tinker Napisano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Avidów nie używam zbyt długo, ale: - gorsza modulacja siły hamowania - mniejsza siła hamowania - trudniejsza regulacja Może to wszystko wina kiepskich klamek. Sam nie wiem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 A chociażby wskutek zmęczenia materiału sprężyny. Sam mam Jakieś stare hamulce Tektro i jest to wyraźnie odczuwalne. Normalnie ten drucik (sprężyna) co odgina Vki do zewnątrz jest pod kontem prostym, a po kilku latach użytkowania wygina sie do wewnątrz. Przez co hamulce stają sie prawie nie do wyregulowania i tracą skuteczność. Druga sprawa to łapanie luzów i zapychanie się pancerzy, ale tego nie uniknie sie nawet w najlepszych Vkach.Odhaczasz tą sprężyne z tego trzpienia na górze ramienia ,odginasz na zewnątrz roweru i jest jak nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Mógłbyś rozwinąć? Wskutek czego niby ma sie zmniejszac skutecznosc hamowania? wskutek spadku sztywnosci ramion- w momencie nacisniecia klamki ramiona sprezyscie odksztalcaja sie zamiast przekazywac sile hamowania na klocek. wieksza sztywnosc ramion w lepszych hamplach przeklada sie na mniejsze odksztalcenie i wiekszy docisk klocka. inna sprawa, ze klocki tektro sa tez bardzo marne. ps. zuzycie sprezyny ma sie do sily hamowania nijak, bo sprezyna odpowiada jedynie za odbijanie ramienia do pozycji wyjsciowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 W moim nowym nabytku są zamontowane Avidy SingleDigit7 z klamkami Tektro. Hamulce te są o niebo gorsze od Vek XTRa, które mam drugim rowerze. Po prostu przepaść ... mam nadzieję że porównując, w xtrach masz również klamki tektro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tinker Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Pytanie do szanownych kolegów: czy zastosowanie klamek avida sd7 z obecnymi hamulcami sd7 przyniesie znaczącą poprawę, czy może lepiej odłożyć i kupić xtry ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 To moze lepiej FR-5 ?? Taniej , lżej i okej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 mam pytanie : coś za często szwankuje mi odbijanie jednego ramienia tylniego hamulca, poprawiam a on znowu swoje juz tak z 3,4 razy dokrecałem, inne ramiona nie maja takiego problemu czy ktoś sie z tym spotkał ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tinker Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 To moze lepiej FR-5 ?? Taniej , lżej i okej Nie musi być lżej i taniej. Przede wszystkim ma być lepiej. Czy klamki sd7 będą lepsze ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 tenjin rozepnij vki z tylu i sprawdz jak odbija to ramie, ewentualnie przeloz ramiona na ostatnia dziurke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Klamki SD7 mają taki mały bajer, ale wcale nie potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oreloooo Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 FiFi czy ty nie potrafisz napisac sensownego posta?? Wiesz, obserwuje troche to forum i zauwazylem ze twoje posty maja zazwyczaj dlugosc... kilku liter? Chcesz cos napisac, napisz konkretnie, rozwin swoja mysl, poprzyj jakimis argumentami (doswiadczeniem) a jak masz pisac "Maja taki maly bajer" to lepiej odpusc sobie bo nic do tematu nie wnosisz a infornacja to tez zadna. Zreszta coraz bezsensownych postow i tematow widac na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tinker Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 dziękuję za off topici ponawiam pytanie: fr5 czy sd7 ?? cena idzie na drugi plan, ma być skutecznie i dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sekman Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 dziękuję za off topici ponawiam pytanie: fr5 czy sd7 ?? cena idzie na drugi plan, ma być skutecznie i dobrze fr5 ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 najlepiej jakbys sobie na zywo zobaczyl i sie pobawil sd7 i fr5. Mam sd7 i dopiero ostatnio zaczalem sie bawic dodatkowa regulacja, fajny bajer dopiero teraz ustawilem hamulce tak jak chcialem. Klamki SD7 sa nieco ciezsze. Roznice miedzy nimi nie sa duze, wiec jezeli cena nie gra roli i nie jestes maniakiem lekkosci (25g wiecej) to ja akurat bralbym SD7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.