tomekr89 Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 niektóre modele przerzutek występują w nawet 3 wersjach: z długim, średnim, krótkim wózkiem; pytanie po co? jedyne co mi przychodzi do głowy to, że ta z długim może mieć lepsze "prowadzenie", a ta z krótkim lepszy naciąg łańcucha, ale to tylko domysły... mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 PRZERZUTKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ScR Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Według mnie tu chodzi o możliwość obsługiwanych koronek Ja zakupiłem nie tak dawno SHIMANO Deore RD-M530 Rapid-Rise z dużym wózkiem i obsługuje wszystkie koronki od 11 do 45 na tył tak wielkiej tylnej zębatki nie widziałem ale może ktoś śmiga na czymś takim Musiałem kupić takiego olbrzyma gdyż mam ostatnią zębatkę 34. Mniejsze wózki obsługują do 32 zębów a przerzutki z najmniejszym wózkiem z tego co wiem służą do szosówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikołaj Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 W szosówkach wózek krótki stosuje się przy korbach z dwoma tarczami a średni przy trzech tarczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 ScR kolego bajki opowiadacie Długość wózka nie ma NIC wspólnego z max koronką na kasecie. Długość wózka jest powiązana z pojemnością przerzutki , czyli kombinacją ilości ząbków na korbie z ilością ząbków na kasecie. Zresztą, to było tyle razy wałkowane , że wystarczy poszukać M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Im dluzszy wózek, tym wieksza zdolność przerzutki do wybierania luźnego łańcucha (ta zdolność nazywana jest pojemnością). Zauważ, że dla przełożenia 44 - 34 potrzebny jest znacznie dłuższy łańchuch niż dla 22 - 11. Długość łańcucha dobierana jest dla maksymalnego przypadku, a jego różnica wybierana jest właśnie przez wózek przerzutki. W rowerach MTB stosowany jest długo SGS lub średni GS wózek. Ten drugi, zdaniem niektórych (np: moim) jest precyzyjniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lai Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 No i chyba tą z dłuższym wózkiem łatwiej zachaczyć o coś, nie? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 30 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Wyszukiwarka prawdę Ci powie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.