Skocz do zawartości

[suport] 7 dniowe XT strasznie skrzypi

promian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz walka suportowa się rozkręca :D. Sam mam już 2 suporty HII - LX i XT i jakoś nigdy nic mi nie skrzypiało ani nie strzelało chodź LX to kilka razy w takim błocie kręcił, że go nie było widać. Chodź słyszałem o kiepskiej jakości rdzewiejących łożysk, no ale nie po takim przebiegu. Wg mnie czepianie się samochodu, że się zepsuł bo w drzewo wjechał ma taki sam sens jak ten wątek. Nie bądźcie śmieszni, przecież wiadomo, że NIKT nie produkuje uszczelek w rowerach, które mają wytrzymać 120-160 barów. Rower to nie batyskaf, i z tego powodu kierowanie pretensji do JAKIEGOKOLWIEK producenta jest w sumie śmieszne.

Napisano
Rower to nie batyskaf, i z tego powodu kierowanie pretensji do JAKIEGOKOLWIEK producenta jest w sumie śmieszne.

strzal w dziesiatke mentos!

ja tez nie mam z nimi zadnych problemow.

• 2 lata później...
Napisano

Wczoraj na trochę dłuższej trasie (60km) w terenie podczas pedałowania napęd zaczął mi strasznie skrzypieć (jak w 20 letnim wigry 3 bez żadnych konserwacji). Nie wiem czym to jest spowodowane ale dźwięk dochodzi od strony korby / suportu. Im większy nacisk na pedały tym dźwięk jest donośniejszy. Pytanie teraz która z tych rzeczy mogła paść, bo niestety nie stać mnie na zakup obydwu. Proszę fachowców o poradę. Korbę mam jeszcze na kwadrat.

Napisano

Fachowcem nie jestem, ale może zbyt duża ilosc piachu dostała sie na łancuch, korbe lub suport? ostecznie jezeli stałes na pedaach to może suport sie rozleciał lub w jechałes w trudniejszy teren. Umnie raz skrzypienie było slyszalne przy pedałowaniu i to nawet jak mp3 miałem na uszach ponieważ nie wytarłem łancucha ze smaru ;), cały możliowy syf znalazł sie na kasecie korbie i łancuchu, może czyszczenie pomoże?

Napisano

Rozbierz pedały i przesmaruj je. Jeśli nie pomoże, to pewnie korba. Suport raczej nie, bo piskom towarzyszyły by trzaski/chrupania.

Napisano

Z kolei po zdjęciu łańcucha z wolnobiegu i jego zakręceniu dzwięk jest czysty. Faktycznie smarowałem wczoraj łańcuch i nie wytarłem go... Problem w tym, że podczas jazdy dźwięk wydobywał się z suportu.

Napisano

Jakiś dziwny ten dźwięk. Mnie też się wydaje, że to łańcuch ociera o przednią przerzutkę. Czy na wszystkich biegach z przodu i z tyłu tak trzeszczy?

Ze skrzypieniem z przodu - przy mufie suportu, to różnie może być:

- łańcuch o przerzutkę

- pedały

- blaty w korbie

- sam łańcuch może również skrzypieć (ze dużo piachu/błota, źle nasmarowany)

Mnie osobiście wydawało się, że mam suport do wymiany, lecz okazało się, że to pedały skrzypią, spryskałem taką oliwką w sprayu i po sprawie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...