Skocz do zawartości

[licznik] Sigma BC 1106, nie działa...

piotrCK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, kupiłem na allegro licznik jAK w temacie. Zacząłem go zakładać, pierwszy raz jak zakręciłem kołem to licznik wskazywał prędkość, potem zakręciłem jeszcze raz i już nic nie pokazuje(jest 0kmh). Nie wiem co robić, założyłem wszystko od nowa ale jest jak było..Pomocy, mam nadzieje że nie będe mu siał odsyłać go do sprzedawcy..

Napisano

Sprawdz czy czujnik licznika jest oddalony od magnesu o mniej niz 5 mm, po prostu poustawiaj go raz tak a raz tak.. musi dzialac :) poruszaj tez kablem.

Napisano

Wg mnie jest tak jak napisał Myszek. Miałem ten sam problem na początku, wystarczyło poustawiać inaczej względem siebie odbiornik i magnes.

Napisano

Właśnie dziwi mnie to że jak on raz zadziałał to był oddalony o jakieś 1,5cm, potem przybliżałem i przybliżałem i nic... teraz jest jakieś 3 mm przerwy, nie wiem co moge zrobić. pomocy

Napisano

zendel mial na mysli to, ze slyszac pykanie mamy pewnosc, ze kontaktron zamontowany na widelcu dziala prawidlowo. wtedy mozna by szukac innych przyczyn jak na przyklad uszkodzony przewod lub sam komputer.

Napisano

aby sprawdzic czy licznik dzila nalezy wziac kawalek przedowy ok 20cm odizolowac koncowki, zdjac licznik i jedna koncowke przytrzymac przy czujniki pod licznikiem, a drugim koncem dotykac do drugiego czujnika...

czestotliwosc powiedzmy 1-3x/sec tak jakby krecilo sie kolo

licznik powinien wskazywac cos...jesli wskazuje to gdzies pomiedzy licznikiem a czujnikiej jest problem

bywa ze kabelki nie stykaja gdzies na laczeniach...

moja stara sigma BC 700 nagle pokazuje tylko godzine i....nic wiecej....i chyba sam licznik poszedl sie .... bo moj sprawdzony sposob nie wskazuje nic:(

a szkoda, bo ma juz 10 la i polubilem ja za bezawarynosc:)

powodzenia

Napisano

Aha, tak przy okazji... mam w krossie opony 54-559 26x2,1 i wpisałem obwód 2129 , bo w tabelce instrukcji były podobne romiary... 54-559 26x2,00 i 57-559 26x2,125 ...... po prostu wyciągnęłem średnią z podanych w tabeli liczb....

pewnie i tak źle zrobiłem więc prosze o pomoc... jaki obwód wpisać ( nie mam miarki w domu )

Może ktoś wrzucić fotkę z prawidłowo zamocowanym licznikiem? Chodzi mi o to w jakim miejscu idzie kabelek od mostka do pancerza hamulca itd itp...

a dokładnie jest tak:

54-559 26x2,00 - 2114

57-559 26x2,125 - 2133

moja opona to ... 54-559 26x2,1

Napisano

O jejku troche pokręcileś chyba nie powinno się wyciągać żadnych średnich, lepiej wpisać coś co mniej więcej jest bliskie prawdy, ale podane jest w instrukcji. Do mojej opony też nie ma idealnie pasujących danych, podałem te najbliżesze i działa prawidłowo, ponieważ sprawdzałem z kolegą. Najlepszym rozwiązaniem jest zmierzenie obwodu i chyba też wysokości koła. Wszystko jest zilustrowane w instrukcji BC 1106 na stronie obok tabelki z tymi liczbami do wpisania w licznik. Zobacz.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...