Gość BarteX88 Napisano 3 Czerwca 2007 Napisano 3 Czerwca 2007 Mam Tractiona 2004 i jak widać lakier się jeszcze trzyma Faktycznie ramki są długie, mam 180 cm wzrostu i ramkę 19 cali, wydaje się być ciut za duża, dlatego radzę Ci brać 17 cali
topol Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 Napisze po raz enty.Nikt tutaj na forum krzywdy Ci zrobic nie chce.Nawet jesli urosniesz 6-8 cm 17" bedzie bardzo dobra rozmiarówka. Ale wybór należy do Ciebie
KaJeTaN1991 Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Mam ochote kupić CUBE AIM Mam jak już wiadomo 172cm wysokości, długość od podnóża do krocza 82 cm, Waga około 60 kg. Myślicie że 18 mogę kupić, tylko żebym z niej za szybko nie wyrósł. I właśnie eksperci co sadzicie o jej geometrii? Od razu mowie ze rowerem ka być do Cięższego XC. Najbardziej sie o rozmiarówkę ramy boje czy nie będzie za mała http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/product_...products_id=924
Adik Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Kajetan - muszę cię zmartwić - Aima już nie ma w Extreme Shopie, z Cubów są Aimy 20" w Centrum Rowerowym, oraz 18" Attention - zerknij http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...id=335&l=pl chociaz też nie jest "dostępnośc" pewna..,
Rulez Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Od razu mowie ze rowerem ka być do Cięższego XC. Najbardziej sie o rozmiarówkę ramy boje czy nie będzie za mała W porównaniu z modelem LTD jest jednak krótszy . http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/Geometrie_id_10809_.htm LTD jest podobny do - Scott , KTM czy Kellys w rozm 17" Możesz pomyśleć nad tą ramą : http://www.allegro.pl/item199585461_rama_c...roforming_.html
Adik Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Tak Aim/Attention/Analog jest krótszy, LTD jest lepszy, ale Rulez LTD to całkiem inny przedział cenowy - wątpie, żeby LTD można było kupić [do 700zł]
KaJeTaN1991 Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Ja dopiero na wakacjach mam zamiar kupić wiuęc może dostana jakies dostawy. Rulez co to w ogole jest nigdy i niej nie slyszalem;/ jakaś taka tajemnicza.
Rulez Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 To już twoja sprawa , dla mnie rama którą podałem, jest ciekawsza niż Cube Aim A co to za różnica jak rama się nazywa , jedna i druga są spawane na Tajwanie , Rama którą podałem wygląda solodnie i ma geo lepsze niż Cube Aim - ma geo zbliżone do Cube LTD .
KaJeTaN1991 Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Wole jednak jeździć na czymś bardziej znanym i przetestowanym....
Adik Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Lada moment wrzucam fotki Cuba bo do mnie przyszedł Rama jest prześliczna, nie wolno patrzec tylko na wagę i geo.....
szos Napisano 9 Czerwca 2007 Napisano 9 Czerwca 2007 Ja ci polecam Authora Traction. Kupowalem w marcu, zrobliem na niej ok 800km i na razie nie narzekam. Geometria bdb i bardzo fajne malowanie. Moj kumpel ma stary rower na Tractionie z 1998 r. i pomimo ze przesiadl juz sie na rame z calkiem gornej polki to caly czas jeszcze poleca Authora. A co do razmiaru ja mam 180cm wzrostu i moja 19" jest dla mnie idealna ale kumpel jest troche nizszy odemnie (ok 170cm) i ma 17" i nie narzeka.
