Skocz do zawartości

[siodło] Wygodne siodło - około 300 g

evo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję wygodnego siodła na dłuższe wyprawy, obecne (SKN 250 g i Velo Carbon 200 g) są ok, ale tylko do 50-60 km :D

potem muszę ratować tyłek wstawniem częstym, waże sporo, to też spory nacisk jest na tyłek.

Planuję więc kupić jakieś siodło w miare wygodne na dłuższe trasy, ale też w miare lekkie - do 350 g max.

Aha, lżejsze niż 260 g nie wchodza w grę, gdyż nie ufam, że moga być wygodne ^_^ no i do 80 zł najlepiej.

Macie jakieś typy?

ps. tak się zastanawiam nad tym:

http://www.allegro.pl/item197533974_wyczyn..._mtb_szosa.html

te "pro" i "wyczynowe" w opisie :P mnie nie rusza, bo to zwykły pic :P

ale wygląda na w miare wygodne (wygląda na "napompowane" + jakiś Gel System ProLite),

no i dosyć lekkie - 270 g.

No i wąskie - 13 cm, a takie lubie (15 cm w SKN mi przeszkadza).

Napisano

Lookin'y sa w miare wygodne...cenowo podchodza pod to co chcesz. Nie wiem tylko jak z szerokoscia.

Napisano
Lookin'y sa w miare wygodne

Zależy jak dla kogo. Mi siodełko Lookina masakrowało tyłek straszliwie - męczarnie przeżywałem na tym siodełku (Lookin 2004G)

evo a kombinowałeś z ustawieniem dzioba siodełka trochę do góry? Bo ja też ostatnio miałem problemy z wygodą na SKNie, ale wystarczyło trochę podnieść dziób siodła do góry i prawie wróciłem do tego wygodnego ustawienia jak miałem na początku.

Napisano

Nigdy więcej dzioba do góry :)

Wali po prostacie aż miło ;)

Ale popróbuje jeszcze dać przód ciut w dół, bo mam wrażenie, że często siedze na tym "cienkim" a nie w tylniej cześci siodła.

Mam jeszcze jedno takie około 330 g, ale z tego co pamietam, to tam tyłek bolał mnie już po 10 km :D

Napisano

Oczywiście wszystko zależy jaki kto ma tyłek, ale ja bardzo polecam takie siodło:

http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=0&am...p=%&id=1139

Nawet na trasach nieco powyżej 100km tyłek mnie nie boli. Cenowo jak najbardziej jest poniżej 80zł, z masą już trochę gorzej bo 350g :glare: ale ja każdego grama nie liczę, więc mi nie przeszkadza.

Poza tym warto dodać, że skorupa siodełka jest miękka i w pewnym stopniu dostosowuje się do jeźdźca. ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

mam siodelko Lookin 2004G i przejechalem na nim ponad 500km i jestem z niego bardzo zadowolony a waze 92kg. siodelko wazy dokladnie 348g i ma szerokosc 13cm.

Napisano

Te? planuje zmiane sioe?ka na wygodniejsze, takie które nadawa?o by si? do tras przesz?o 50-si?cio kilometrowych i kategorii cenowej w oko?ookolicach 150z?. Rozgl?dam si? i nie wiem. Podoba mi si? np. o Selle Italia X2 ale nie wiem czy czasami nie jest zbyt 'sportowe'..

Napisano

TocaS, jeśli chodzi o selle royal vipera to siodło jest bardzo wygodne, przejechałem na nim już tysiące km i nie pamiętam aby mnie tyłek bolał, ale nie jest to lekkie siodło, waży chyba ponad 350g, ale gdybym miał kupować nowe siodło to pokusiłbym się chyba o ritchey pro streem http://www.fhm.pl/v02/ , 210g za 165pln

Napisano

ja bym tez polecil to co Niedziwedz, siodelko author asd mega TT dostalem na nie rekomendacje na forum i dobrze mi sluzylo. Wazylem wtedy ok. 90kg i jezdzilem bez pieluchy, najdluzsza trasa na nim to troche ponad 80km, nic nie bolalo, naprawde super wygodne, milo sie na nim jezdzilo. Tak sie prezentowalo fotka Caly czas jej mam ale ostatnio robie krotsze trasy z pielucha, ale na dluzszy wypad jest jak znalazl.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja polecam Specialized Rival 143mm.

Waga to 290gram.

Technologia Body Geometry spisuje sie genialnie. Siadasz i odrazu zapominasz o siodełku. Jest idealnie dopasowane.

http://www.rower.com/archiwum.php?art=2401

Oczywiście przed zakupem polecam siodełko przetestować (obojętnie jakie by ono nie było).

Siodełko jest dla mojego zadka idealne. Pozatym dzięki temu, że nie uciska to pozwala lepiej dotlenić mięśnie nóg.

Polecam.

PS: Okazyjnie kupiłem je w Ski Teamie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...