zola Napisano 27 Maja 2007 Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Od dłuższego czasu przymierzam sie do zakupu niezawodnego licznika. Obecny licznik już dawno powinien iść na emeryturę, pokazuje kosmiczne dane. Prowadząc rower rozwinąłem prędkość 164 km/h a ja ąż taki szybki nie jestem. Produkt powinien sie miescic w granicach 100-150 zł. Upatrzyłem trzy liczniki: * Sigma 1606 L http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/produc...;products_id=64 - cena jest zachęcająca, a dodając do tego czujnik kadencji( http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/produc...products_id=79), na którym mi zalezy wychodzi równo "stówka" * VDO C4 http://www.erowery.pl/go/_info/?id=453 lub wspomniany w temacie * Blackburn Delphi 3,0 http://www.erowery.pl/go/_info/?id=1058 Na temat dwóch pierwszych liczników udało mi się znależc sporo informacji. Ostatni pozostaje zagadką. Czy ktoś może ma i może podzielić sie opinią? w przypadku sigmy system mocowania na gumki jest nie przekonywujący i nie wróży długiego użytkowania, do tego dochodzą informacje od niektórych użytkowników, że licznik ma tendencje do resetowania się lub pokazywania naciągniętych danych. Plusem jest kadencja i podświetlany wyswietlacz chociaż to bajer. Kadencja jest dużo ważniejsza VDO ma aż 22 funkcje chociaż większość z nich to pierdoły. Brak kadencji Ostatni ma, tak na moje oko, najlepszy wygląd i duży przejrzysty wyswietlach. dobrze by było gdyby taki licznik posiadał pamięć, żeby dane się nie resetowały po wymianie baterii i mocowanie na mostek kierownicy. wiem wiem takie rzeczy to tylko w Erze Ale tak poważnie ...... KTÓRY Z NICH BYŚCIE WYBRALI????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 28 Maja 2007 Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 prosze zapoznac sie z zasadami zakładania tematów nie przestrzeganie zasad przeważnie kończy sie usunięciem tematu wyjątkowo poprawiam błąd pozdrówko porządkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 28 Maja 2007 Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Z tymi gumkami u sigmy to przesadzasz...mam juz 3ci licznik. Pierwszy zmienilem bo zaczely mi sie rozpadac ochronne gumki na liczniku...a nie mocowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 28 Maja 2007 Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 ja tez na sigme nie moge narzekac. gumki trzymaja sie we wlasciwym miejscu jak nalezy i nie zsuwaja sie nawet podczas ostrej jazdy. oprogramowanie nie szwankuje. posiadam licznik bc1606 dts wraz z wskaznikiem kadencji. polecam go jak najbardziej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopiki Napisano 28 Maja 2007 Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Miałem ten sam problem i wybrałem Sigmę. Chciałem kupić Blackburn, ale nigdzie w okolicy nie znalazłem go w sklepie, a przed kupnem chciałem go zobaczyć na żywo (bo na fotach wygląda interesująco). Wcześniej miałem VDO C2 i w sumie fajny licznik tylko przy Sigmie bardzo biedny... Jeśli chodzi o gumki w Sigmie - potwierdzam - wyjątkowe dziadowstwo, czy tak trudno było zastosować jakieś opaski zaciskowe jak w "normalnych" licznikach? O ile licznik trzyma sie jako tako, to czujnik na widelcu pewnego razu przeunął się i licznik przestał działać. Ale mimo wszystko polecam Sigmę - w miarę przyzwoita jakość za rozsądną cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 28 Maja 2007 Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 czujnik na widelcu pewnego razu przeunął się Tak sam z siebie? Jak pamietam sigma daje 2 gumki..o roznych srednicach by dopasowac do widelca. Moze wybrales zla (za luzna) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopiki Napisano 30 Maja 2007 Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Nie wiem czy sam z siebie, ale fakt - przesunął się. Z tego co pamiętam miałem w zestawie dwie gumki (na kierownicę i widelec) i raczej nie mogłem ich pomylić. Dalej twierdzę, że pomysł z gumkami jest chybiony, choć z drugiej strony nie jest to rzecz która dyskwalifikuje liczniki Sigmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 witam, zastanawiam się właśnie ktróry licznik wybrać Blackburn Delphi 3,0 czy Sigma 1606 L + kadencja. za blackburnem przemawia duży wyświetlacz, chce żeby wyświetlał jednocześnie oprócz prędkości, kadencje i dystans, niestety w sigmie tak się nie da. Niestety ciężko znaleźć jakieś informacje o blackburnie i tu pytanie do użytkowników tego licznika, czy warto kupić, jak z jakością wykonania i działania, i jak by ktoś mógł mi podać wymiary tego licznika bo na zdjęciach wygląda na dość duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leopold Napisano 4 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ja nie narzekam na mocowanie Sigmy na gumki, mam sigmę 500 już ponad 5 lat i nie ma żadnego problemu, z licznikiem także. Zamierzam kupić nowy licznik, bo Sigma 500, jest uboga pod względem funkcji. Co sądzicie o tym liczniku: http://www.allegro.pl/item302484195_bezprz..._38_funkcj.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 chyba za tani jak na tyle funkcji. mój ostatni licznik tez był bezprzewodowy http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...&hl=licznik po kilku dniach jazdy się wk.....em i przerobiłem go na przewodowy. jak bezprzewodowy to tylko dobrej firmy np sigma. ja wczoraj zamówiłem sigme bc 1606l przewodową zobaczymy jak się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leopold Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Jak go przerobiłeś na przewodowy? Napisałem do paru osób, które jakiś czas temu kupiły ten licznik, według nich warto go kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 5 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 zdjąłem obudowę (niestety klejona) i tam była dookoła obudowy antenka w postaci kilkunastu zwojów cieniutkiego drucika, wystarczyło wylutować dwa końce tego drucika i w to miejsce przylutować ten czujnik co jest przy widełkach w przewodowych licznikach (to się nazywa chyba kontaktor,) mój licznik posiadał takie jakby wyżłobienia na styki tak jakby obudowa była przystosowana do wersji przewodowej i to samo było z podstawką więc wystarczyło zrobić tam jakieś styki w podstawce i obudowie aby licznik normalnie można było zdejmować. pytałeś czy nie łapie zakłóceń?? bo nie chce mi się wierzyć że nie łapie zakłóceń, musiał by mieć kodowany sygnał no ale w tej cenie plus jeszcze pulsometr, pachnie tandetą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leopold Napisano 6 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Gdyby był przewodowy to bym się nie zastanawiał, a tak jest problem. Najchętniej kupiłbym sigmę mhr 2006, ale trzeba wyłożyć ok 250 pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.