MarcinN Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Parę dni temu udało mi się doprowadzić do stanu użyteczności mój stary/pierwszy porządny rower, Giant Yukon 2004. Oczywiście było to poprzedzone wnikliwymi obserwacjami różnych projektów(z light-bike) i lekturą forów internetowych. W miarę przygotowywania się do przeróbek zacząłem wpadać w manię lekkości i zwykłe zmiany mające na celu "uruchomić" rower przeistoczyły się w pragnienie stworzenia sprzętu lżejszego, lepiej działającego, bez utraty wytrzymałości. Rower waży w tej chwili 12601,3g, większość z Was pewnie krzyknie "Matko! Ale klocek!", chciałbym jednak zauważyć, że bazowy rower ważył wg moich obliczeń i info producenta powyżej 14,5 kg, a ja za jakieś 1300zł obniżyłem wagę o 2kg i z dalszym przypływem gotówki, mam zamiar dojść do mniej niż 11kg na tarczach, oto mój skromny projekcik: rama(+hak i plastikowe śrubki-zaślepki): Giant Yukon 04' 19" RAL5015 1746,7g widelec: sztywny author 1277,4g stery(+gwiazdka, top cap i śruba): DM Light 100,8g podkładka rury sterowej: BBB Carbon 4,4g korba(+suport): LX HT2 + alu blat 22T 896,1g pedały: zwykłe Giant'a* 404,5g łańcuch: XTR 276,4g kaseta: XT 11-32 260g przerzutka przód: LX 04' top swing 124,7g przerzutka tył: Deore 04' + kółeczka BBB 297g manetki: LX Dual Release 254,6g klamki: Avid fr-5 149g hamulce: Hayes GX-2 694,3g koło przód: piasta+szprychy+obręcz+opaska: Giant 1100g zacisk: Giant* 61g opona: WTB Weirwolf* 2,1 690g dętka:Maxxis Ultralight 133,1g koło tył: piasta+szprychy+obręcz+opaska: Giant 1281g zacisk: Giant* 66,1g opona: Maxxis Hard drive 1,8 493,6g dętka: zwykła około* 200g mostek: Giant* 278,1g sztyca: Amoeba Vitra 400mm 30,8mm 238,3g zacisk sztycy: Kalloy 23g siodełko: DM Couch 376,2g gripy: Author 22g linki i pancerze: 222,6g Razem: 11800,2g *- komponenty do wymiany w najbliższym czasie, zejdę na tym jakieś 600g W dalszych planach koła 900g mniej, a także siodełko jakieś 180g mniej. Niestety w tej chwili mam zepsuty aparat, więc nie mogę wrzucić zdjęć, jak tylko naprawię to popstrykam trochę Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwe Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 to czekamy na fotki az tego Twojego piaskowego koloru jestem ciekaw ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 10 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Jakiego piaskowego Pisałem Ci o niebieskim, może Ci się pomyliło z "piaskowaniem". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Nie trudno sprawdzić co kryje się pod magicznym RAL5015 http://www.bizchair.com/ral5015-spec.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwe Napisano 10 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Marcin fakt pomyliło mi sie Schwefel raczej o efekt końcowy mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 11 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Niby rzeczywiście da się znaleźć z google RAL5015, ale niestety wzorniki z neta nie pokrywają się do końca z rzeczywistymi kolorami, w dodatku na różnych stronkach inaczej to wszystko wygląda. Kolor mojej ramy przypomina nieco ten pasek na górze forum "Największe w Polsce forum....patronat..." P.S. Tak w ogóle to zapraszam do komentowania, bo widzę że coś nie bardzo jest zainteresowanie, ale może to dlatego, że zdjęć nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwe Napisano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 gdzie są zdjęcia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Wszystkie pieniądze jakie miałem poszły na rower, teraz mam egzaminy na studia, to niby jak, kiedy i za co mam oddać aparat do naprawy:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwe Napisano 14 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 komórken jak ja mi aparat działa ale zawsze mi szkoda wziąśc jej w plener a telefon zawsze pod ręką ps ja wagę moją 3tygodnie wysyłalem na gware Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 14 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Pytanie jak zwykle jaką wagę ostatecznie chcesz uzyskać dla kompletnego roweru zdolnego do jazdy w pełni tego słowa znaczeniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 15 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Waga jaką chciałbym osiągnąć za jakieś 1600zł oscylowałaby w okolicach 10,9kg przy założeniu, że ze starego Yukon'a zostają: rama, amortyzator i hamulce(Gx-2), więc w sumie pozostanie jeszcze potencjał do odchudzania np. na amorze, tylko wiadomo, że pod tarcze fajny amor jak Reba czy R7 to już spory wydatek, a że sam jeszcze nie zarabiam to stanowi to dość duży problem. Z hamulcami historia jest podobna, lekkie hydrauliki jakie mogłyby mnie interesować to też koszt w okolicach 1000zł, a na V'ki nie mam mocowania w ramie i po prostu lubię tarcze. Na ramie dobrze mi się jeździ, jest ładna(zwłaszcza teraz) i mocna, więc mnie nie zawiedzie, tak więc jej wymiana byłaby