Skocz do zawartości

[spd] cykanie w 505-tkach

bogus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Witam, mam pedały shimano 505, kupiłem je jakiś miesiąc temu. Teraz pojawiło się charakterystyczne cykanie. Co to może być i jak temu zaradzić ?? Proszę o szybką pomoc w tej sprawie, bo ten dźwięk jest strasznie denerwujący.

Napisano

Tak już będzie i tyle. Moje też cykają. Z tym, że nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że trwało to więcej niż miesiąc zanim zaczęły.

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team
Napisano

:) Witam, przez cały czas pracowałem nad moim cykaniem w pedałkach i udało mi się wyeliminować je ale wszystko po kolei:

Już nie wiedziałem co robić i szukałem przyczyn w ramie, suporcie i korbie (pomyślałem, że 505-tki nie są przyczyną). Wykręciłem suport i korbę nagwintowali mi mufę w serwisie, wszystko to skręciłem, korbę na klej. Niestety problem nie ustąpił. Następnie zalałem ramę płynem, aby sprawdzić czy nie jest pęknięta (co mogłoby wydawać cykający dżwięk) w okolicy suportu, lecz nic nie "przeciekało". Potem siedziałem w garażu przez chwilę i myślałem co tu zrobić. Dobrze, że przyszło mi do głowy żeby nasmarować sprężyny w spd, po tym zabiegu i miesiącach szukania przyczyny problem zniknął. :)

Taka błahostka a tak człowieka umęczy.

Nawet nie przyszłoby mi nigdy do głowy, że sprężyny w spd mogą wydawać taki CYKAJĄCY dźwięk. :)

Napisano
Nawet nie przyszłoby mi nigdy do głowy, że sprężyny w spd mogą wydawać taki CYKAJĄCY dźwięk. :)

Jam mam 520-tki i tez od czasu do czasu slysze ten frustrujacy dzwiek. Zawsze mi sie wydawalo, ze to wina lozyska (pyl sie dostaje)

Rada bylo wyczyszczenie lozysk z zewnatrz szczotecka z proszkiem do prania. Ale moze faktycznie to sprezyna, ktora przez przypadek woda traktowalem ...

• Mod Team
Napisano

W moim przypadku była to sprężyna, która podczas jazdy rozprężała i naprężała się trzymając blok.

Prawdopodobnie była to wina brudu który dostał się w okolice sprężyn. Przez to też sprężyny nie miały ani grama smary na sobie i cykały. ;)

Chyba tak to wygląda. Trochę niejasno to opisałem, ale może zrozumiecie.

Napisano

520-cykaja jak mocniej i szybciej :D /po 1000km/ żenada.Ci co mnie znaja wiedza ze cenie ciche napędy.Powoli trace

cierpliwość

Napisano

Też to miałem i przyczyna leżała tam gdzie w ogóle nigdy bym jej nie szukał, ale na usenecie znalazłem podpowiedź. Pomogło u mnie wykręcenie pedałów z korb, wyczyszczenie gwintów i nasmarowanie ich STAŁYM smarem (ja to zrobiłem mało rowerowo - po prostu towotem). Problem zniknął. A ile sie nawściekałem zanim sie z tym uporałem to głowa mała...

• Mod Team
Napisano

U mnie cykanie pojawiało się po mocniejszym naciśnięciu na pedał, ale przy normalnym pedałowaniu też było ale już nie było to tak częste jak przy depnięciu.

Napisano

Dzis dokonałem oględzin.Na 100% to łożyska. /520ki/

1000 km przebieg-nic dobrego o tym produkcie juz powiedzieć nie moge.

Szajs

Napisano

topol

Nie taki znowu szajs, ja po takim przebiegu miałem zasyfione łożyska w prawym pedale. Serwis naprawdę pomógł, ale nie udało mi się dalej skasować luzu na osi pedałów, choć na łożyskach już nie ma. Bizon pisał, że to kwestia podłożenia gdzieś w środku podkładek, ale za cholerę nie wiem gdzie... :D

Napisano

koncertownik - jezeli faktycznie nie masz luzu na łożyskach, to masz luz między tulejką a obudową pedału, co jest praktycznie niemożliwe :) . Ja miałem właśnie taki problem, że wydawało mi się, że łożyska skręciłem dobrze, a po zmontowaniu wszystkiego do kupy (515 - budowa wewnętrza dokładnie jak 520) miałem luz. Pomogła bardzo dokładna regulacja luzu łożysk. Innej możliwości nie widzę

Napisano

ja jeszcze miałem taki efekt, że mi "cykało" siodełko jak mocniej pedałowałem i też szukałem przyczyny w spd :)

problem się rozwiązał, jak towotem posmarowałem miejsce styków siodła z sztycą

Napisano

Napatos

Chyba przy najbliższej okazji pokuszę się o kolejne rozebranie tych pedałów i spróbuję jeszcze raz łożyska wyregulować, ale cholera, dałbym sobie łeb uciąć, że zrobiłem to dobrze...:)

Napisano

za cholere nie moge dojsc do konsensusu z moimi pedałami (520).Jak sie je rozkręca?Coś smiem twierdzic ze sa nierozbieralne!

Napisano

topol

Rozkręca się rozkręca, trzeba mieć plastikowy kluczyk i jazda. Mogłeś bacznie śledzić forum bo niedawno robiłem akcje i zamawiałem 18 kluczy do tych pedałów dla forumowiczów, bo ciężko gdziekolwiek go dostać. Akcja się raczej nie powtórzy, bo ja swój klucz już mam i nie mam teraz interesu, żeby jeździć po nie...

Ale jest pewnie możliwość, że uda Ci się go zamówić u siebie gdzieś w rowerowym, najlepiej jakiś sklep gdzie towar szybko schodzi, bo wtedy częśćiej robią zamówienie i nie będziesz musiał niewiadomo jak długo na niego czekać... :)

A rozkręca się się po przez właśnie odkręcenie tej platikowej tulei, plastikowym kluczem... :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

to ciekawe co piszecie,

ja mam od mniej wiecej 2 miesiecy 505 ( w komplecie z nowym rowerem) i dzialaja rewelacyjnie. Na poczatku chcialem je wymienic ale tak sie zlozylo ze zaczalem w nich jezdzic i jest GIT.

mam pytanie do forumowiczow.

czy myslicie ze bedzie duza roznica w dzialaniu z na przyklad 540? chodzi mi rownierz o kwestie bezpieczenstwa. czy myslicie ze lepsze pedaly beda bezpieczniejsze( to znaczy zyc nie wypna sie niespodziewanie albo nie wypna jak bedzie trzeba, czy sie nie rozsypia niespodziewanie na zjezdzie - nie jestem juz taki mlody i chcialbym bilans zlamanych kosci pozostawic bez zmian)?

troche mi glupio wymieniac dobrze dzialajace pedaly dla samej wagi

Napisano

u mnie 505 cykaja jak je za bardzo rozkrece:)

a jak skrece tzn nie moge sie wypiac:) cykanie ustaje:)

szkoda albo wypinanie komfortowe i cykanie albo wyrwane kolana:( i brak mozliwosci wypiecia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...