Skocz do zawartości

[projekt roweru] Giant Customized by MarcinN

MarcinN

Rekomendowane odpowiedzi

Parę dni temu udało mi się doprowadzić do stanu użyteczności mój stary/pierwszy porządny rower, Giant Yukon 2004. Oczywiście było to poprzedzone wnikliwymi obserwacjami różnych projektów(z light-bike) i lekturą forów internetowych. W miarę przygotowywania się do przeróbek zacząłem wpadać w manię lekkości i zwykłe zmiany mające na celu "uruchomić" rower przeistoczyły się w pragnienie stworzenia sprzętu lżejszego, lepiej działającego, bez utraty wytrzymałości. Rower waży w tej chwili 12601,3g, większość z Was pewnie krzyknie "Matko! Ale klocek!", chciałbym jednak zauważyć, że bazowy rower ważył wg moich obliczeń i info producenta powyżej 14,5 kg, a ja za jakieś 1300zł obniżyłem wagę o 2kg i z dalszym przypływem gotówki, mam zamiar dojść do mniej niż 11kg na tarczach, oto mój skromny projekcik:

rama(+hak i plastikowe śrubki-zaślepki): Giant Yukon 04' 19" RAL5015 1746,7g

widelec: sztywny author 1277,4g

stery(+gwiazdka, top cap i śruba): DM Light 100,8g

podkładka rury sterowej: BBB Carbon 4,4g

korba(+suport): LX HT2 + alu blat 22T 896,1g

pedały: zwykłe Giant'a* 404,5g

łańcuch: XTR 276,4g

kaseta: XT 11-32 260g

przerzutka przód: LX 04' top swing 124,7g

przerzutka tył: Deore 04' + kółeczka BBB 297g

manetki: LX Dual Release 254,6g

klamki: Avid fr-5 149g

hamulce: Hayes GX-2 694,3g

koło przód:

piasta+szprychy+obręcz+opaska: Giant 1100g

zacisk: Giant* 61g

opona: WTB Weirwolf* 2,1 690g

dętka:Maxxis Ultralight 133,1g

koło tył:

piasta+szprychy+obręcz+opaska: Giant 1281g

zacisk: Giant* 66,1g

opona: Maxxis Hard drive 1,8 493,6g

dętka: zwykła około* 200g

mostek: Giant* 278,1g

sztyca: Amoeba Vitra 400mm 30,8mm 238,3g

zacisk sztycy: Kalloy 23g

siodełko: DM Couch 376,2g

gripy: Author 22g

linki i pancerze: 222,6g

Razem: 11800,2g

*- komponenty do wymiany w najbliższym czasie, zejdę na tym jakieś 600g

W dalszych planach koła 900g mniej, a także siodełko jakieś 180g mniej.

Niestety w tej chwili mam zepsuty aparat, więc nie mogę wrzucić zdjęć, jak tylko naprawię to popstrykam trochę ;)

Pozdrawiam.

Niby rzeczywiście da się znaleźć z google RAL5015, ale niestety wzorniki z neta nie pokrywają się do końca z rzeczywistymi kolorami, w dodatku na różnych stronkach inaczej to wszystko wygląda.

Kolor mojej ramy przypomina nieco ten pasek na górze forum "Największe w Polsce forum....patronat..."

P.S. Tak w ogóle to zapraszam do komentowania, bo widzę że coś nie bardzo jest zainteresowanie, ale może to dlatego, że zdjęć nie ma.

Waga jaką chciałbym osiągnąć za jakieś 1600zł oscylowałaby w okolicach 10,9kg przy założeniu, że ze starego Yukon'a zostają: rama, amortyzator i hamulce(Gx-2), więc w sumie pozostanie jeszcze potencjał do odchudzania np. na amorze, tylko wiadomo, że pod tarcze fajny amor jak Reba czy R7 to już spory wydatek, a że sam jeszcze nie zarabiam to stanowi to dość duży problem.