Chattab Napisano 3 Kwietnia 2009 Napisano 3 Kwietnia 2009 Witam! To mój pierwszy post na forum, dlatego pokornie proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za pomoc (pytań w najbliższym czasie będzie pewnie sporo, a miną tygodnie, zanim przebiję się przez taką liczbę tematów na forum). Ale do rzeczy. Jeździłem do tej pory na kilkuletnim budżetowym rowerze "Summit Annapurna by Moongoose" (rama aluminiowa, osprzęt Acera, amortyzator "Extreme Racing" - cokolwiek to znaczy...), ale zapragnąłem czegoś więcej. Początkowo chciałem kupić gotowy rower, ale pomyślałem, że większą frajdę będę miał z własnoręcznie złożonego roweru (a przy okazji czegoś się nauczę). Ma to być rower w miarę uniwersalny, to znaczy taki, którym będę mógł jeździć codziennie do pracy (w jedną stronę mam pod górkę...), a w weekendy poza miasto - las, wieś, niskie góry: Beskid Śląski i Żywiecki. Przy czym nie chcę, żeby to był rower typowo miejski (z błotnikami, bagażnikiem, dynamem itd.). Nie zamierzam też na nim skakać, uprawiać ewolucji, jeździć w maratonach. Zależy mi za to, żeby był lekki, w miarę szybki, zwrotny i trwały. Planowany budżet: 3500-4000 zł (1500 na początek i potem ok. 200 zł miesięcznie przez rok - rower zamierzam złożyć w przyszłym sezonie, kiedy uzbieram wszystkie części). Acha, byłoby super, gdyby rower był w kolorze czerwonym (mam wielką słabość do czerwonego i najchętniej cały rower złożyłbym w tym kolorze!), czarnym, czerwono-czarnym lub biało-czarnym. Tradycyjnie zaczynam od ramy i widelca. I tu pierwsze pytanie: Jaki rozmiar ramy będzie dla mnie odpowiedni? Mam 168 cm wzrostu i ważę 69 kg (zamierzam trochę schudnąć). Czy powinienem kupić ramę 16, 17 czy 18 cali? Czy rama 19-calowa będzie na mnie za duża? I teraz, jaką ramę możecie mi polecić? Poczytałem to i owo i wstępnie wybrałem takie propozycje na Allegro i w sklepach internetowych (inne również mile widziane) w przedziale 500-700 zł: 1) Accent El Nino 2) Accent Tormenta 3) No Saint Urian 4) Author A-Gang (tylko czy to nie jest aby rama do Streetu/Dirtu?) 5) Cube Attention 6) Author Traction 7) Author Airline 8) jakaś Merida Matts (?) 9) ... co jeszcze? Acha, hamulce będą tarczowe (o ile to ma na tym etapie znaczenie). Pozdrawiam, T.
rafalek940 Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 witam szukam ramy do XC mam 183 cm wzrostu i 72 kg szukam ramy gdyz moj Leader Fox rover 20 cali jest z duzy i ciezki nie mam na razie jakies wymarzonej ale podobaja mi sie corrateki dzieki za pomoc
DominikM Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 Fajną opcją jest No Saint Angel : http://lemonbike.eu/product_info.php?cPath...products_id=799 Ale obecnie nie ma 18"
mwegrzyn Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 Corratec , bardzo dobra firma , ale flagowy model Super Bow nie jest lekką ramą , około 2000-2100 gram. Jednak jest mocna i sztywna bocznie.
rafalek940 Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 sens w tym ze tego corrateka trudno kupic jesli macie jakies namiary to dziekuje
c1ach Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 Corrateca można dostać bodajże w centrumrowerowe.pl A przynajmniej jak ostatnio szperałem to były.
miskov17 Napisano 1 Lipca 2009 Napisano 1 Lipca 2009 Super Bow nie jest lekką ramą Wersja World Cup około 1800-1850g a pamiętajmy, że ma zintegrowaną sztycę http://allegro.pl/item675497017_rama_no_sa..._gwarancji.html 2/3 ceny w lemonbike a dodatkowo dostajesz stery - nic tylko brać a jest zapewne kilogram lżejsza niż Leader Fox http://allegro.pl/item673583546_cube_ltd_c...zm_18_cali.html fajne malowanie ale dość ciężkawa(~1850g) i nie najsztywniejsza A jeżeli MUSISZ się zmieścić w 700zł to tylko No Saint Angel...lub http://allegro.pl/item673002200_okazja_mer..._najtaniej.html
rafalek940 Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 ha i tu sie nasowa pytanie czy 18 nie bd za mała tzw oto mi chodzi gdy miałem 20 czułem ze geometria jest mulista traciłem grube minuty na zjazdach ale czy 18 nie bd za mała mam dosc długie nogi 96 cm od podlogi do krocza
mwegrzyn Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 Ale własnie osoby mające długie mogi wzgledem tułowia mogą uzytkwać ramy w mniejszych rozmiarach , ponieważ wysokość siodełka mozna ustawić odpowiednio wysówając sztycę , a długośc górnej rury bedzie odpowiednia przy krótszym tułowiu . Oczywiście w granicach normy i zawsze trzeba rozpatrywać konkretny rower , ramę.
miskov17 Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 długie nogi 96 cm Jesteś pewien? Ja przy 195cm wzrostu mam 93cm... Weź książkę do ręki, włóż między nogi i podciągaj ją do góry aż nie poczujesz dyskomfortu
rafalek940 Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 od krocza do podlogi mi wyszło 95/95 dobrze mierzyłem ?? co coz kazdy jest inny
miskov17 Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 To masz niezły kłopot Jesteś zmuszony na dużą (20") ramę o krótkiej górnej rurze np. Cube LTD czy też Radon...
rafalek940 Napisano 2 Lipca 2009 Napisano 2 Lipca 2009 a ty jaka masz jesli moge spytac z ciekawosci ?? i rozmiar
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.