gremson Napisano 6 Czerwca 2007 Napisano 6 Czerwca 2007 Czyszcząc i konserwując napęd klucz do kasety jest niezbędny. W związku z powyższym jak BACIK polecacie? Interesuje mnie cena i model- chętnie link do sklepu. Bardzo mile widziane opinie od samych użytkowników:)
marcin1212 Napisano 6 Czerwca 2007 Napisano 6 Czerwca 2007 po pierwsze bacik to nie klucz do kasety tylko użadzenie służace do przytrzymania kasety w miejscu. można go zastapic starym łancuchem, a nawet kawałkiem mocnej szmaty. pozdrawiam
Napatos Napisano 6 Czerwca 2007 Napisano 6 Czerwca 2007 Ja polecam home-made Kawałek płaskownika, wiercisz 2 dziurki (w wersji oszczędnej - jedną ) i mocujesz do tego kawałek starego łańcucha. Full wypas, nawet mechanicy na TdF takich nie mają
hudy Napisano 6 Czerwca 2007 Napisano 6 Czerwca 2007 Jakikolwiek - to narzędzie, które ciężko zepsuć, więc nie ma co wybrzydzać.
Mefisto Napisano 6 Czerwca 2007 Napisano 6 Czerwca 2007 jaka to różnica? Jeśli nie prowadzisz serwisu rowerowego to użyjesz go maksymalnie kilka razy do roku... albo i rzadziej. Najlepiej, tak jak koledzy radzą, zrób sobie sam ze starego łańcucha... albo kup najtańszy (i tak go nie popsujesz).
gremson Napisano 6 Czerwca 2007 Autor Napisano 6 Czerwca 2007 jaka to różnica? Jeśli nie prowadzisz serwisu rowerowego to użyjesz go maksymalnie kilka razy do roku... albo i rzadziej. Najlepiej, tak jak koledzy radzą, zrób sobie sam ze starego łańcucha... albo kup najtańszy (i tak go nie popsujesz). najtańczy to znaczy jaki? Znalazłem kilka pozycji na allegro, ale czegoś w tych bacikach mi brakuje... Jak byłem na serwisie to widziałem, że od długiego łańcucha odchodzi sprężyna którą zaczepia się o metalową blaszkę gdy łańch bacika oblecze zębatkę kasety. np. aukcja: http://allegro.pl/item202663623_profesjona...azu_kasety.html wydaje mi się że łańcuch bacika powinnien być zaczepiany (jakoś) bo musi blokować zębatkę, żeby móc odkręcić kasetę już właściwym kluczem- jakimś francuzem. Jak to jest? Ja polecam home-made Kawałek płaskownika, wiercisz 2 dziurki (w wersji oszczędnej - jedną ) i mocujesz do tego kawałek starego łańcucha. Full wypas, nawet mechanicy na TdF takich nie mają mógłbyś nieco szerzej opisać jak zrobić własny Bacik. Jeśli nie jest to skomplikowane(a z opisu wydaje się być proste) nie warto wydawać 20zł na allegro. Jak przyczepić stary łańcuch do płaskownika- mocowanie z dziurką? A druga dziurka to zaczep dla drugiego końca łańcucha? oglądałem zdjęcia oryginalnych bacików i chyba przejrzałem ich konstrukcję. Tylko ostatnie pytanie: Napatos nie powinny być 3 otwory jeden do zaczepienia długiego łańcucha i 2 które spinają 3-y ogniwowy łańcuch który podtrzymuje zębatkę od dołu. Jak to wygląda w twoim urządzonku:)?
Napatos Napisano 6 Czerwca 2007 Napisano 6 Czerwca 2007 Przepraszam, oszukałem Cię Powinno być: 3 dziurki lub jedna w wersji oszczędnej - do przymocowania końcówki tego dłuższego, "wiszącego" kawałka. Tak mam w swoim "profesjonalnym" narzędziu. Właściwie 2 otwory wystarczyłyby, bo koniec krótszego kawałka nie musi zamocowany. Aczkolwiek jego umocowanie ułatwia pracę. Grunt, żeby były te dwa otwory bliżej uchwytu. Trochę pokrętnie napisałem, ale mam nadzieję, że zrozumiałeś. Po prostu trochę brzydsza wersja firmowych narzędzi - choćby takiego, jaki pokazałeś w linku. PS. Właściwie to krótki kawałek łańcucha umiejscowiony wzdłuż krawędzi kątownika nie jest niezbędny, choć ułatwia pracę, gdyż zmniejsza ryzyko ześlizgnięcia się płaskownika z zębatki wokół której owija się ten dłuższy kawałek.
