marcin1212 Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Witam!! Założyłem nową przerzutke deore lx i mam co do jej pracy zastrzeżenia. Tzn przy przerzucaniu łancuch wskakuje bardzo "twardo" i towarzyszy temu głośny szczęk. Gdy "zwolnię" noge podczas przerzucania, łancuch wskakuje znacznie lepiej jednak nadal daleko mu do ideału. Czy przyczyną tego może być zbyt długa oś suportu, a co za tym idzie, przekos łancuhca?? Dodam że przerzutka współpracuje z łancuchem kaseta i manetkami Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Nie, prawdopodobnie ciut za słabo naciągnięta linka. Pozdrówko obstawiające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 1 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Chodzi Ci o naciągniecie przy przy śrubce którą przykręca sie linke do przerzutki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 mam ten sam problem :029: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Tak, marcin, ale tematy o regulacji przerzutki są już na forum . Pozdrówko uściślające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 1 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 No tak tylko ze przerzutka jest wyregulowana, tylko że biegi wskakują twardo. mówisz że naciągnięcie tej linki pomoże?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Zwroc uwage, czy wskakuja tak samo twardo przy redukcji/wrzucaniu na wyzszy bieg. Jesli tak samo, to wtedy nie jest kwestia naciagu linki, tylko prawdopodobnie lanucha/kasety. Jesli natomiast twardo np: redukuje, to przy normalnej sprezynie trzeba linke naciagnac (przy manetce 1-4 "kliki"). Przy odwrotnej odwrotnej odwrotnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 1 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 No bardziejtwardo idzie jak zrzucam czyli naprzykłąd z 6 na 5, z 8na 7 itd. Bo z wrzucaniem na góre radzi sobioe lepiej. czyli co w takim wypdaku??? Kaseta i łąncuch sa nowe <1000KM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 A może to kwestia ułożenia pancerza? Ja niedawno zmieniłem kierownicę z giętej na prostą i mostek przestawiłem na minus i byłem zmuszony przyciąc pancerze oraz ułożyć je nieco inaczej. W porównaniu do pierwotnego stanu, jest poprawa, biegi o wiele lżej wchodzą. Przy prowadzeniu pancerza nalezy robić jak najmniejsze łuki, gdyż powodują one opór przy przeciąganiu linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 1 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 to nie bedą raczej pancerze gdyż przerzutka przesuwa sie odrazu ale łancuch tak twardo wchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 W takim razie spróbuj linkę lekko poluzować. Jeśli nie pomoże, na pancerze też zwróć uwagę. Pozdrówko vice versa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Czyli mam poluzwoać ta linke czy naciągnąć?? Bo sie troche pogubilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 No u mnie też przesuwa się od razu, ale teraz działa to o wiele lżej. Pokombinuj z tymi pancerzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 No dałem ten ostatni odcinek pancerza troche dłuższy. Sprawa wygląda tak: przy wrzucaniu (z mniejszej zębatki na większa) jest w miare ok, szybko i cicho. przy zrzucaniu natomiast jest ten charakterystyczny szczęk, i wydaje mi sie że nie jest to wina pancerzy gdyż przerzutka po ruchu manetką schodzi na swoje miejsce ale łancuch na chwile zatrzymuje sie na szczycie ząbków kasety i po chwili spada na niższą własciwą zebatke. Czy ktoś wie w czym tkwić może problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Ech, kolego, namieszałeś zdrowo. Te mniejsze zębatki mają większe numery, więc twój wcześniejszy post opisujący problem tylko zagmatwał sprawę. Jeśli jest tak, jak teraz piszesz, że