ostatecznością. Zastanawiałem się też na widelcem sztywnym cro-mo: http://www.velo.com.pl/php/produkty.php?m=0&k=31# Jeżdżę praktycznie głównie po mieście, a suntour i tak ledwo co wybiera(właściwie tylko większe dziury ), więc może to nie jest zły pomysł, a oszczędność na wadze bajeczna Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 10.9kg na tarczach za 1600zl? coś chyba źle liczysz ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 15 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Musisz wyraźniej czytać, ceny części ze starego roweru nie liczę, bo go dostałem, więc nic za nie nie płaciłem, amortyzator jest pewnie wart 200zł, hamulce 300zł, rama to w sumie nie wiem, ale przy tej wadze to przynajmniej ze 400zł(gdyby kupować te części jako nówki i w detalu). Do tego to co wydałem już czyli 1300zł i to co dopiero wydam, czyli 1600zł. Czyli 10,9 kg za niecałe 4000zł - myślę, że i tak nie jest to zły wynik, zwłaszcza, że ja płacę za to tylko 2900zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 15 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Marcin doszedłem do tego samego wniosku śmigając po wawie wywaliłem amora i wstawiłem dokładnie ten widelec bo także mykałem na tarczach i nie żałuje wyboru Na miasto w sam raz Mało tego zakładając opony kenda kontender 26x1.0 zejdziesz do 10kg z rowerem wtedy a koszt mały swój widelec kupiłem za 70zl + opony za 66zl - fakt na tych oponach pozostaje tylko szosowe szaleństwo i mega prędkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Miło słyszeć, że da się jeździć na sztywnym po wawie ale oponek slicków nie kupię, bo komfort niższy i nawet w lekki teren za bardzo się nie nadają, na przód mam zamiar wrzucić Maxxis wormdrive, powinna być odczuwalna zmiana w stosunku do obecnej gumy, która ostro buczy powyżej 25 km/h. Lookas, mam trzy pytania do Ciebie: 1. Z tego co widzę na zdjęciu masz stery standardowe, czy widelec do nic dobrze pasuje(słyszałem o widelcach tylko pod zintegrowane), 2. Skoro kupiłeś tak tanio ten widelec to może podzielisz się informacją gdzie konkretnie? 3. Jaką wysokość ma ten widelec? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławek Napisano 16 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Lookas 46, fajny komin Ci wystaje z mostka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 16 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Komin był chwilowy Nie mogłem się zdecydować gdzie uciąć i kombinowałem z różnymi ustawieniami - ostatecznie rura została skrócona na max Co do sterów nie było żadnych problemów a stery jak zauważyłeś - standardowe Gdzie kupiłem...- Na naszym forum Dałem ogłoszenie że kupię tanio używkę w idealnym stanie i ktoś taki się trafił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 16 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Ok, ale jaka jest długość od ośki do początku rury sterowej(długość widelca)? Po prosu chciałbym się zorientować jaka będzie różnica w stosunku do obecnego amora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 16 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2007 Niestety nie jestem w stanie tego zmierzyć bo widelec został dawno sprzedany :/ Ale po przejściu z bombera na ten widelec nie zauważyłem wielkiej różnicy jeśli chodzi o geometrię, pomimo tego że oczy mówiły co innego :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 18 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Zakupiłem i zamontowałem widelec sztywny author! Teraz rowerek waży 11800,2g Niestety przez kiepską pogodę nie mogłem go przetestować jeszcze, ale mam nadzieję, że do moich wymagań będzie idealny! Myślę, że z tym sztywniakiem waga końcowa może być niższa niż 10kg. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwe Napisano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 brawo za odwagę jak jeździsz tylko po mieście to czemu nie. bedę koniecznie musiał zobaczyc ten Twój bike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Jestem po pierwszej jeździe próbnej na sztywniaku i powiem, że póki co jestem zadowolony z zakupu. Na takich nawierzchniach jak asfalt, w miarę równe chodniki, czy ścieżki rowerowe z kostki amortyzacja nie odbiega wiele od zdemontowanego suntour'a. Niestety pozycja się nieco obniżyła(jakieś 5-6cm) i czuję, że zwiększył się docisk na przodzie, a co za tym idzie przedramiona mi trochę wysiadały, ale wiadomo, to kwestia przyzwyczajenia tak więc polecam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 wrzuć w koncu jakieś zdjęcia;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ze szczerego serca bym chciał, ale nie mam w tej chwili takiej możliwości, zrobię fotki jak tylko będę miał sprawny aparat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 19 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Cieszę się że się podoba Btw ta waga to z pełną sterówką ? Mój był lżejszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.