Skocz do zawartości

[ Tioga factory Xc 1.95 ] test

omen

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem przedstawić test Opon Tioga Factory Xc 1.95. Jest to wersja drutowa, przejechałem na nich już ponad 1000km w wszystkich warunkach po za śniegiem. Po tym dystansie przód jest może 10% zużyty. Gorzej z tyłem, którego zostało 40% całego bieżnika.

Po przejściu z jakiś no name 2.35, Zauważyłem ogromna różnice w oporach toczenia.

Suchy asfalt.

Opony bardzo ładnie się toczą i maja specyficzny dźwięk toczenia. Trzymanie na zakrętach według mnie bdb. ( na zjeździe z żaru poniżej 50km/h nie schodziłem). Ogólnie na suchym asfalcie są ok.

Mokry asfalt.

Opony maja za miękka mieszankę i lepiej na mokry asfalt nawet nie wjeżdżać. Ostatnio u mnie trochę popadało i gdy wchodziłem w zakręt przy 20km/h poszedłem ślizgiem na lewym boku. Nie polecam na takie warunki.

Suchy teren.

Podobno do tego te opony zostały stworzone. Są bardzo dobre. Żadnych zastrzeżeń do nich nie mam.

Mokry teren, błoto.

Tu też nie mam żadnych zastrzeżeń.. W błocie dają sobie bardzo dobrze rade. Piasek też im nie przeszkadza.

To by było tyle na temat tych opon. Jeżeli zauważę jakieś inne uwagi to pewnie je tu umieszczę.;]

• 3 lata później...

Mokry asfalt.

Opony maja za miękka mieszankę i lepiej na mokry asfalt nawet nie wjeżdżać. Ostatnio u mnie trochę popadało i gdy wchodziłem w zakręt przy 20km/h poszedłem ślizgiem na lewym boku. Nie polecam na takie warunki.

Jesli na mokrym sa sliskie, to na pewno nie dlatego, ze guma miekka. wrecz przeciwnie. To wlasnie na mokre asfalty robi sie deszczowe opony z miekkich mieszanek gum, w celu zapewnienia dobrej przyczepnosci. Twarda guma na mokrym latwo wpada w poslizg.

• 6 miesięcy temu...

Moim zdaniem całkiem nieźle trzymają na mokrym i jest to właśnie zasługa miękkiej gumy, która dodatkowo bardzo szybko schodzi. Inna sprawa jest taka że oponki średnio nadają się na asfalt, w terenie spisują się dużo lepiej. Jeździłem na przedniej zalanej mleczkiem i super się uszczelniała - wystarczyła zwykła pompka serwisowa.

• 5 miesięcy temu...

To wtrącę moje 3gr oponka fajna na piach polecał bym ją zakładać na przód świetnie trzyma dzięki agresywnym korką jeśli ktoś nie walczy o wagę w rowerze to nadaje się bdb jeździłem taką w FR i zdawała test najlepiej w błocie i jest godna polecenia. :036:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...