promian Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Witam, tydzień temu kupiłem poniższy rower: http://allegro.pl/item194874210_hai_bike_n...l_pelne_xt.html W sobotę brałem udział w maratonie MTB w Piasecznie i w niedzielę zauważyłem, że rower strasznie skrzypi podczas pedałowania (aż przechodnie się oglądają!). Początkowo myślałem, że coś się dostało w łańcuch ale szybko odrzuciłem taką teorię. Dziś podjechałem z rowerem do serwisu gdzie powiedziano mi, że prawdopodobnie padł suport i muszę zostawić rower na kilka godzin aby dokonali dogłębnej analizy. Pytanie -> od czego mógł "paść" suport w tygodniowym rowerze? A może macie jakieś inne propozycje dotyczące skrzypienia? Ewidentnie odgłos dochodzi z okolic suportu... Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. p.s w serwisie powiedzieli, że jeśli faktycznie suport uległ uszkodzeniu to oni nie będą tego naprawiać tylko odeślą rower do producenta. Jak długo trwają takie naprawy? Jest szansa, że rower wróci do mnie w ciągu 2 tygodni?
Xsystoff Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Jezeli nie potraktowales roweru myjka cisnieniowa to raczej sa male szanse na pad suportu. Pewnie miski sie poluzowaly. Jak mialbym odeslac rower na 2 tyg to wolalbym juz z wlasnej kieszeni zaplacic za nowy suport. Btw jestes pewien ze to suport, a nie brudny i suchy naped ?
promian Napisano 30 Maja 2007 Autor Napisano 30 Maja 2007 po zakończonym maratonie każdemu myli rower pod karcherem - myślisz, że tutaj należy upatrywać problemu? napęd jest czysty i w pełni nasmarowany - robiłem to nawet godzinkę temu. Dzisiaj jeszcze wychodzę ostro pojeździć ale aż mi głupio bo autentycznie rower z takim trzeszczeniem aż wzbudza sensację na ulicy...
Ecia Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Masz SPD... u mnie podobne objawy - potworne wręcz skrzypienie, jakby kto ciężką szafę po posadzce przesuwał - powoduje właśnie blok w pedale (prawym, dla ścisłości). Z początku też myślałam, że to korba/suport (u mnie XT octalink) - na szczęście drobiazgowe śledztwo wykazało prawdziwego winowajcę. Korba i suport są w porządku. Jeżeli dodatkowo masz łańcuch Shimano - nie zdziw się, jeśli do kompletu wrażeń akustycznych dołączy się strzelanie na lekko skrzyżowanych przełożeniach. Ten typ, niestety, tak ma - co również wykazało drobiazgowe śledztwo (oczyszczając tym samym korbę i suport z kolejnych, bezpodstawnych zarzutów). Pozdrówko oby celne
promian Napisano 30 Maja 2007 Autor Napisano 30 Maja 2007 Łańcuch jest Shimano i dokładnie tak jak napisałaś jest "strzelanie" na niskich przełożeniach... Czy można cokolwiek z tym zrobić czy trzeba z tym żyć? co do hałasu z pedałów to niestety nie jest to winą, ponieważ wczoraj specjalnie przykręciłem zapasowe normalne platformy i było to samo...
Xsystoff Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Wrzuc jakies ciezkie przelozenie, pedaluj z niska kadencja, po czym na sekundke przestan pedalowac i przekrec korby milimetr do tylu , a pozniej znowu zacznij pedalowac. Jak pieknie strzeli w tym momencie to miski w suporcie (wystarczy dokrecic), jezeli skrzypi caly czas to albo myjka zabila suport, albo wyplukala smar. Na przyszlosc unikaj myjek.
