mayorqa Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Hej Mam do was prośbe chłopaki w wyborze, mianowicie : Chce zakupic : - przerzutka przód - przerzutka tył - kaseta - piasta tył - łańcuch - klamki - manetki Wybór miedzy x-5 a x-7 (do Shimano zniechecil mnie filmik o skaczacej tylniej przerzutce...slusznie??) Dodam że jeżdze głownie po wioskach (czyli zero "terenu") czyli asfalt...oraz w tematach "rowery" itp jestem zielony... To czy w takim wypadku poczulbym jakas roznice?? Chce zeby to byl najlepszy "zestaw" takze w gre nie musi wchodzic tylko sram - jednym slowem - ma byc to najlepszy zestaw z mozliwych :surprised: No i jak mozecie mi napisac ile taki zestaw bedzie kosztowac?? (w gre nie wchodza te manetki pokrentelkowe...) No i jak bedzie to mozliwe to chcialbym sie zmiescic w 600 zl :wink: Z góry dzieki za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 To tak tylko z nazw-: klamki- Avid Fr5 60zł na allegro {do V brake'ów i mechanicznych tarcz} przerzutka przód Shimano Lx/Xt |Sram Xgen {w rozmiarze, pasującym do twojej ramy, obie mają możliwośc górnego jak i dolnego ciągu, wersja top swing lub {wolany przez wielu} down swing} przerzutka tył Sram X7. manetki X7 triggery, gripshifty się nazywają te "pokrętęłkowe" a raczej "obrotowe" kaseta - 8smio czy 9cio rzędowa? Pg850 - na 8 , lub Kaseta Shimanowska Lx/Sramowska 970 - na 9 łańcuch - Pc58 na 8, Pc 59 lub lepsze na 9 piasta tył- novatec na dwóch lub na 4ech łoż mechanicznych albo lekki i podobno sprawny Xt Skoro raczej mają byc asfalty to sugerowałbym napęd 8mkę z kasetą Pg850 w rozstawie 11-28, najwyzej 11-30 {w zupełnosci da radę} Ja mam Srama 5.0 {starszy rocznik} kupiłem w tym roku, po trochę tańszych cenach od X7 i spisuje się naprawde fenomenalnie:- przerzutka przód 3.0 {do 40zł} przerzutka tył 5.0 {od 90 do 100zł} kaseta taka jaką tobie sugerowałem - Pg850 11-28 {od 55 do 65zł} łańcuch Pc58 ze spinką {55-65zł} manetki obrotowe Sx5 - przekonałbym cię do obrotowych, gdyz na asfaltach są naprawde bardzo proste i wygodne w uzyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayorqa Napisano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 no to jedziemy... manetki - te gripshifty nie podobaja mi sie takze odpadaja na wstepie :surprised: kaseta 9cio rzedowa a o to proponowany przeze mnie zestaw do sprawdzenia - przerzutka tyl - sram x-5 - 149zl - przerzutka przod - Deore XT (fd-m761 down swing) - 79zł - manetki - sram tigger x-7 - 145zł - łańcuch Sram PC-59 - 9cio rzedowy of course - 63zł - piasta tył - Deore LX FH-m580 - 85zł - Kaseta - Deore LX CS-m580 - 85zł - Klamki - Deore LX BL-m571 - 59zł (2 sztuki) czy taki zestawik moze byc?? czy nie koliduje tu zestawienie : "raz sram raz Deore" ?? :wink: a teraz pytanka : - o co chodzi z tymi długimi i srednimi wozkami w tylniej przerzutce ?? jaki jest korzysniejszy ?? - w kasecie cos tam pisza - zakres 11-32 lub 11-34...tego takze nie rozumiem... Cena za wszystko wynosi 665zl takze taka cena jest jeszcze w moim zasiegu (i o ile nic nie ulegnie zmianie nie chcialbym juz po za nia wychodzic...) Z góry dzieki za odp i 3majcie sie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 1. o dlugosci wozka bylo wielokrotnie, radze poszukac. 2. 11-32/34 ilosc zebow w najmniejszej i najwiekszej zebatcekasety. 3. nic nie koliduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayorqa Napisano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 a czy różnice miedzy 11-32/34 w rzeczywistosci da sie jakos odczuc?? zdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akoff Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Witam Tez robie modernizacje roweru i wybrałem następujące rzeczy: - przerzutka przód Sram 3.0 -- 15zl - przerzutka tył Sram 7 -- 64zl - kaseta Sram 5.0 pg850 11-28 -- 52zl - piasta tył Novatec FH 802 SB 2 łożyska -- 79zl - łańcuch Sram PC 48 -- 37zl - klamki AVID FR 5 -- 60zl - manetki Sram X-7 triggery 8rzedowe -- 119zl Większość rzeczy kupiłem na allegro, łączny koszt 426zł +24zl za koszty wysyłki. wiec wychodzi ok.450zl Sam jestem ciekawe jak ten zestaw bedzie chodził ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 a czy różnice miedzy 11-32/34 w rzeczywistosci da sie jakos odczuc??zdr. Da się odczuc, ale będą to tylko minimalnie większe przeskoki - zazwyczaj duża różnica jest w wadze kasety. Pomiędzy 8smiorzędową 11-32, a 8smiorzędową 11-28 jest spora różnica {lepsze stopniowanie biegów w 11-28 , ale brak tej największej koronki moze komuś przeszkadzać} Sram 3.0 -- 15zlSram 7 -- 64zl Sram 5.0 pg850 11-28 -- 52zl Novatec FH 802 SB 2 łożyska -- 79zl Sram PC 48 -- 37zl AVID FR 5 -- 60zl Sram X-7 triggery 8rzedowe -- 119zl Sam jestem ciekawe jak ten zestaw bedzie chodził ? Będzie chodził naprawdę przyzwoicie Sam mam prawie identyczny zestawik i smiga aż miło Przerzutka 3.0 za 15zł jest bardzo dużą okazją na allegro - przerzutka jest bardzo uniwersalna i dośc dobra 7.0 nie jezdziłem, jezeli to ten starszy model to nie pozwól, żeby stalożerne gałęzie ją zjadły, kasetka bardzo fajna i niesamowicie lekka, łańcuch porzadny, tak jak piasta, klamki i triggery Raczej nie bedziesz żałował pieniedzy wydanych na ten osprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayorqa Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Witam ponownie Zeby nie zakladac nowego posta to napisze tu Tamte pytanie wyzej sa nieaktualne poniewaz musialem kupic rame, korbe i pare pierdół... natomiast teraz chce kupic : przerzutka tyl, kaseta lancuch i manetki Mam na to 300zl nie wiecej ! moje typy to wszystko z Deore - lacznie 280zl (centrumrowerowe.pl) (+ przesylka czyli 300 w sam raz) Jak sie wam widzi taki zestaw?? czekam na propozycje:) oraz pytanka : czy przerzutka tyl acera dalaby rade z 9-cio rzedowa kaseta ?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Jak da rade z 8 rzędową kasetą, to i z 9 też da, w koncu ta sama szerokość kasety ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayorqa Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 dodam ze chodzi o naped 9-cio biegowy:) ale naped 8-mio biegowy w atrakcyjnej cenie rowniez mile widziany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.