Z hamulcami historia jest podobna, lekkie hydrauliki jakie mogłyby mnie interesować to też koszt w okolicach 1000zł, a na V'ki nie mam mocowania w ramie i po prostu lubię tarcze.

Na ramie dobrze mi się jeździ, jest ładna(zwłaszcza teraz) i mocna, więc mnie nie zawiedzie, tak więc jej wymiana byłaby ostatecznością.

Zastanawiałem się też na widelcem sztywnym cro-mo: http://www.velo.com.pl/php/produkty.php?m=0&k=31#

Jeżdżę praktycznie głównie po mieście, a suntour i tak ledwo co wybiera(właściwie tylko większe dziury :)), więc może to nie jest zły pomysł, a oszczędność na wadze bajeczna :)

Pozdro.

Musisz wyraźniej czytać, ceny części ze starego roweru nie liczę, bo go dostałem, więc nic za nie nie płaciłem, amortyzator jest pewnie wart 200zł, hamulce 300zł, rama to w sumie nie wiem, ale przy tej wadze to przynajmniej ze 400zł(gdyby kupować te części jako nówki i w detalu).

Do tego to co wydałem już czyli 1300zł i to co dopiero wydam, czyli 1600zł.

Czyli 10,9 kg za niecałe 4000zł - myślę, że i tak nie jest to zły wynik, zwłaszcza, że ja płacę za to tylko 2900zł ;).

• Mod Team

Marcin doszedłem do tego samego wniosku śmigając po wawie wywaliłem amora i wstawiłem dokładnie ten widelec bo także mykałem na tarczach i nie żałuje wyboru ;) Na miasto w sam raz :)

Mało tego zakładając opony kenda kontender 26x1.0 zejdziesz do 10kg z rowerem wtedy a koszt mały

swój widelec kupiłem za 70zl + opony za 66zl - fakt na tych oponach pozostaje tylko szosowe szaleństwo i mega prędkości :)

kona124gq3.th.jpg

Miło słyszeć, że da się jeździć na sztywnym po wawie :) ale oponek slicków nie kupię, bo komfort niższy i nawet w lekki teren za bardzo się nie nadają, na przód mam zamiar wrzucić Maxxis wormdrive, powinna być odczuwalna zmiana w stosunku do obecnej gumy, która ostro buczy powyżej 25 km/h.

Lookas, mam trzy pytania do Ciebie:

1. Z tego co widzę na zdjęciu masz stery standardowe, czy widelec do nic dobrze pasuje(słyszałem o widelcach tylko pod zintegrowane),

2. Skoro kupiłeś tak tanio ten widelec to może podzielisz się informacją gdzie konkretnie? :)

3. Jaką wysokość ma ten widelec?

Pozdro.

• Mod Team

Komin był chwilowy ;) Nie mogłem się zdecydować gdzie uciąć i kombinowałem z różnymi ustawieniami - ostatecznie rura została skrócona na max :P Co do sterów nie było żadnych problemów a stery jak zauważyłeś - standardowe :D Gdzie kupiłem...- Na naszym forum :D Dałem ogłoszenie że kupię tanio używkę w idealnym stanie i ktoś taki się trafił :)

Zakupiłem i zamontowałem widelec sztywny author! Teraz rowerek waży 11800,2g

Niestety przez kiepską pogodę nie mogłem go przetestować jeszcze, ale mam nadzieję, że do moich wymagań będzie idealny!

Myślę, że z tym sztywniakiem waga końcowa może być niższa niż 10kg.

Pozdro.

Jestem po pierwszej jeździe próbnej na sztywniaku i powiem, że póki co jestem zadowolony z zakupu.

Na takich nawierzchniach jak asfalt, w miarę równe chodniki, czy ścieżki rowerowe z kostki amortyzacja nie odbiega wiele od zdemontowanego suntour'a.

Niestety pozycja się nieco obniżyła(jakieś 5-6cm) i czuję, że zwiększył się docisk na przodzie, a co za tym idzie przedramiona mi trochę wysiadały, ale wiadomo, to kwestia przyzwyczajenia tak więc polecam :D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...