tłucze przy zrzucaniu na twarde biegi - naciągnij linkę. Pozdrówko odkręcające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Na twarde biegi czyli z 4na5 5na6 6na7itd?? Ale przecież gdy naciągne tą linke tobedzie problem z wrzucaniem czyli z 5na 4 4na3itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Mieszasz pojęcia ODWROTNIE Twarde biegi - to te na małych zębatkach. Największa zębatka na kasecie = 1, kolejna = 2 itd., aż do 7,8 lub 9 (czyli najmniejszej zębatki). Jeśli masz przerzutkę z normalną sprężyną i delikatnie naciagniesz linkę, nie będzie żadnego problemu z wrzucaniem, ponieważ przy normalnej sprężynie właśnie napinanie linki odpowiada za prawidłowe wrzucanie na wyższe biegi. Przy odwrotnej sprężynie jest oczywiście odwrotnie - więc może sprecyzuj najpierw, jaką masz przerzutkę. Tylko nie myl więcej pojęć z numeracją zębatek, bo niepotrzebne zamieszanie wprowadzasz. Pozdrówko elementarne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Ok odnowa. przerzutka z normalną spreżyną. Przy przrzucaniu z 1na2 2 na 3 itd wystepuje ten problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Czyli - precyzując: przy zrzucaniu na niższe koronki, tak? Z większych na mniejsze? Pozdrówko dociekliwe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 tak dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 No, to spróbuj delikatnie (na początek jedno kliknięcie) naciągnąć linkę. Śruba prawoskrętna, więc napinasz, kręcąc w lewo. Jeśli jedno klkinięcie nie pomoże - spróbuj drugie. Ale jeśli po kilku (zapamiętaj, ilu) klikach nadal nie będzie poprawy, a za to w ogóle przestanie ci zrzucać (albo zacznie wrzucać do góry o kilka na raz) - cofnij do punktu wyjścia i kombinujemy dalej. Pozdrówko instruktażowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Dobra Ecia, dzieki za współprace, ide tak zrobic, i zdam relacje:) Edit Wróciełem. napinanie tej linki nie daje nic, bo przy 3-4 klikach juz jest zaburzone przerzucanie. Może pokombinować z ta śrubką przy ramie która odopowaida za odległośc wózka od kasety?? Jak myslicie da to cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 W takim przypadku naciagnij lekko linke (tak jak pisala Ecia). Zpowoduje to lekkie przesuniecie sie wozka na zewnatrz i ulatwi wrzucanie wyzszych biegow (tych z mniejsza iloscia zebow). p.s.: najlepiej rob to w trakcie jazdy regulujac naciag srubka barylkowa przy manetce, zmieniaj o 1 "klik" i obserwuj efekt. zeby naciagnac linke trzeba wykrecac srubke, czyli obracac przeciwnie do ruchu wskazowek zegara. jesli przesadzisz identyczne objawy pojawia sie przy redukcji, wtedy trzeba krecic w stronaprzeciwna. w ten sposob mozna znalesc optymalne ustawienie. jeszcze raz podkreslam, ze najlepsze efekty uzyskuje sie robiac to w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 No ale zaraz. Przecież moja przerzutka jest z normalna spręzyną. Czyli naciagając linke wózek przesuwa sie w strone większej zębatki. A ta śrubka przy ramie da coś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Może dać - spróbuj. Czy oprócz tego łomotu występują jakieś problemy przy przerzucaniu? Jeśli nie - może zostawić, jak jest. Ja kiedyś miałam podobny objaw - bardzo mocno tłukło, ale towarzyszyły temu problemy z wrzucaniem łańcucha na wyższe zębatki. Toteż trzeba było napiąć linkę i problem w zasadzie ustąpił (tzn. stukanie zmniejszyło się, a biegi zaczęły wchodzić poprawnie). Jeśli napęd jest nowy, łańcuch musi się ułożyć, więc to też może być przyczyną. Obecnie, na nowym napędzie (już nie takim nowym, ma ponad 1000 km) również mi trochę stuka przy zrzucaniu, ale ponieważ poza tym działa idealnie, w ogóle się tym nie przejmuję. Pozdrówko opisowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.