Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Author z tego co wiem też mocno zaniża wagę. Vision w rozmiarze 19 cali według wiadomożci z forum waży prawie 2100g. na razie najbliżej mi do Accenta El Nino głównie ze wględów ekonomicznych. nabial Accenty są ponoć długie i dlatego polecono mi 17 calową ramę. Proszę bardzo gorąco o opinię użytkowników. Czytałem wypowiedź MrJ w temacie o jego przeżyciach z El Nino, pisał iż osoba o wzroście 180 cm spokojnie będzie jeździła na 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszolot10 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 http://lemonbike.eu/product_info.php?cPath...products_id=852 http://allegro.pl/item681120217_rama_gt_av..._bialy_mat.html http://allegro.pl/item682106349_cube_analo...tb_20_cali.html Nie wiem czemu, ale ja bym się nie pchał w Accenta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 moze patrze na zle tabelki, ale dlugosc gornej rury w 19" el nino jest taka sama (575), jak starego krosa a6 w tym samym rozmiarze, o ktorym nie mozna powiedziec, ze jest dlugi... nie wiem jaki jest przekrok, bo w 19 moze byc z tym problem, ale jazde z mostkiem 130mm juz przerabialem i tylko ktos niezdrowy moglby powiedziec, ze tak sie fajnie jezdzi...oczywiscie mowa o mtb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Dzięki za wszelkie porady, ale klamka już zapadła. Będzie El Nino w rozmiarze 17 cali. Taki mi doradzano i po przeczytaniu opinii i napisaniu paru maili zostało przy 17. El Nino ma inne kąty niż A6, a jak na swój rozmiar do wzrostu 180 cm pasuje jak ulał. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 To zła decyzja , jak napisał Nabial , będzie za krótka , ale w końcu to twój problem. El Nino ma inne kąty niż A6, a jak na swój rozmiar do wzrostu 180 cm pasuje jak ulał. Czyli dokładnie jak Kross A6 - 2007/2008 17" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 To Rulez zdecyduj się czy pasje czy nie. Przymierzałem się trochę do El Nino w sklepie w rozmiarze 17 cali i było nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 To ty się zdecyduj , ja ci napisałem, że Kross A6 2007/08 17" i El Nino 17" mają takie same kąty i długośći , a kto ci głupot naopowiadał, że inne, to nie wiem Ja bym nie chciał tłuc kolanami o kierownicę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 jak mozesz wstrzymac zakup, to tak uczyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Najmniejsza rama nad jaką możesz wogóle myśleć to 18". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Mierzyłem moja starą ramę i wyszło mi że El Nino w rozmiarze 17 cali jest tylko o 5 mm krótsza (górna rura). Przekrok nie ma znaczenia w wypadku doboru ramy jeśli dobrze myślę, ważne by nie był za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 o ile z odpowiednia dlugoscia gornej rury moze i sie myle, ze jest za krotka, bo byc moze jestes niestandardowo zbudowany...to z przekrokiem jest tak, ze im wiecej tym lepiej...minimum to stanac okrakiem na stromym podjezdzie bez dotykania krocza, upraszczane zwykle do podniesienia przedniego kola o 15-20cm na plaskim... jak czytam, to chyba padles ofiara kompetentnych doradcow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 17" to stanowczo za mało. 18-19" winno być OK. No chyba że Ci faktycznie pasuje i lubisz krótkie ramy. Ja czułbym się na takiej jak na świni trzymanej za uszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Powiem szczerze, że naczytałem się wiele o geometrii ram itp. Wnioskuję, że zarówno rama 17 cali jak i 19 powinny być odpowiednie. Szacowane rozmiary według wzrostu to 17 dla 170 - 180 cm wzrostu, a 19 od 180 do 188. Jeśli robię błąd to już nic na to nie poradzę. Mam jeszcze czas do poniedziałku na ostateczną decyzję, póki nie zamówią ramy. Tyle że w tym czasie będę poza miastem, ale telefon zawsze jest. Teraz mierzyłem i od podłogi do krocza mam 80 cm. Wzrost 179,5 cm dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Długość górnej rury na poziomie 570 mm - 590 mm , jest odpowiednia dla osoby o wzroście 180 cm. Natomiast będą to różne pozycje podczas jazdy , krótkie rury stosowane są zazwyczaj w połączeniu z wysoką główką sterową , co eliminuje możliwość kontaktu kolana z kierownicą . Ramę trzeba oceniać pod całościowo , a nie jeden wymiar. Tak że panie "Rulez" , rama Lapierra Tecnic 400 w rozmiarze 46 cm ( 18" ) jest jak najbardziej ok dla osoby o wzroście 180 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Proszę rozmawiajmy o El Nino, gdyż na tą ramę się zdecydowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Podaj jakiś link do geometri z ramą którą kupujesz , wtedy będzie można powiedzieć coś więcej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 http://www.velo.com.pl/img/display.php?src...ometrie/2009/El Nino.gif Proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Tak że panie "Rulez" , rama Lapierra Tecnic 400 w rozmiarze 46 cm ( 18" ) jest jak najbardziej ok dla osoby o wzroście 180 cm. Taaa, chyba dla takiej o nietypowych proporcjach lub do użytku jako rower turystyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Zgadza sie jako turystyczny , bo tak jest projektowany , ale może być używany w amatorskim sporcie bo do tego też się nadaje , mam na myśli Maraton. Odnośnie omawianego Accenta , to uważam że na papierze rama 17 dla osoby 179,5 może być tylko w zestawie z długim mostkiem . Bardzo duża baza kół pozwala na takie rozwiązanie , ale wszystko jest na pograniczu rozmiarów. I duży znak zapytania czy bedzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 ale może być używany w amatorskim sporcie bo do tego też się nadaje , mam na myśli Maraton. Pewnie, jak chce sobie poobijać kolana o kierownicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Właśnie dlatego jest problem. Proszę jeszcze dzisiaj o odpowiedzi, gdyż jutro już tu nie zajżę. Jak na razie jestem przy 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Dostałeś odpowiedzi, nawet "mwegrzyn" przyznał, że tylko z dłuuugim mostkiem - co wyklucza ostrzejszą jazdę, będziesz wisiał nad kierownicą i nadmiernie obciążał przednie koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 A co powiecie na wypowiedź MrJ? http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=22344 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Powinieneś się na nim przejechać w terenie - wtedy dopiero będziesz wiedział na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 No ok, przekonaliście mnie, jutro będę dzwonił i zmieniał zamówienie. Dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.