Skocz do zawartości

[kolo] tylne za maksymalnie 300zl

macrianus2

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

archiwa forum nie rozwialy do konca moich watpliwosci, dlatego pozwalam sobie zalozyc nowy temat. skladam kolo na tyl za najchetniej ok. 200-250, maksymalnie 300zl pod v'ki, do jazdy po miescie i xc (nie stronie od przepraw przez wode, bloto i niewielkich skokow; oczywiscie bez sakw), wiec potrzebna jest dobrze uszczelniona piasta i dosc mocna, ale nieprzesadnie pancerna obrecz- nie chce miec klopotow ze scentrowaniem ani wozic ze soba jakiegos downhillowego kowadla + szprychy. wszystko ma byc czarne poza nyplami, bo tutaj doplata jest zbyt duza. wstepnie wybralem nastepujace czesci, prosze o komentarz i ew. sugestie zmian:

obrecz: sun rims cr18 (79zl) ew. cos z alexrimsa (duzy wybor w tej cenie, ciezko sie polapac :) ) lub ostatnio polecany na forum dt x450 (97zl).

piasta z zaciskiem: shimano xt (120zl) (propozycje zmian na cos tanszego i/lub na lozyskach maszynowych mile widzane)

szprychy+nyple stalowe: dt champion (2zlx32=64zl)

suma: 263zl-283zl

nie zalezy mi na jakiejs rewelacyjnie niskiej masie, oczekuje bezproblemowej ekspolatacji, dlatego szprychy niecieniowane, a nyple stalowe; lekkim wzrostem masy przy ew. propozycjach zmian tez sie specjalnie nie przejmujcie.

przy okazji chcialbym zapytac, ile zapadek ma bebenek xt, a ile nizsze modele (lx i deore) i jak jest z uszczelnieniem tych tanszych piast, bo na mysl o wydaniu 120zl za piaste troche mnie sciska kieszen :P

z gory dziekuje za pomoc :P

Witam, cr18 raczej na tył pod takie zastosowanie nie jest dobra, już prędzej rhynolite

http://www.allegro.pl/item201871316_nowa_o...nej_cenie_.html

(ok 99pln) lub ten x450 na którym też aktualnie składam koło, rhynolite mam z przodu i jest świetna, latam na niej po lasach, asfalty, dziury, hopki i była przez 3 lata raz centrowana. Co do piasty to sam kupiłem Boplight na 4 łożyskach maszynowych

http://www.allegro.pl/item202051778_piasta...l_maszyny_.html

(ok. 99 pln) i tak z wyglądu jest okej, nie wiem jak na niej się jeździ bo leży na biurku :)

Czarne championy można znaleźć już po 1,60 za sztuke

rhinolite chyba troszke zbyt pancerny. chociaz z drugiej strony daje pewnosc, ze nic sie nie rozcentruje. swoja droga jesli juz mialby taka obrecz kupic to w wersji zwykle, a nie poszerzonej xl.

apropos boplighta: ile zapadek ma bebenek i jak jest z uszczelnieniem??

nie wiem ile ma zapadek(choć jak przyłoże ucho i delikatnie pokręce to słysze dwie), ponoc bębenek jest ten sam co w piastach deore.

Uszczelniona jest ta piasta przez dwa gumowe pierscienie pod stalowymi nakladkami, wygląda solidnie ale zamierzam coś tam jeszcze włożyć bo jest troszke miejsca żeby jakąs uszczelke założyć dodatkowo.

Rhyno to dałem link przykładowy, na żywo ta obręcz nie wygląda wcale zbyt pancernie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...