kubik Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 W nowym rowerze mam założone z przodu korby alivio (48-38-28T) i przerzutkę z tej samej grupy. Niestety, mam klasyczny problem z obcierającym łańcuchem. Ja wiem, że na niektórych przełożeniach łańcuch będzie obcierać ale u mnie to jakby za bardzo - z przodu na środkowym przełożeniu bez obcierania da się jeździć na co najwyżej 3-4 biegach z tyłu. Zastanawiam się czy nie mam źle dobranej długości suportu - wydaje mi się, że w katalogach shimano widziałem 113mm, natomiast w sklepie doradzili mi (i taki wziąłem) suport 117mm. Czy to może być przyczyną problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 ja bym sie sklanial ku dokladnemu sprawdzeniu przedniej przerzutki. byl niedawno temat o obcieraniu lancucha. poszukaj w archiwum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 u mnie problem się rozwiązał po założeniu przedniej przerzutki na nowo, dokładniej niż mi poskładali w sklepie. równolegle do linii łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkoz21 Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 117 to za duzo do alivio jets dedykowana 113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubik Napisano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Rozwiązałem problem - może nie w 100% ale jest dużo lepiej. Rozwiązanie trochę śmieszne - podniosłem przerzutkę, tak że obecnie jest ponad 1cm nad dużym blatem korby. No cóż, ale to działa - bo wózek przerzutki w dolnej części jest szerszy i łańcuch się tam ładnie mieści Ciekawe - czy przerzutki są dostosowane do konkretnych rozmiarów blatów? Ja mam duże blaty (48T największy) więc to może przerzutka jest niedopasowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.