MichalG Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Moja kaseta jeszcze wczoraj wyglądała jak kurczak w panierce z KFC - strasznie zaniedbana - wiem moja wina. Wyczyściłem dokładnie łańcuch i kasetę. Z kasetą całkiem nieźle mi poszło ale dalej to nie jest to co bym chciał - czysty łańcuch nabiera syfku z kasety (niestety nadal go tam jest sporo) po kilku obrotach korbą . Padła tutaj sugestia do której się skłaniam - demontaż kasety - wymoczenie, wyszorowanie (w ręku nie na kole), wyszusenie i poskładanie. Powiem, że pomysł mi się bardzo podoba -ale... Czy może mnie coś spotkać po tej operacji w stylu "regulacja przerzutki"?
bialykom Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 moze jakies minimalne regulacje barylka. nic ponadto.
MichalG Napisano 1 Czerwca 2007 Autor Napisano 1 Czerwca 2007 moze jakies minimalne regulacje barylka. nic ponadto. ok. A czy powierzchnię piasty-wolnobiegu (??) - miejsce osadzenie kasety - powinienem posmarować jakimś "antyzapiekaczem"?
zendel Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Witam. Ja niczym nie smarowałem i później dobrze się ściągało. Pozdrawiam.
hudy Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Lepiej posmarować. Najlepiej smarować każdy styk metalu z metalem. Po prostu jeśli coś zacznie stukać, strzelać lub wydawać inne dźwięki to potencjalnymi źródłami są właśnie miejsca nieposmarowane. Lepiej więc zawczasu takich unikać.
Schwefel Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Nasmaruj tylko gwint na lockringu kasety, bębenka nie smaruj bo będzie syf przywierał.
rymo Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Teoria ksiazkowa mowi by bebenek posmarowac cieniutka warstewka smaru.
uchmanek Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Jestem zwolennikiem smarowania kazdego kontaktu metal-metal (jak hudy), ale w tym przypadku ograniczylbym sie do wytarcia "tlusta szmatka", zeby polaczenie nie bylo suche jak pieprz.
MichalG Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Napisano 2 Czerwca 2007 ograniczylbym sie do wytarcia "tlusta szmatka", zeby polaczenie nie bylo suche jak pieprz. Tak też uczynię. Dzięki wszystkim za poradę. W poniedziałek mam nadzięję otrzymać przesyłkę z narzędziami to od razu się zabiorę do roboty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.