Gregor Napisano 9 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Ciemny kolor powoduje, że szybciej się nagrzewamy, ale też szybciej wypromieniowujemy otrzymane ciepełko. Też coś takiego słyszałem, ale chyba za mało jeżdzę by to sprawdzić bo jak na razie kolor nie robi różnicy w nabieraniu/oddawaniu temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekW Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Lubie jezdzic w upale i jakos specjalnie sie nie oszczędzam podczas wysokich temperatur. Moge przejechac i 70 km na jedym bidonie , pytanie tylko po co ? Juz raz popełniłem taki błąd i sie troche odwodniłem . Nie mam zamiaru doprowadzic sie do tego stanu ponownie . Niestety mam jeden koszyk na bidon i podczas jazdy zatrzymuje sie w sklepie zeby uzupełnic wode . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 w taki upał, planując całodniową wycieczkę, warto wziąć ze sobą jakiś cieplejszy ciuszek na wieczór. Święta racja. A do tego, jak to wieczorkiem bywa - coś na owady, i już jesteśmy wyposażeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 10 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 A co do koszyka na 2 bidon (wzdluz pionowej rury oczywiście) - sądzicie że w serwisie rowerowym machną mi taką operację? Przydałoby się trochę więcej picia, a w plecaku wozić półtoralitrówkę to trochę kłopot... Tylko teraz czy na ramie 17" się zmieści chociaż pół litrowy bidon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Nie wiem jak wy ale ja ostatnio jeżdżę po 50-60 km dziennie w te upały, bez kropli wody przy sobie. Jakoś nie umiem pić, nawet podczas postoju (chociaż rzadko go robię) . Napiję się w domu z 1,5l wody i mi starcza na całą wycieczkę zebys sie tylko nie zdziwil, jak w pewnym momencie zaslabniesz. oczywiscie nie zycze ci tego, ale robisz wszystko, zeby tak sie skonczylo. ja pije jak najwiecej. ostatnio na trasie 80 km wypilem jakies 3-4l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 jednak nikt mi nie powie ze kazdy ma tak samo, kazdy znasz to inny organizm i naczej mnusi byc nawadniany mi na 50km w takej pogodzie jak ostatnio 0.5 l bidon starcza akurat. innym znów bedzie potrzeba 2l napoju itd. wszystko zalezy od metabolizmu, terenie w jakim jezdzi, o wysiłku jaki w ta jazde wsadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 oczywiscie, ze kazdy potrzebuje innej ilosci plynow, jednak bez watpienia tych plynow potrzebuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 jest takie ogolne zalecenie zeby co 15 minut pić minimum ok 100 g płynu. Ja nauczyłem sie takiego odruchu ze pije nadmiernie czesto małe porcje. W gorące dni przy duzym wysiłku niektorzy moga odczuwac niecheć do picia bo błony układu pokarmowego przestaja wchłaniać napoje, dobrze jest wtedy przed treningiem zażywac rozcieńczony w wodzie glicerol (tylko nie wiem w jakich proporcjach, jak się dowiem do przekaże), koncentracje wody w organizmie, sprawa ze nasz organizm chłonie wode jak gąbka(nawet do 50% wiecej podczas intensywnego wysiłku w gorące dni), zostało to udowodnione poprzez liczne badania juz w latach 90'siątych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 10 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Ja tam piję wcześniej niż potrzebuję ( w bB wyczytałem że jak już się chce pić to już trochę za późno więc się stosuję :twisted: ) no i dobrze mi się jeździ, nie ,,zdycham" na trasie z pragnienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Ja dzisiaj wyjechałem z domu o 11tej, czyli w pełnym słońcu... Ale zastosowałem pewien trik - przed jazdą całkowicie zamoczyłem koszulkę w zimnej wodzie, potem trochę wyżymania i założyłem na siebie. Efekt - w ogóle nie czułem upału. Polecam ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Ja to na 100 km przejazd to spokojnie 2 litry napoju w plecaku ,najczęściej i tak nie wystarcza .Podczas jazdy można nie odczuwać mocno pragnienia bo jak sie wpadnie w ciąg to człowiek odcina sie od świata ,ale to nie znaczy że organizm tej wody nie potrzebuje .A i poza tym to trzeba czymś smarować ramiona ,ja wygladam juz jak spalona frytka ,coś na głowe pomaga i okularki tez spoko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikołaj Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 - nakrycie głowy (kask zakłada chyba każdy), - pić dużo płynów, - coś z filtrem UV na skórę. Jechałem kiedyś (jak jeszcze stosowałem sakwy) kilka godzin bez koszulki. Podczas jazdy było przyjemnie ale później schodziła mi skóra z pleców. A co do ilości płynów to na ostatniej wycieczce typu 100 km z hakiem wypiłem 3 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Kasku nie stosuję (bo też nie mam) ale