Skocz do zawartości

[przerzutka tył] lx

marcin1212

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wybierasz Shimano, żeby chodziło cicho - to podstawowy błąd w rozumowaniu :D . Mój poprzedni łańcuch to był Sram PC-59 - w porównaniu z obecnym HG-53 mogę powiedzieć, że chodził szeptem :lol: . Napędy Shimano są, niestety, głośne. Chcesz mieć cicho - wybierz Srama.

Ja wybrałam Shimano, bo: 1. taniej (dużo taniej); 2. chciałam potestować (na HG-53 jeżdżę pierwszy raz w życiu). No, i tak testuję sobie - jednocześnie zbierając kasę na zatyczki do uszu :D

Pozdrówko chybione :(

Witam,

Nadal mam ten sam problem :) . Wydaje mi się, że to nie jest wina przerzutki ani pancerzy. Problem jest w tym, że łańcuch strzela jak wydostanie się z ostatniego zębu kasety. Wydaje mi się, że zaczęło się tak dziać po jeździe w deszczu. Ogniwo łańcucha się wygięło się do strony piast. Obróciłem łańcuch o 180 stopni, tak aby wygięte ogniwo nie miało styczności z kasetą i wtochę je wyprostowałem. Zęby na kasecie wydają się proste. Czy taka operacja z łańcuchem może uszkodzić napęd? Mój łańcuch to Shimano hg 73, kaseta sram (standardowa jak cały napęd z gianta terrago disc), przerzutka shimano lx.

U mnie HG-53 strzela, bo... strzela. Już przestałam dociekać, dlaczego. Najważniejsze, ze teraz, po wielu różnorakich testach, mam pewność, iż to właśnie łańcuch, a nie inna część napędu (korba, suport czy piasta). Strzela mniej (prawie wcale bądź nawet wcale), gdy jest świeżo posmarowany; najgłośniej, kiedy w terenie złapie pierwszy piasek (później minimalnie cichnie, kiedy ten piach się już trochę przemieli). Szczególnie głośny jest na środkowym blacie, zwłaszcza na lekko przekoszonych przełożeniach (czyli w zasadzie wszystkich, poza środkowymi dwiema czy trzema zębatkami).

Nauczyłam się to olewać, a za jakiś czas może zmienię na Srama i... porównamy :)

Pozdrówko pogodzone z losem :)

Witam. Posiada też LX 2007. i też mam problem z regulacja. Oddawałem bika juz kilka razy do regulacji i zawze po jakiś 200km sytuacja sie powtarza. Tzn. zrzucanie z wiekszej zebatki na mniejsza idzie gładko przez całą kasete. Natomiast gdy przychodzi do redukcji pojwiaja sie problemy. Najczesciej zjada mi 1 bieg. tzn. gdy chce zejsc z 9 na 8 to mi zostaje na 9 itd. przezutka jest z normlana sprężyną i współpracuje z Klamkomantkami LX DC. Kaseta jest deore 9 biegów, łańcuch na zmiane hg 53 z hg 73. Próbowałem już wszystkiego i nic mi nie pomaga.;/

Podsumowując (bo zamęt straszny powstał):

1. Wyższy bieg, to taki na którym się jedzie szybciej, czyli mniejszy tryb (mówimy o kasecie)

2. Wyższe biegi to 9,8 itd, niższe to 1,2

3. W "normalnej" przerzutce sprężyna wrzuca wyższe biegi a jej ruch jest ograniczany naciągiem linki

4. Nie chce wejść (trwa to długo, łańcuch terkocze itp) wyższy bieg - poluźnij linkę

5. Jeżeli poluźnisz tak mocno, że nie chcą wchodzić niższe biegi, to musisz wrócić z reglacją

6. Jeżeli zmiana biegu na wyższy trwa długo, a linki już nie da się poluźnić (patrz pkt. 5) to albo masz usyfione pancerze, przytarte linki, źle poprowadzone pancerze albo słabą sprężynę

7. Jeżeli wyższy bieg wchodzi szybko, ale głośno to się trzeba przyzwyczaić. To nie tajna akcja GROMu :P

8. Zauważyłem, że problemy ze zmianą w okolicach biegów 8,9 często związane są ze zbyt długim łańcuchem

@Ecia: mam bezpośrednie porównanie głośności kasety Deore + HG72 ze SRAM 7.0 + PC59. To pierwsze działa duuużo ciszej. Tylko łańcuch wyciąga się tak ok 2 razy szybciej.

@Ecia: mam bezpośrednie porównanie głośności kasety Deore + HG72 ze SRAM 7.0 + PC59. To pierwsze działa duuużo ciszej. Tylko łańcuch wyciąga się tak ok 2 razy szybciej.

To ciekawe, kasety Srama nie używałam do tej pory, ale mój poprzedni zestaw, niemal analogiczny do obecnego (kaseta Deore + korba Deore FC-M510), tylko z łańcuchem Srama PC-59, działał zdecydowanie ciszej - przede wszystkim łańcuch tak koszmarnie nie strzelał... w ogóle nie strzelał. Może powinnam w takim razie przetestować łańcuch LXa... tylko ta cena...

Pozdrówko z zagwozdką :P

Dodam jeszcze, że znajomego z kasetą 5.0 i łańcuchem PC58 słyszę naprawdę z daleka :P

Porówując oficjalne ceny, Shimano wydaje się być lepszym rozwiązaniem (po tym, jak nijaki pan(?) Pawlak zdecydował się na obniżenie cen). Gdyby łańcuchy Shimano trochę wolniej się wyciągały (i miały firmową spinkę :P), to ja bym się w ogóle nie zastanawiał w tej kwestii.

PS. Ale to moje zdanie, więc być może wyznawcy kultu SRAMa już przygotowują dla mnie jakiś stosik :P

Jeszcze "doedytuję":

Samo strzelanie nie jest złe. Jeżeli biegi zmieniane są szybko i sprawnie, to strzał jedynie oznajmia Tobie i światu, że właśnie nastąpiła zmiana :P

pozdrówko słowotwórcze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...