Skocz do zawartości

[korba] odkrecic blat czy nie ?

adrys17

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak jak w temacie , jak patrze na swoja korbe w rowerQ to mam ochote odkrecic 1 blat . Korba to jakas szosowa na 3 blaty , ja i tak jezdze tylko na 2 blatach, wiec odkrecilbym najwieksza , zyskalbym troche bo ten klocek swoje wazy. <_< Jest tylko 1 problem , czy da sie wyregulowac przezutke przednia shimano sora tak zeby nie przezucala dalej niz na 2 blat ( 42T ) bo niechcialbym sie pomylic i przezucic na najwiekszy blat ktorego by nie bylo . Jak myslicie jest sens rozkrecac ?

• 4 tygodnie później...

No pewnie 50-53... jeśli to szosowa 3-ka a drugi blat ma 42... A co do zysku wagi... to nie wiem czy ta masa jest warta zachodu, ale wydaje mi sie ze szosa i 42 max? trochę mało... może lepszym wyjściem byłoby zastosowanie innej kasety, o większej rozpiętości - że tak się wyrażę górskiej :P

pzdr

• 4 tygodnie później...

Ja mam w szosie z przodu 46(i 39) i z tyłu 15-23. Ograniczenie dla młodzika wynosi z przodu najwieksza 42 i z tyłu najmniejsza 15. Bardzo często to nie wystarcza. Na treningach mozna mieć różne, na zawody czasami też ale przed każdą czasówką sprawdzają.

ta a dla juniora młodszego 46-14 ale nie oto chodzi

a jaką masz kasetę? Mój ojciec też ma "ogromną" jak dla mnie "patelę" i typowo szosową kasetę czyt. 11 na końcu

i rzadko, jeżeli jedzie na blacie korzysta z ostatnich przełożeń :/

ps. na zawodach ze startu wspólnego też trzeba mieć przełożenia dostosowane do przepisów w twojej kategorii wiekowej

• 2 tygodnie później...

też chciałem odchudzić sobie szose, mam korbe sh tiagra 2007 34/50z i chciałem wywalić zębatkę 34z bo jej nie używam, automatycznie usunąłbym linkę, pancerzyk i przerzutkę, ale okazało się że śruby są za długie i nie da się porządnie przykręcić jednego blatu, wie ktoś gdzie można dostać krótsze śruby? 5szt. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...