodem tego bylo laczenie sterowki/goleni amora z korona? Jezeli to stery to jaki sposob moge chociaz troszke zniwelowac te trzaski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Dopisuję się do tematu z tym samym problemem- strzela mi coś z okolicy suportu (truvativ iso flow na wielowpustach). Dzwoniłem do firmy Kross gdzie serwisant polecił mi wykręcić suport, wyczyścić gwinty i przed wkręceniem potraktować klejem do gwintów. Na mój chłopski rozum skuteczniejsze cyba by było przesmarowanie tego jakimś smarem stałym jednak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybuch Napisano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 nie zgadniecie co?! też mam problem ze stukaniem od jakiegoś czasu. tylko że u mnie to pedały są przyczyną wstydu podczas jazdy po mieście :-) hehe już szykuje się do ich wymiany ale najpierw je przejże bo może uda się to naprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 Dosyć często powodem tego wbrew pozorom są pedały, luzy i piach w środku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laurelin Napisano 17 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2007 ... mam nadzieję że trafiłam w temat mam problem również z dziwnym wydobywającym się dźwiękiem z roweru, niestety nie znam sie na tym za specjalnie dlatego tutaj proszę o jakąś radę(nawet nie wiem jak to opisać :redface:) . Gdy przednią przerzutkę mam na środkowej zębatce to obojętne co za tylną przerzutkę będę miała wrzuconą ZAWSZE wydobywa się dźwięk przykuwający nie tylko moją uwagę. Na innych przerzutkach nie zdarza się to... zaniepokojona zdarzeniem przybyłam czym prędzej do najbliższego serwisu z ustaleniem "o co chodzi?!" pan powiedział (tylko spojrzał na rower NIC WIęCEJ!!), że to się zdarza, że to piach pewnie gdzieś albo błotko albo jakieś inne śmieci i wiele mu tak osób przychodzi ale nie mam się przejmować. nie ufam za bardzo temu panu więc zwracam się tutaj gdyż zastanawiający jest fakt iż to tylko na środkowej przedniej?! czy ja mam się przejmować czy nie?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Miałem to samo (stuki w suporcie). Dałem na serwis (zaprzyjaźniony i darmowy ) mechanik tylko powiedział jedno: przesmarowałem suport czy jakos tak Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Ja kupilem tydzien temu korbe Deore i wklad suportowy pod nia i po okolo 3 dniach slysze jakies trzeszczenie/skrzypienie podczas pedalowania... Nie jezdzilem w blocie. Co to moze byc? I jak to zniwelowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Też miałem na początku tego sezonu przygodę ze strzelającym suportem, na początku tylko przy jeździe na stojąco później już prawie przy każdym mocniejszym przyciśnięciu. Pojawiło się to po jakichś 3k km od zamontowania korby. Rozwiązanie bardzo proste - zdjąłem korby, wykręciłem suport, wyczyściłem wszystko idealnie, odrobina Loctite i skręciłem wszystko do kupy. Jak na razie cicho W zeszłym roku też miałem problemy z niezidentyfikowanymi trzaskami z ramy i okolic suportu - okazało się że to piasek dostał się do sztycy, pomogło czyszczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel Napisano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 u mnie też strzelało w okolicach suportu i problemem okazał się....... zbyt słabo zaciśnięty szybkozamykacz tylniego koła. a już chciałem miski suportu wymieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.