DamianYukon Napisano 3 Czerwca 2007 Napisano 3 Czerwca 2007 Witam.Mam pytanie czy ktoś z was sprowadzał samochód z włoch?chodzi mi szczególnie o to jak to jest z formalnościami żeby przyjechać tym samochodem na kołach?i czy osoba z polski może jechac autem kupionym we włoszech(do polski).Jakby ktoś coś wiedział to proszę o odpowiedź.
KuLa2030 Napisano 3 Czerwca 2007 Napisano 3 Czerwca 2007 Nie wiem czy Ci się to przyda ale warto przeczytać. Osoby, które chcą sprowadzić używany samochód z zagranicy, powinny się upewnić, czy dokumenty potrzebne do rejestracji pojazdu są honorowane w Polsce. W przeciwnym razie mogą mieć poważne problemy, o czym przekonują się kierowcy, którzy kupili samochody np. we Włoszech. Rozbieżność przepisów sprawia, że auta po prostu nie można zarejestrować. Od 1 maja br. sprowadzono do Polski ponad 500 tys. używanych samochodów z państw Unii Europejskiej. Po wyeksploatowaniu rynku niemieckiego, skąd sprowadziliśmy najwięcej aut, przyszła pora na odleglejsze kraje Europy. W tym przypadku jednak trzeba liczyć się z kłopotami. Przekonał się o tym Paweł Duszczyk z Mińska Mazowieckiego, który sprowadził używany samochód z Włoch. Od ponad miesiąca nie może go zarejestrować, gdyż polscy urzędnicy nie chcą uznać włoskich dokumentów. Zgodnie z tamtejszym prawem, w przypadku wyrejestrowania pojazdu urząd komunikacyjny zatrzymuje dowód rejestracyjny, wystawiając jedynie tzw. certyfikat, który określany jest jako akt własności samochodu. Problem w tym, że zgodnie z polskim prawem, aby zarejestrować samochód z zagranicy, należy przedstawić w wydziale komunikacji oryginalny dowód rejestracyjny lub inny zastępczy dokument pojazdu (np. pozwolenie tymczasowe). Nasi urzędnicy nie chcą honorować włoskiego certyfikatu, uznając ten dokument za niewystarczający. Arkadiusz Wilk z Wydziału Komunikacji w Mińsku Mazowieckim, który nie chciał zarejestrować pojazdu, załamuje ręce. To nie tylko nasz problem, ale wielu urzędów w całej Polsce. Wysłaliśmy pismo do Departamentu Transportu Ministerstwa Infrastruktury z prośbą o oficjalną wykładnię w tej sprawie. Ministerstwo odpowiedziało, że włoski certyfikat nie jest odpowiednim dokumentem, nie podając jednak, jaki byłby w takim przypadku odpowiedni. Justyna Bracha, z biura prasowego Ministerstwa Infrastruktury, twierdzi, że resort wysłał w tej sprawie pismo do włoskiego Ministerstwa Transportu z prośbą o wyjaśnienia. Pozostaje ono jednak bez odpowiedzi. GP dowiedziała się w ambasadzie włoskiej, że włoscy urzędnicy raczej nie zmienią ugruntowanej od lat praktyki związanej z wyrejestrowaniem. - http://www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/31311 P.S Auta z Włoch lubią być ,,bite" lepiej sprawdzić dokładnie przed zakupem
BART_osz Napisano 3 Czerwca 2007 Napisano 3 Czerwca 2007 Auta z Włoch lubią być ,,bite" lepiej sprawdzić dokładnie przed zakupem Mieszkam w turynie od jakiegos czasu i uwazam ze slowo bite jest moze troche "za mocne" . Poobijane - owszem - sa praktycznie wszystkie , nie poobcierane i nie porysowane zderzaki maja tylko nowe samochody ... oczywiscie tylko do pewnego czasu . Plus co wazne wlosi raczej czysciochami nie sa i czesto w srodku samochodow maja niezly chlewik. A jezeli chodzi o ceny to uwazam ze lepiej szukac czegos w belgii albo holandii a nie we wloszech . PozdrUFka p.s. dokladniejsze informacje dostaniesz raczej na forach motoryzacyjnych ... a nie rowerowych
bikerman Napisano 3 Czerwca 2007 Napisano 3 Czerwca 2007 Tak jak wyzej, ja jestem za sprowadzaniem samochodów z Belgii.....poczytałem sobei troche o tym i wyszło, że są tam najkorzystniejsze waruki......skąd Ci przyszło sprowadzanie samochodu z Włoch??
Xsystoff Napisano 3 Czerwca 2007 Napisano 3 Czerwca 2007 Na poludniu o soli nie slyszeli, tylko tam bida z nedza, wiec wiekszosc samochod ciagna z polnocy. Chyba jeszcze bardziej poobijane sa we Francji, szczegolnei Paryz jest straszny. Poszukaj na forach moto, o sprowadzaniu samochod jest sporo kompediow wiedzy, szczegolnie na pl.misc.samochody.
DamianYukon Napisano 5 Czerwca 2007 Autor Napisano 5 Czerwca 2007 Zależy mi żeby sprowadzić z włoch ponieważ już mam nagrane tam auto(mam tam rodzine) gdyby nie ona to sprowadzałbym auto z holandii..(niemiecki rynek jest juz wyczyszczony..)szukałem na kilku forach motoryzacyjnych ale mało kto może rzetelnie odp na moje pyt. Dzięki za wszystkie odp p.s-sprawdze tą strone Xsystoff
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.