gremson Napisano 7 Czerwca 2007 Autor Napisano 7 Czerwca 2007 Dzięki za informacje. Szukam starego łańcucha i zabieram się do pracy. Pozdr. A oto mój prototyp:)
Napatos Napisano 7 Czerwca 2007 Napisano 7 Czerwca 2007 O, nawet planujesz obróbkę końcówki płaskownika. Mi się nie chciało
Mefisto Napisano 7 Czerwca 2007 Napisano 7 Czerwca 2007 Dzięki za informacje. Szukam starego łańcucha i zabieram się do pracy. Pozdr. A oto mój prototyp:) No i bajernacko Po stary łańcuch przejdź się do jakiegoś serwisu rowerowego. Może dadzą Ci za darmo. Tylko zakład, to raczej wybierz taki "oldschoolowy"
gremson Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Dzisiaj rozbierałem kasetę- porzyczyłem bacik i końcówkę do kasety od znajomego serwisanta. Nie dysponuje kluczem dynamometrycznym więc wkręcalem "na czuja". Wiem, że pisano o tym na forum, ale raz jeszcze zapytam o metody sprawnego przykręcania kasety. Kiedy wiecie że kaseta jest dobrze zapocowana i nie ma sensu dalej kręcić śrubą? Proszę o odpowiedzi.
Loko Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 po pierwsze bacik to nie klucz do kasety tylko użadzenie służace do przytrzymania kasety w miejscu. Było po pierwsze , a gdzie po drugie ? Nie wymądrzaj się tak tylko odpowiedz jak ktoś grzecznie pyta ....Po drugie ,to kup sobie słownik ortograficzny człowieku .
hudy Napisano 9 Czerwca 2007 Napisano 9 Czerwca 2007 40 Nm to nie dużo, i to chyba najczęściej przekraczana wartość momentu w rowerze. Dokręć mniej więcej tak, że stawiając koło w pionie, opierając rękę na kluczu i naciskając na niego ciałem, będziesz mógł jeszcze w miarę swobodnie dokręcić pierścień blokujący, albo tak, że trzymając koło za szprychy jedną ręką, a dokręcając drugą zaczniesz odczuwać dosyć znaczny opór. (zakładam, że używasz normalnego klucza o długości około 20-25 cm i nie jesteś jakimś siłaczem)
gremson Napisano 9 Czerwca 2007 Autor Napisano 9 Czerwca 2007 40 Nm to nie dużo, i to chyba najczęściej przekraczana wartość momentu w rowerze. Dokręć mniej więcej tak, że stawiając koło w pionie, opierając rękę na kluczu i naciskając na niego ciałem, będziesz mógł jeszcze w miarę swobodnie dokręcić pierścień blokujący, albo tak, że trzymając koło za szprychy jedną ręką, a dokręcając drugą zaczniesz odczuwać dosyć znaczny opór. (zakładam, że używasz normalnego klucza o długości około 20-25 cm i nie jesteś jakimś siłaczem) Dzięki, skorzystam z rady. Można "coś" uszkodzić jeśli dokręci się za mocno. Robiąc to pierwszy raz dokręcałem do momentu kiedy nie mogłem już przekręcić klucza (dł. tak ja mówisz 20-25cm), czy jest to sposób na dokręcanie kasety czy raczej unikać "tak mocnego" dokręcania. Nie mam dużo siły w rękach (raczej średnio) więc słowo "mocno" może być poważnie przejaskrawione:).
Napatos Napisano 9 Czerwca 2007 Napisano 9 Czerwca 2007 40 Nm to ok masa 4kg umieszczona na 1m klucza. Jeżeli masz klucz mający 20 cm, to musiałbyś umieścić na jego końcu 20 kg. Teraz wyobraź sobie jaka siła jest potrzebna do podniesienia 20 kg i z taką siłą dokręć nakrętke
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.