jak polewam głowę mniej więcej co 15 minut to wystarcza i jest chłodno. A na skórę nic nie smarowałem nigdy i jak na razie to tylko opalenizna, żadnej schodzącej skóry ani pieczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 To zainwestuj w kask ;p. Bedzie to mniej klopotliwe niz polewanie glowy wodą ;D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 moze to zabrzmi, jakby plynelo z ust starej babci, ale nie radze zimnych napojow - ewentualnie kilka stopni zimniejsze od otoczenia, a jak juz musicie np ze sklepu z lodowki, to nie pol litra na raz, bo chce sie pic, tylko spokojnie, bo gwaltowne zmiany temperatur wnetrznosci sa duzo bardziej szkodliwe, niz te zewnetrzne. ja robie mixtury typu 1/3 do 1/2 bidonu sok grejfrutowy albo wyciskam cala cytryne i reszte woda, nie dosc ze kwasnego nie pije sie w takich ilosciach jak wode, lepiej zaspokaja pragnienie, to jeszcze weglowodany z soku dodaja energii, moze nie megakopa, ale zawsze cos, no i jak ktos wyzej pisal, takie cusik lepiej nawadnia organizm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Wracajac do tematu z Glicerolem Kupiłem sobie dzisiaj 100g tego specyfiku(za 3.30zł). I zrobiłem zabieg 6sciogodzinny. Wymieszałem 50g tegoż alkoholu z litrem wody, mieszanine piłem stopniowo przez 3 godziny - niezbyt to smaczne, specyficzny smak i aromat. Po wypiciu calej mieszaniny odczekałem ok 3h 15 min i wybralem sie na trening. Efekty supernawodnienia/hiperhydratacji były widoczne już na samym początku. Co chwile miałem potrzebe wypicia, lekka uchote w gardle, organizm chłoną wode jak gąbka nawet gdy się zagrzala, nie było mi tak goraco jak na ostatnich trenigach - przy zblizonej temperaturze(glicerol obniza temperature ciała) a tętno było zdecydowanie stabilniejsze niż zwykle. Po powrocie do domu nie czułem w ogole zmeczenia i mogłbym spokojnie jechac jeszcze raz Na gorace dni zdecydowanie polecam ten specyfik jeśli ktoś ma czas bawic sie w mieszanie i czas na picie, naprawde świetna sprawa ! Dla zainteresowanych polecam ciekawą lekture. http://www.megabol.pl/products/expander/expander_art.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 I to nie jest uznawane jako doping? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 warto jeszcze napisac ile czasu jechales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 No coz, dla mnie z tego artykulu wynika jedno: organizm jest w stanie sam sie zaadoptowac do wysilku w warunkach wysokiej temperatury i sredniej wilgotnosci (do 50%). Czyli do warunkow wystepujacych w naszym kraju. Hiperhydratacja pomaga zdecydowanie w warunkach wysokiej wilgotnosci ("duchota" jak przed burza), a w normalnych warunkach wystarczy samo zwiekszone przyjmowanie plynow, najlepiej izotonikow. <edit> Nie podoba mi sie ten artykul, sprawia wrazenie reklamowego. "Pierwsza możliwość to przyjmowanie dużych ilości płynów (wody)." Ten cytat sugeruje, ze pod pojeciem "plyny" rozumie sie "woda" i tylko tego tyczy sie tekst tego akapitu. Czyli gdybym zamiast wody pil izotoniki, byloby ok? Niestety, tekst nie przynosi odpowiedzi, przechodzac od razu do glicerolu. Bardzo to tendencyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 No pewnie ze tan art to reklamowy belkot Co nie zmienia faktu ze glicerol powoduje wieksze przenikanie wody do osocza krwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 I to nie jest uznawane jako doping? Wlasnie nie jest uznawane jako doping, aczkolwiek na żadne zawody tego nie wezme ze wzgledów formuły czystej rywalizacji i czasu potrzebnego zeby caly zabieg przeprowadzic(czytalem gdzies na forum, ze jakis many wypił na raz - bezpośrednio z butli 50g glicerolu i zwymiotowal , a trzeba to niezle rozcieczyc i stopniowo pić). Ale na treningu jest cud miód warto jeszcze napisac ile czasu jechales Jechałem szosą - specjalnie zeby być bardziej podatnym na działanie promieni slonecznychw czasie ok 2 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregor Napisano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 A procent ile ma ten wynalazek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Heh Powali konia i ponoć jest nietoksyczne, choć dzisiejszej nocy miałem strasznego kaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 2h na 60gr glierolu? Badzmy powazni, imo w glicerol mozna sie bawic przy ~100-150 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamixc Napisano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 w glicerol mozna sie bawic przy ~100-150 km. Badzmy powazni, kilometr nie jest wyznacznikiem treningu Tamtego dnia średni puls z treningu miałem w granicach 78% Hrmax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.