Skocz do zawartości

[wózek] przerzutki tylnej

tomekr89

Rekomendowane odpowiedzi

niektóre modele przerzutek występują w nawet 3 wersjach: z długim, średnim, krótkim wózkiem;

pytanie po co? jedyne co mi przychodzi do głowy to, że ta z długim może mieć lepsze "prowadzenie", a ta z krótkim lepszy naciąg łańcucha, ale to tylko domysły...

mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?

Według mnie tu chodzi o możliwość obsługiwanych koronek

Ja zakupiłem nie tak dawno SHIMANO Deore RD-M530 Rapid-Rise z dużym wózkiem i obsługuje wszystkie koronki od 11 do 45 na tył tak wielkiej tylnej zębatki nie widziałem ale może ktoś śmiga na czymś takim :) Musiałem kupić takiego olbrzyma gdyż mam ostatnią zębatkę 34.

Mniejsze wózki obsługują do 32 zębów a przerzutki z najmniejszym wózkiem z tego co wiem służą do szosówek :)

ScR kolego bajki opowiadacie :)

Długość wózka nie ma NIC wspólnego z max koronką na kasecie. Długość wózka jest powiązana z pojemnością przerzutki , czyli kombinacją ilości ząbków na korbie z ilością ząbków na kasecie.

Zresztą, to było tyle razy wałkowane , że wystarczy poszukać

M

Im dluzszy wózek, tym wieksza zdolność przerzutki do wybierania luźnego łańcucha (ta zdolność nazywana jest pojemnością). Zauważ, że dla przełożenia 44 - 34 potrzebny jest znacznie dłuższy łańchuch niż dla 22 - 11. Długość łańcucha dobierana jest dla maksymalnego przypadku, a jego różnica wybierana jest właśnie przez wózek przerzutki. W rowerach MTB stosowany jest długo SGS lub średni GS wózek. Ten drugi, zdaniem niektórych (np: moim) jest precyzyjniejszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...