Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Zmiana tylko w jedną strone

Piotrek879

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w mojej przerzutce z tyłu biegi zmieniaja sie tylko z wyższych na niższe nie wiem czemu tak sie stało może jakaś część odleciała do teraz było dobrze. Czy jakaś sprężyna powinna odciągać ją? Nie wiem może ktoś mi to wytłumaczyć jak bedzie trzeba to podam zdjęcia przekładni.

Na moje oko jakis zator w pancerzu- jak luzujesz to linka widocznie nie schodzi... czy sie myle? Tj poprostu jak ciagniesz linke w strone manetki to by nie bylo problemu, a jak ja luzujesz to by byl gdzies problem... innego rozwiazania jakos nie widze[trudno zeby przerzutka miala jakis astronomiczny luz w jedną stronę].

No to jest tak jak mowimy :). poprostu jak wrzucasz na większą zębatke to ciagnies linke w strone manetki- wiec przeciągasz ją siłą, a jak chcesz zmienic na mniejszą, to luzujesz linke i ona widocznie gdzies sie blokuje po drodze i nie dochodzi to poluzowanie do przerzutki-jak ruszysz przerzutką ręcznie to rozumiem ze wejdzie na ta zebatke na ktora chcesz? ;]

Ta jasne, Positron? tego już z 15 lat nie produkują, Positron charakteryzował się tym że nie miał linki, tylko ...drut, a cały mechanizm indeksujący był wmontowany w przerzutkę, jeżeli działa tylko w jedną stronę prawdopodobnie zgubiłeś zabezpieczenie końcówki pancerza (taki mały pierścień blokujący) lub też uszkodzony jest mechanizm w przerzutce. Najlepiej wrzuc fotki to się upewnimy:-)

Piotrek879, z linką to nie będzie działać, bo tak jak napisałem mechanizm utrzymujący przerzutkę na poszczególnych biegach jest w nią wmontowany (w dzisiejszych systemach to manetka ma "zaindeksowane" poszczególne przełożenia) dlatego musi być drut który ciągnie, ale również popycha mechanizm przerzutki:-) Trochę to skomplikowałem chyba:-) Przejdź sie po starszych (stażem) sklepach lub serwisach możliwe że mają jeszcze te druty do positronów:-)

Blue...ten patent przestano produkować bodajże w 1988:-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...