Ecia Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Niestety, do strzelania raczej trzeba będzie się przyzwyczaić... można obficiej smarować, przez chwilę pomoże, ale za to łańcuch szybko się pobrudzi i kakofonia zacznie się od początku. A co do skrzypienia: skoro nie pedał, to faktycznie, warto przejrzeć ten suport... w opisie aukcji występuje HII, więc to nawet nie tyle byłby suport, co łożyska do reklamacji (tylko nie przyznawaj się do tego karchera, bo nie uznają). Ewentualnie obejrzyj też mufę, czy nie ma jakichś niedogwintów, bo i to może być przyczyną skrzypienia (można przegwintować i problem ustanie, w niektórych - przynajmniej tych większych - serwisach to robią). Pozdrówko współczujące
promian Napisano 30 Maja 2007 Autor Napisano 30 Maja 2007 Wrzuc jakies ciezkie przelozenie, pedaluj z niska kadencja, po czym na sekundke przestan pedalowac i przekrec korby milimetr do tylu , a pozniej znowu zacznij pedalowac. Jak pieknie strzeli w tym momencie to miski w suporcie (wystarczy dokrecic), jezeli skrzypi caly czas to albo myjka zabila suport, albo wyplukala smar. Na przyszlosc unikaj myjek. Zaraz jade z kolegą na 40km "nocny" maraton tak więc będzie okazja do przestestowania tego co powyżej napisałeś. Z góry dzięki - mam nadzieję, że wkrótce temat się wyjaśni. Niestety, do strzelania raczej trzeba będzie się przyzwyczaić... można obficiej smarować, przez chwilę pomoże, ale za to łańcuch szybko się pobrudzi i kakofonia zacznie się od początku.A co do skrzypienia: skoro nie pedał, to faktycznie, warto przejrzeć ten suport... w opisie aukcji występuje HII, więc to nawet nie tyle byłby suport, co łożyska do reklamacji (tylko nie przyznawaj się do tego karchera, bo nie uznają). Ewentualnie obejrzyj też mufę, czy nie ma jakichś niedogwintów, bo i to może być przyczyną skrzypienia (można przegwintować i problem ustanie, w niektórych - przynajmniej tych większych - serwisach to robią). Pozdrówko współczujące dzięki - jak wrócę w nocy z jazdy to sprawdzę rower zgodnie z tym co powyżej napisałaś... Swoją drogą jak sobie pomyślę, że mam nie mieć roweru przez 2 tygodnie to aż mi się chce płakać... Zero treningów a kolejny maraton już za chwilę...
Maki Napisano 30 Maja 2007 Napisano 30 Maja 2007 Kolejnym powodem może być poluzowany konus na tylnej piaście. Ja tak miałem i problem znikł. Też mam korbę XT
promian Napisano 31 Maja 2007 Autor Napisano 31 Maja 2007 Od kilku godzin rower jest już w serwisie. Wczoraj wróciłem o 2 w nocy do domu i już nie miałem siły na oględziny. Póki co wiem, że raczej nie padł suport i bardzo mnie to cieszy !!! Na 99% stało się to o czym pisała Ecia tj ze wzgledu na karchera padły łożyska. Gdyby jednak okazało się, że to coś poważniejszego i serwis nie podejmie się naprawy to czeka mnie nawet 6 tygodni bez sprzętu, ponieważ musieliby go odesłać do producenta do Niemiec! p.s wczoraj podczas nocnego "maratonu" po Warszawie złapałem aż dwa razy gumę! Niestety po nałożeniu łatki z klejem okazało się, że dziura jest tak duża (nie wiem od czego to się stało), że ciśnienie powietrza rozerwało łatkę i jazda się skończyła, ponieważ nie mieliśmy przy sobie zapasowej dętki . Ku naszemu zaskoczeniu nie chciał nas zabrać z miasta ani jeden taksówkarz i byliśmy zmuszeni wrócić 9km na pieszo... Nogi mnie teraz bardziej bolą niż po sobotnim maratonie, ponieważ chodzenie w butach SPD z zamontowanymi blokami do najprzyjemniejszych nie należy...
