mwegrzyn Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Rama Cube LTD w rozmiarze 20 cali ma 604 mm długośc górnej rury , więc to raczej zły przykład. Musiałaby to być raczej rama która przy rozmiarze 20 cali górną rurę miałaby w okolicach 580 - 590 mm. Odpowiedniarama Cube LTD byłaby w rozmiarze 18 cali w zestawie z 400 mm sztycą oraz siodełkiem na wysokich prętach np: Fizik Aliante. Sztyca bedzie wtedy osdzona w ramie na około 16-17 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Są jeszcze ramy Piosona, które w rozmiarze 20" mają górną rurę o długosci 588mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Ale nie mają sportowej geometrii, a raczej eksperymentalną ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 no widzisz ja własnie potrzebuje niestety dobrej geometri co mi ulatwi pokonywanie zjazdow bo profesorem zjazdowym nie jestem heheh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 hehe , ale ten Poison posiada własnie geometrię ułatwiającą zjazd , gorzej pod górkę i przy przyspieszaniu , ale ma to znaczenie raczej wśród zawodników niż amatorów MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 to wez po prostu rame z dluzsza gorna rura i zamontuj mostek o max dlugosci 100mm, a poisona omin szeroki lukiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 najbardziej podoba mi sie malowanie Cuba ale waga ;/ tzw nie chce sobie popsuc geometri bo do ramy 20 pasuje amor 100 mm ale do powiedzmy 18 chyba nie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Jeżeli dana rama ma możliwość montażu amortyzatora o danym skoku to rozmiar nie ma znaczenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalek940 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 o to bym sie nie martwił ale moje sie ze bym miał rower typu FR heheh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 15 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam, ponieważ linki z początku tematu już wygasły proszę o pomoc w wyborze ramy. Kwota jaką chcę przeznaczyć to 700 zł +/-50 zł. Jeżdżę typowe XC, więc hardtail jest na miejscu. Ważę około 80 kg, mam 180 cm wzrostu. Jeździłem na ramie 19 cali, więc myślę, że takiej należy też szukać. Od ramy oczekuję dużej sztywności i masy poniżej 2000g. Zdaję sobie sprawę, że w tej cenie szału nie będzie, ale różnica w stosunku do starej ramy będzie odczuwalna. Dzięki wielkie za pomoc. Jak na razie nie mam żadnego faworyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Przy wzroscie 180 cm , odpowiednia będzie również 18 calowa rama , nawet nie wiem czy nie bardziej niż 19 calowa , ale o tym decydują już parametry danej ramy. Ja standardowo proponuje ramy firmy Cube , modele z serii LTD. http://www.allegro.pl/item686463201_cube_l...zm_18_cali.html http://www.allegro.pl/item687431192_cube_l...zm_18_cali.html Niestety cena jest trochę wyższa od zakładanego budżetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Szczerze mówiąc rozważałem ramki Cube Ltd, ale cena jest za wysoka na dzień dzisiejszy jak dla mnie więc proszę o tańsze propozycje. Absolutne maksimum jaki mogę przeznaczyć na zakup to 730 zł. Dodam jeszcze, że ramka będzie używana tylko z tarczami, więc piwoty pod V-ki są mi zbędne. Ale jeśli piwoty już będą to muszą być wkręcane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Ja standardowo proponuje ramy firmy Cube , modele z serii LTD. No pewnie, że standardowo jak są z Twojego sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Dzisiaj pole nieco się zawężyło po wizycie z sklepie rowerowym. Na placu gry pozostały trzy ramki: - Accent El Nino (najtańsza - 519 zł, zbiera dobre recenzje, ponoć sztywna) - Author Traction (639 zł, jakoś najmniej mnie przekonuje) - Kellys Madman (789 zł - wykracza poza budżet i raczej jest nie do osiągnięcia) Co możecie mi powiedzieć odnośnie El Nino? Wszystkie te ramki polecano mi kupić w rozmiarze 17" w przypadku Accenta i 17,5" Authora i Kellysa. Co wy na to, czy 17 to nie za mało jak dle mnie? Pozdrawiam i zgóry dziękuję i zabieram się za czytanie tematów o El Nino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 No pewnie, że standardowo jak są z Twojego sklepu. Człowieku nabawisz się choroby wrzodowej lub innej . A poza tym to ciekawą propozycję przedstawiłeś w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katystopej Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 bogus92 przyglądnij się ramce No Saint Angel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Jakoś nie za bardzo mi ta ramka pasuje i nie daje wiary, że przy takiej wadze i cenie jest sztywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Albo Lapierre Tecnic 400 . http://www.allegro.pl/show_item.php?item=689822579 a z wymienionych przez ciebie wcześniej ram , to raczej Kellys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Proszę po podawanie propozycji ram do 700 zł. Kellys to ostateczność, gdyż nie mam tyle funduszy. Raczej skupiam się na ramach do kwoty 700 zł. Choć co chwilę bardziej skłaniam się ku El Nino. Z chęcią poczytam wasze propozycje, możliwe że któraś trafi do mojego gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 tu jakiś forumowicz sprzedaje ramę Ill Nino http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=55183 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Tak, widziałem. Tyle że jest to rozmiar 19 cali, a mnie polecano 17 Accenta, bo są długie. Co o tym sądzicie? Accent El Nino 17 czy 19 cali przy 180 cm wzrostu i osobie lubiącej poszaleć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 http://allegro.pl/item689204965_nowa_rama_...xtc_disc_m.html Podobno jeśli Giant to tylko XTC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 za tą kasę wybierałbym nowego NS Angel, szukał ramy Kelly'sa np Imagine, ewentualnie pomyślał może nad ramą Levela, na allegro są po ok 300zł. Accent trochę zaniża wagę swoich ram, trzeba dodać jakieś 150-200g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 chcialbym poznac sprzedawce wciskajacego 17" czlowiekowi o wzroscie 180cm...co do 3 ram na placu boju, to najmniejszym zlem bedzie author, ale poszukalbym czegos innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 A taka : http://www.allegro.pl/item669077941_rama_p...ng.html#gallery No i pan ? "mwegrzyn" jaja sobie robi , proponując ze swojego sklepu ramę o długości górnej rury horyzontalnie 570 mm , do wzrostu 180 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.