Skocz do zawartości

[rama] Ramka do 700 zł

KaJeTaN1991

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Author z tego co wiem też mocno zaniża wagę.

Vision w rozmiarze 19 cali według wiadomożci z forum waży prawie 2100g.

na razie najbliżej mi do Accenta El Nino głównie ze wględów ekonomicznych.

nabial Accenty są ponoć długie i dlatego polecono mi 17 calową ramę.

Proszę bardzo gorąco o opinię użytkowników.

Czytałem wypowiedź MrJ w temacie o jego przeżyciach z El Nino,

pisał iż osoba o wzroście 180 cm spokojnie będzie jeździła na 17.

moze patrze na zle tabelki, ale dlugosc gornej rury w 19" el nino jest taka sama (575), jak starego krosa a6 w tym samym rozmiarze, o ktorym nie mozna powiedziec, ze jest dlugi...

nie wiem jaki jest przekrok, bo w 19 moze byc z tym problem, ale jazde z mostkiem 130mm juz przerabialem i tylko ktos niezdrowy moglby powiedziec, ze tak sie fajnie jezdzi...oczywiscie mowa o mtb

• Mod Team

Dzięki za wszelkie porady, ale klamka już zapadła.

Będzie El Nino w rozmiarze 17 cali.

Taki mi doradzano i po przeczytaniu opinii i napisaniu paru maili zostało przy 17.

El Nino ma inne kąty niż A6, a jak na swój rozmiar do wzrostu 180 cm pasuje jak ulał.

Pozdrawiam.

To zła decyzja , jak napisał Nabial , będzie za krótka , ale w końcu to twój problem.

El Nino ma inne kąty niż A6, a jak na swój rozmiar do wzrostu 180 cm pasuje jak ulał.

Czyli dokładnie jak Kross A6 - 2007/2008 17" ;)

To ty się zdecyduj :) , ja ci napisałem, że Kross A6 2007/08 17" i El Nino 17" mają takie same kąty i długośći , a kto ci głupot naopowiadał, że inne, to nie wiem :)

Ja bym nie chciał tłuc kolanami o kierownicę ...

o ile z odpowiednia dlugoscia gornej rury moze i sie myle, ze jest za krotka, bo byc moze jestes niestandardowo zbudowany...to z przekrokiem jest tak, ze im wiecej tym lepiej...minimum to stanac okrakiem na stromym podjezdzie bez dotykania krocza, upraszczane zwykle do podniesienia przedniego kola o 15-20cm na plaskim...

jak czytam, to chyba padles ofiara kompetentnych doradcow...

• Mod Team

Powiem szczerze, że naczytałem się wiele o geometrii ram itp.

Wnioskuję, że zarówno rama 17 cali jak i 19 powinny być odpowiednie.

Szacowane rozmiary według wzrostu to 17 dla 170 - 180 cm wzrostu, a 19 od 180 do 188.

Jeśli robię błąd to już nic na to nie poradzę.

Mam jeszcze czas do poniedziałku na ostateczną decyzję, póki nie zamówią ramy.

Tyle że w tym czasie będę poza miastem, ale telefon zawsze jest. :D

Teraz mierzyłem i od podłogi do krocza mam 80 cm.

Wzrost 179,5 cm dokładnie.

Długość górnej rury na poziomie 570 mm - 590 mm , jest odpowiednia dla osoby o wzroście 180 cm.

Natomiast będą to różne pozycje podczas jazdy , krótkie rury stosowane są zazwyczaj w połączeniu z wysoką główką sterową , co eliminuje możliwość kontaktu kolana z kierownicą .

Ramę trzeba oceniać pod całościowo , a nie jeden wymiar.

Tak że panie "Rulez" , rama Lapierra Tecnic 400 w rozmiarze 46 cm ( 18" ) jest jak najbardziej ok dla osoby o wzroście 180 cm.

Zgadza sie jako turystyczny , bo tak jest projektowany , ale może być używany w amatorskim sporcie bo do tego też się nadaje , mam na myśli Maraton.

Odnośnie omawianego Accenta , to uważam że na papierze rama 17 dla osoby 179,5 może być tylko w zestawie z długim mostkiem .

Bardzo duża baza kół pozwala na takie rozwiązanie , ale wszystko jest na pograniczu rozmiarów. I duży znak zapytania czy bedzie ok :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...