Skocz do zawartości

[przerzutka tylna x-7]

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

obecne sram'y 7 posiadają juz tylko jeden element kompozytowy - łącznik wozka przerzutki z pantografem.

no i tu jest pies pogrzebany.

moje x-7 ma niecale 2 mce. nie mialo zadnego kontaktu glebopoznawczego. zmieniam biegi oszczedzając lancuch i kasete tzn redukując obciązenie napędu wiec i przerzutka nie jest poddawana wtedy specjalnym meczarniom.

badając przerzutke stwierdzilem niestety ze ma dosyc dobrze wyczuwalny luz na ogniwie obrotu wózka oraz w miejscu połączenia z pantografem a wiec z obu koncow łącznika grilonowego.

luz w sumie powoduje ruch przerzutki na boki (ruch palcami) ok 3-4 mm.

nie ma on wplywu na jakość przerzucania ktora jest taka sama od początku eksploatacji.

ostatnio kontakt osobisty ze sramem mialem w czasach esp 7.0 z roku 99' wiec po prostu nie pamietam jak bylo wtedy.

czy tenze luz to standartowy luz roboczy?

troche stracilem zaufanie do mojego nowego nabytku. zastanawiam sie czy zakup drozszej x-9 (miałem w planach) lub x-0 uwolnilby mnie od tej przypadlosci czy po prostu wydalbym wiecej pieniedzy i kupil ten sam problem?

jak sie mają wasze sram'y?

ps. wczoraj na serwisie w sklepie stala merida z przerzutką tylną esp 9.0. luz miala straszeczny ale jakos wlasciciel nie zmienil jej a ja nie moglem przetestowac precyzji dzialania bo rower nie mial łańcucha.

Ten luz to normalka:-) mierzony na dole wózka ma jakieś 2-3mm, sprawdzalem na swoim X-7, X-9 i obydwa mają identyczny koło 3mm(ciężko zgadnąć:-) Sprawdzałem również w nowiutkiej X-9 i ...fabryczny luzik:-) Zauważyłem tylko że gdy przerzutka jest nowa ma minimany luz, który bardzo szybko przekształca się w taki koło 2-3mm i zostaje już na takim poziomie i się nie powiększa. Więc...ten typ tak ma:-)

potwierdzam- u mnie w prawie nowej x-7 też jest wyczuwalny luz, jak ją założyłem to trochę się zdziwiłem że moja nowa przerzutka ma większy luz niż wcześniej używana paroletnia 4.0. No ale działa bez zastrzeżeń, mam nadzieje że luzy się nie powiększą...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...