Silver Napisano 31 Maja 2007 Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Witam wszystkich, mam rower unibike evolution 07 jak wiadomo przerzutka tylnia w tym rowerze to shimano alivio. Mam właśnie problem z nią od samego początku, chodzi dobże ale tryb naprowadzający łańcuch (ten wyższy) ma za duże luzy na boki przez to gdy przerzucam biegi na niższe to słychać zgrzytnięcie. Łańcych dłużej zostaje na kasecie, dlatego że tryb przechyla się w lewą stronę i trzyma chwilę łańcuch, a potem spada cały na niższą przerzutkę. Przerzutka chodzi tak od samego początku, więć odkręciłem dwa tryby przerzutki i co zauważyłem, na tym wyższym trybie tulejka jest większa niż na niższym trybie i przez to śrubka nie dociska trybu do końca bo tulejka blokuje. Teraz mam pytanie czy tak jest normalnie czy błąd fabryczny? Mam starą przerzutkę shimano tourney, jak by co to mogę tulejkę przełożyć i powinno być dobrze. Na_razie nie będe nic zmieniać, napiszcie co i jak i zobaczymy. Trochę obciach jechać rowerem za 1350 i coś ci zgrzyta przy przerzutce Z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 31 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Ten luz na kółku to zupełnie normalne więc się nie martw. Zgrzytanie musi być spowodowane czymś innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver Napisano 31 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Dzięki za odpowiedz, to dobrze że luz jest normalny, ale zgrzytanie mam od początku, może być od tego że łańcuch cały spada na niższy bieg? Tak jak by kaseta go dłużej trzymała, chyba łańcuch powinien zejść na niższy bieg od razu z przerzutką, a u mnie tak nie jest, spada po chwili. Co może być? Źle wyregulowana przerzutka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 31 Maja 2007 Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Tak, źle wyregulowana przerzutka. Ale o tym już było na forum - poszukaj. Pozdrówko na finiszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.