Skocz do zawartości

[płatność] przelewem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

Czy po zakupieniu towaru i zapłaceniu przelewem na konto spredajacego, możemy zostać zrobieni w "balona" i nie otrzymać zamówionego towaru. Jeżeli tak to jak ubiegać sie o sprawiedliwość??

Napisano

ale chodzi mi o to czy sprzedawca np użytkownik allegro po otrzymaniu pieniędzy na konto może nie wysłać towaru i powiedzieć że nie dostał pieniedzy??

Napisano

Tak, ale masz potwierdzenie przelewu i to sprzedawca musiał by się tłumaczyć przy allegro. A w ostateczności na drodze sądowej nie ma w zasadzie najmniejszych szans. Więc raczej nikt nie chce sobie sprawiać kłopotów. Więc przelew jest jak najbardziej bezpieczny.

Napisano

amoniak - mało wiesz o zakupach przez internet ;)

marcin1212 - moze Ci nie wysłać ale wtedy zaczynaja sie dla kolesia schodki.....allegro.....policja.....sąd.....chyba, że nie masz wystarczających dowodów, że sprzedajacy sprzedał CI dany towar, wtedy nie masz szans na odzyskanie towaru chyba , że sam osobiscie się zgłosisz do sprzedajacego:)

Napisano

Sami optymisci na forum ;)

Jesli kupujesz u sprzedawcy, ktory jest na Allegro pare lat i ma glownie pozytywne komentarze to placac przelewem wlasciwie nie musisz sie niczego obawiac. Natomiast jesli kupujesz u nowego sprzedawcy/na jakiejs stronie internetowej to nigdy nie mozesz miec 100 % pewnosci co do tego, jak to sie skonczy...

Oszusci niestety sie zdarzaja i gdy oszukaja paredziesiat osob to juz trudniej odzyskac swoje pieniadze...

Napisano

Płatność przelewem jest jak najbardziej bezpieczna. Oczywiście jest możliwość niewysłania towaru przez sprzedającego, istnieje również możliwość, że po wejściu do sklepu stacjonarnego sprzedawca wyjmie spluwę i nas zastrzeli. Z reguły transakcje w necie są bezpieczne, oszuści zdarzają się nie częściej niż w świecie rzeczywistym. Niemniej trzeba mieć oczy otwarte i stosować zasadę ograniczonego zaufania.

Napisano

Jeżeli nie pomyliłeś się w danych do przelewu (a tak najprościej tłumaczą się niektórzy oszuści), to jak najbardziej prawo jest po Twojej stronie, dowodem jest aukcja na allegro, no ale kluczową rolę odgrywa tutaj dowód wpłaty. Kiedy nie miałem jeszcze konta w banku lub nie miałem czasu, by poprosic kogoś o przelanie kasy, to dowód wpłaty trzymałem aż do końca tzn. do pozytywnego rozpatrzenia sprawy czyli pozytywa.

• Mod Team
Napisano

Podstawa to dokładna lustracja sprzedającego. Szkoda, że w 2004 roku będąc początkującym Allegrowiczem tego nie wiedziałem i straciłem 420zł, nie tylko ja z resztą (poszkodowanych było ok. 20 osó:). Sprawa wylądowała w sądzie, sprzedający został ukarany niestety łagodnym wyrokiem, a pieniędzy i tak nie odzyskałem. Doświadczenie drogie, ale drugi raz raczej nie dam się oszukać.

Napisano
Jeżeli nie pomyliłeś się w danych do przelewu (a tak najprościej tłumaczą się niektórzy oszuści), to jak najbardziej prawo jest po Twojej stronie, dowodem jest aukcja na allegro, no ale kluczową rolę odgrywa tutaj dowód wpłaty. Kiedy nie miałem jeszcze konta w banku lub nie miałem czasu, by poprosic kogoś o przelanie kasy, to dowód wpłaty trzymałem aż do końca tzn. do pozytywnego rozpatrzenia sprawy czyli pozytywa.

Pomylic się raczej trudno bo nr konta musi sie zgadzać z nazwiskiem lub nazwą firmy a to juz musiałby być niesamowity zbieg okoliczności.

A co do allegro to faktycznie tak jakpisał Odi, trzeba dokładnie zlustrować sprzedającego, sprawdzić co sprzedawał i za jaką kwotę.

Napisano

Numer konta nie musi się zgadzać z niczym bo nie jest to sprawdzane, przynajmniej w Polsce w przelewach krajowych, i tylko numer jest potrzebny aby przelew doszedł, konieczność wypełnienia pozostałych danych to już obowiązek narzucony przez bank, system tych danych nie sprawdza, jedynie numer jest sprawdzany czy jest poprawny.