uchmanek Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Nie lam sie, jeszcze mniej przyjemna jest jazda w butach spd bez zamontowanych blokow
manio49 Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 A według mnie może to być też niedopracowanie ramy. Założone np. na zasyfioną mufę suport na HT2 potrafi narobić więcej hałasu niż pedały, sztyca i łańcuch razem wzięte ale. sie okaże
promian Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Napisano 2 Czerwca 2007 Rower już jest sprawny w 100% (wczoraj wieczorem odebralem go z serwisu). Okazalo sie, ze zapiaszczeniu ulegl tylny amorek (dostalo sie troche piachu pod uszczelke) oraz do wymiany byly lozyska w suporcie. Cale szczescie wszystko zostalo zrobione w ramach gwarancji wiec nie jest zle. Znow moge jezdzic
tomgda Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 bez urazy ale kurcze za co tu sie płaci ?? Korba XT a ciągle sie słyszy i przewija się temat ,skrzypienie,strzalanie,szkypienie strzalanie,.Ludzie za co wy płacicie za napis Nie dziękuje ja w to nie wchodze i nie będe sie przyzwyczajał do strzelania za takie pieniądze bo mnie to irytuje.Wkońcu kupuje mercedesa czy malucha w cenie mercedesa Wogóle koleś jeździ całkiem ostro na jakimś suporcie za 30zł i korbie za 100 i nie wie co to wymiana łożysk,skrzypienie czy piszczenie.Porażka ups ...ale mi sie dostanie
radomir82 Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 tomgda....zapodaj sobie Karcherem po supporcie to zobaczymy ile wytrzyma i czy nie będzie skrzypiał:-)
tomgda Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 tak sie składa że myliśmy kercherem swoje rowerki i suporty po wycieczce u znajomego w myjni samochodowej i nic nie skrzypi :wink: Od XT bym troszke więcej wymagał jednak a nie jak napisało pare osób przyzwyczajać sie do stukania bo ten typ tak ma p.s nie chce tutaj mieszać z błotem osprzęt który wielu z was posiada.Parze na cała sprawe całkiem obiektywnie ale poprostu denerwuje mnie brak profesjonalizmu niektórych firm które nas wykorzystują.Jak można wypuścić na rynek sprzęt za taką cenę którego wadliwe przypadki działania potwierdzają coraz to kolejne osoby nie tylko w polsce ale i za granicą.Sam mam korbe i suport DEORE na szczęście nic sie nie dzieje ale jestem wielce rozczarowany suportem LX,XT
radomir82 Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 No to powodzenia w dalszej eksploatacji suportu, nie zdziw się jak się rozleci w najmniej oczekiwanym momencie, "skrzypiące" XT to najczęściej błędy w montażu lub obsłudze( np. mycie wodą pod wysokim ciśnieniem)
tomgda Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 no może i tak , tymczasem jak na razie to HTII sie "rozsypują" w najmniej oczekiwanym momencie.A życie płynie dalej
radomir82 Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 Dziwne, bo jakoś jeździłem na tym "badziewiu" i jakoś się nie rozsypywało ani nie skrzypiało, teraż jeżdżę na podobnym rozwiązaniu FSA V-Drive Mega Exo i też nic się z tym nie dzieje, koleżka jeżdzi na Hone i też nie ma problemów (przedtem ukręcił suport na maszynach), także sorry ale nie wiem o czym mówisz.
tobo Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 jesli umyles rower karcherem to miejsc skrzypiących moze byc wiele. w koncu masz fulla. osiem przegubow do tego cztery punkty styku tulei z amortyzatorem i z krzywkami. do tego wszystkie mechaniczne ruchome elementy takie jak w sztywnym rowerze. ja po prostu wiem ze od czasu do czasu cos zacznie skrzypiec. i to bez karchera ktorego moj rower nigdy nie widzial.
tomgda Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 kolega jeździ na sis po górach hopkach i nic sie nie dzieje ....itd , itp , itd opinia publiczna opiera sie na statystykach.....
Ecia Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 tomgda: zauważ, że ja pisałam "ten typ tak ma" o łańcuchu, nie o korbie . Nie podejmuj polemiki, dopóki nie upewnisz się, że uważnie przeczytałeś i dobrze zrozumiałeś treść posta. Wróć i przeczytaj jeszcze raz, co napisałam o korbie (jakby nie było, XT). Pozdrówko prostujące
tomgda Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 Twoja wypowiedz przypomniała mi słowa innych osób które tak mówiły.Wcześniej padały już wypowiedzi że "ten typ tak ma" i dotyczące własnie tego suportu i stukania przy mocnym naciskaniu a nie łańcucha
Ecia Napisano 4 Czerwca 2007 Napisano 4 Czerwca 2007 Tylko tak się składa, że korba i suport zostały drobiazgowo sprawdzone i na 100% nic im nie jest. Chyba, że kolega jest specem od telepatycznego diagnozowania usterek rowerowych... Pozdrówko z przekąsem
tomgda Napisano 5 Czerwca 2007 Napisano 5 Czerwca 2007 to jednak nie zmienia faktu że skrzypiało i kolega by stracił rower na dwa tygodnie w ramach naprawy i gdyby to sie przytrafiło po okresie gwarancyjnym poniósłby dodatkowe koszty związane z naprawą.Ehh
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.