arbuz92 Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witam posiadam nowa rame i nowy suport i juz mnie szlag trafia bo nie moge go wkrecic ... znaczy troche go wkrecam ale robi sie straszny opór !! PROSZE o POMOC !!! PZDR arbuz92 ps. jezeli taki temat juz byl prosze tego nie kasowac odrazu gdy uzyskam odpowiedz i porady na moje pytanie temat moze zostac usuniet !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 1. moze pakiet jest za dlugi? 2. gwinty: fabrycznie uszkodzone albo nie trafiles 3. za malo pary w lapkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witam znaczy wkrecilem ale ale jak próbowałem odwrotnie ze suport z drugiej z strony a miske z drugiej to nie chcialo wejsc, PZDR arbuz92 próbowałem - probieren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Ej, a jesteś pewien, że nie zrywasz lewego gwintu? ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 znaczy jak wkrecalem go tak ze wchodzil ciezko to poprosru przestalem wkrecac i wkrecilem tak jak wchodzil lekko PZDr arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wawrus Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Z jednej strony(nie wiem z której)jest tzw lewy gwint jak pisał sp0g i musisz dokręcać w lewą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Przy gwincie angielskim: lewa miska - prawy gwint, prawa miska - lewy gwint. Łatwo zapamiętać, zawsze na odwrót. Może być kilka przyczyn tego, że suport nie daje się wkręcić. Pomyliłeś strony ale jak pisałeś trochę się dało wkręcić, więc to raczej odpada. Prawego gwintu do lewego nie wkręcisz nawet na milimetr. Krzywo zacząłeś wkręcać i uszkodziłeś gwint. A może na suporcie masz gwint włoski a w ramie angielski? Różnią się co prawda minimalnie średnicą ale nie wiem czy by nie dało się trochę wkręcić. Możesz miec też uszkodzony gwint na suporcie albo w ramie. Innych powodów raczej byc nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 to moze tak zrobimy... arbuz: wez gleboki oddech, uspokoj sie i opisz wszystko jeszcze raz, tym razem w sposob zrozumialy, z uzyciem znakow interpunkcyjnych itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witam kiedy probowalem wkrecic suport z miska od lewej strony nie dalo rady nawet probowalem na sile ale nie_chcialem zerwac gwintu wiec przestalem, ale wtedy zacząłem sie denerwowac, wiec wkrecilem suport z miska od prawej strony i weszlo bez najmniejszych problemów czy to jest normalne ?? PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Czyli z prawej wkręciłeś, a z lewej masz kłopoty? Z lewej jest prawy gwint. Musisz wszystko dobrze wyczyścić i spojrzeć, czy gwint nie jest uszkodzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 wkład zapewne ma jedną miskę zamocowaną mocno do samego wkladu - ta idzie ze strony gdzie masz korbę z zębatkami. wkrecasz wkład odwrotnie do ruchu wskazowek zegara. miska druga pewnie jest luzem. ta idzie od strony gdzie masz samą korbe. wkrecasz ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara. jesli nie idzie luzno - a powinno wlasciwie do samego konca gdy miska prawie jest przy mufie suportu to problemy mogą byc takie jak napisane powyzej: uszkodzenie gwintu w ramie, rdza, wkład z innym typem gwintu niz obecnie spotykany - czyli wloski. niektorzy wkrecają najpierw samą miske lewą (od strony samej korby) - troche - na tyle by zlapala gwint i posluzyla jako prowadzenie przy wkrecaniu wkladu od strony korby z zebatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Niech się uczy, najważniejsza jest satysfakcja z własnorecznie wykonanej pracy. Chociaz czasami jest i ból :025: np jak się uszkodzi gwint w ramie przy nieumiejętnym wkręcaniu suportu. Arbuz92, wierzymy w Ciebie, dasz radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanosdg Napisano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 1. Przy pierwszej zmianie suportu powinno się przegwintować rame - taki zabieg odmładzający dla ramy - poza tym oryginalne gwinty są zbyt słabo nacinane i przy zmianie suportu można łatwo go uszkodzić. 2. Zapewne nic nie pomieszałes skoro prawą miskę wkręciłeś. 3. Przyczyna może być lekko zniszczony gwint i przez to poszła krzywo miska i się zepsuło jeszcze bardziej. SPrawdź czy nie ma w nim jakiegoś "syfu". 4. Rada: jezeli jesteś pewien że nie pomyliłeś niczego... obejrzyj dokładnie gwinty na miskach i ramie. Jeżeli nie dasz rady go wkręcić to udaj się do sklepu na gwintowanie ramy - na pewno pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadfreak Napisano 6 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jezeli to suport shimano, to sprawdz czy na plastikowej misce nie ma oznaczenia "E" (albo po prostu zwroc uwage, czy od srodka miska nie ma zwezenia na koncu). Jezeli tak, to masz suport pod przerzutke typu "E", mocowana do wlasnie na suporcie. Wtedy pozostaje Ci przefezowac miske w sklepie rowerowym. Jezeli to nie to, to powyzej sa inne propozycje, moze ktoras z nich pomoze Ci rozwiazac problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 6 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Witam wlasnie wkrecilem tak jak napisal tobo bo odwrotnie stawial mi sie straszny opór !! dzieki chlopcy za pomoc !! PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 6 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Temat wyczyściłem, Ogór dostał co mu się należało za chamskie odzywki, a Pana Panie Arbuzie proszę o czytanie posta przed wysłaniem i poprawianie błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 7 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Witam wiem czasami robie bledy ale jezeli chodzi o ortografie to nie zawsze moge robic bez bledów bo moj system nie zawsze chce robic polskie litery ;/ czasami zamiast np "ó" wychodza mi jakies chinskie znaki !! PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 7 Czerwca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Ależ ja się nie czepiam braku polskich znaków czy ogonków (co akurat również jest irytujące) tylko błędów ortograficznych. Koniec OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.