Napisano

Nie tylko numer jest wymagany, konieczne jest nazwa właściciela i tytuł przelewu, przynajmniej w mBanku i inteligo, wiem bo korzystam z obu. Na pewno zgodność danych sprawdza Pko, jak się pomylisz to zaraz wywali na czerwono przy próbie przelewu. A nawet jak jakis bank nie sprawdza od razu to i tak nie przeleje jeżeli nr nie zgadza się z nazwą konto, pieniążki na pewno będą cofnięte. Oczywiście moga się zdarzyć jakieś pomyłki w systemie ale to jest tak mimimalny procent, że nie trzeba tego brać pod uwagę.

Napisano

ja gdy kupuje cos na allegro i mam przelac kase na konto, to zawsze najpierw lece do komentarzy zazwyczaj staram sie kupowac od ludzi lub tez firm ktore sa juz dlugo na allegro i nie maja zadnego negatywu

• 2 miesiące temu...
Napisano

Na allegro jest jeszcze jedna forma zaplaty, tzw. "Platnosci Allegro" Jezeli nie jestes do konca przekonany o uczciwosci kontrahenta, to mozesz go wtedy poprosic o udostepnienie ci te opcji. Pzdr!

Napisano
Na allegro jest jeszcze jedna forma zaplaty, tzw. "Platnosci Allegro" Jezeli nie jestes do konca przekonany o uczciwosci kontrahenta, to mozesz go wtedy poprosic o udostepnienie ci te opcji. Pzdr!
Tylko że opcja Płatności Allegro ma niewiele wspólnego z podniesieniem bezpieczeństwa - raczej ma na celu szybsze przekazanie pieniędzy bez zbędnych zabaw w wpisywanie danych potrzebnych do przelewu. No i nabić sobie można trochę punktów Payback :D

Bezpieczna jest opcja Płatności Allegro dopiero z funkcją Escrow - oczywiście trzeba za to dodatkowo zapłacić.

Przeor mylisz się - wymagany jest tylko tytuł przelewu i nr konta. W mBanku też. Pozdrawiam.

A mi się wydaje że Przeor ma rację - bez imienia i nazwiska przelewu w Mbanku nie dokonasz.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Nie chciałem zakładać nowego tematu

a więc odświeżę ten wątek :)

zamierzam kupić buty wystawiane przez jednego z Allegrowiczów, ma

on 190 pozytywnych komentarzy oraz 0 negatywów.

Licytacja trwa, ale ja dogadałem sie ze sprzedawcą "za plecami Allegro".

Wstępnie umówiliśmy się na zakończenie aukcji i sprzedaż butów poza serwisem,

bo po prostu wyjdzie taniej o te 10zł.

Nie dałem odpowiedzi ostatecznej i zacząłem się wahać -zasada ograniczonego zaufania.

Co jeżeli sprzedawca nie wyśle mi tego obiecanego towaru? do kogo się w takim wypadku zgłosić?

Hmm czy może po prostu dopłacić te 10 zł, zalicytować na allegro na umówioną kwotę i dokonać

transakcji poprzez tenże serwis?

Pozdrawiam

Dodam że w grę wchodzi jedynie płatność przelewem.

Napisano

Niestety panowie. NIE jest wymagana zgodność numeru z danymi. Wpiszcie jakiś konta (np znajomego) a za miast imienia i nazwiska dajcie jakieś bzdury. No i coś na wzór kodu pocztowego (musi być zachowana zasada 00-000 - tak jak normalny kod). I wyślijcie złotówkę. Dojdzie gdzie tylko chcecie. Czyli nie ważne jakie dane, ważne, żeby coś było w rubrykach wpisane. Niestety :D:)

Napisano

tylko od ciebie zależy i od tego czy masz szczęście :) ja kiedyś zaryzykowałem na podobną sumę i wszystko było ok. ale przy droższych zakupach to tylko allegro, albo za pobraniem.

Napisano
Nie chciałem zakładać nowego tematu

a więc odświeżę ten wątek :)

zamierzam kupić buty wystawiane przez jednego z Allegrowiczów, ma

on 190 pozytywnych komentarzy oraz 0 negatywów.

Licytacja trwa, ale ja dogadałem sie ze sprzedawcą "za plecami Allegro".

Wstępnie umówiliśmy się na zakończenie aukcji i sprzedaż butów poza serwisem,

bo po prostu wyjdzie taniej o te 10zł.

Nie dałem odpowiedzi ostatecznej i zacząłem się wahać -zasada ograniczonego zaufania.

Co jeżeli sprzedawca nie wyśle mi tego obiecanego towaru? do kogo się w takim wypadku zgłosić?

Hmm czy może po prostu dopłacić te 10 zł, zalicytować na allegro na umówioną kwotę i dokonać

transakcji poprzez tenże serwis?

Pozdrawiam

Dodam że w grę wchodzi jedynie płatność przelewem.

No to niech ci wyśle jednego buta a ty mu wtedy pieniądze :D:) :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...